Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην τσετσενική πρωτεύουσα



MΟΣΧΑ. Υστερα από μια μακρά περίοδο νηνεμίας στην Τσετσενία, ο τρόμος επέστρεψε στην πρωτεύουσά της, Γκρόζνι. Σε διπλή τρομοκρατική επίθεση από καμικάζι, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και είκοσι τραυματίστηκαν.

Εξακρίβωση στοιχείων

Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε όταν δύο αστυνομικοί σταμάτησαν για εξακρίβωση έναν άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το Κοινοβούλιο του Γκρόζνι.

Η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας, η οποία προκάλεσε και τα περισσότερα θύματα, ήλθε ελάχιστη ώρα μετά, όταν στο σημείο της πρώτης έκρηξης είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικοί και περαστικοί. Εκείνη τη στιγμή ο δεύτερος καμικάζι πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Μάχη για τη ζωή τους

Σύμφωνα με τις Αρχές, πολλοί από τους τραυματίες δίνουν σκληρή μάχη στο νοσοκομεία του Γκρόζνι για να κρατηθούν στη ζωή, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών των πυροτεχνουργών έδειξαν πως το βάρος ΤΝΤ που χρησιμοποίησαν οι δύο καμικάζι ήταν 3 κιλά.

Η διπλή τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας έγινε την τελευταία ημέρα εορτασμού του Ραμαζανίου, κάτι που ερμηνεύτηκε ως συμβολικό χτύπημα εναντίον του Τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ. Σχολιάζοντας τις επιθέσεις, ο πρόεδρος της Τσετσενίας υποστήριξε πως οι τρομοκράτες μαύρισαν τη γιορτή, γεγονός που μας υπενθυμίζει πως ο αγώνας εναντίον τους πρέπει να είναι και θα είναι ανελέητος.

Η διπλή αυτή τρομοκρατική επίθεση δημιουργεί έντονο προβληματισμό στη Μόσχα, η οποία φοβάται πως όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Μαρτίου ορισμένοι θα αποπειραθούν να προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές προσπάθειες με στόχο την αποσταθεροποίηση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_01/09/2011_454503

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.