Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ισραηλινός στρατός εκπαιδεύει εποίκους



AFP, Reuters

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ο ισραηλινός στρατός εξοπλίζει ομάδες εποίκων με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, εκτιμώντας ότι αναμένεται κύμα παλαιστινιακών διαδηλώσεων. Ο στρατός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Χααρέτς», αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για θέματα «επιχειρησιακής ετοιμότητας». Οι περισσότεροι έποικοι, που ζουν σε αυστηρά φρουρούμενες κοινότητες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ήδη διαθέτουν όπλα. Το Ισραήλ τονίζει ότι εξοπλίζει τους εποίκους ώστε να προστατευθούν από παλαιστινιακές επιθέσεις, ενώ, αντιθέτως, Παλαιστίνιοι και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι έποικοι έχουν πραγματοποιήσει ένοπλες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, οι οποίες δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς από την ισραηλινή Δικαιοσύνη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκπαιδεύει ομάδες κρούσης των εποίκων «για να ανταποκριθούν σε όλα τα πιθανά σενάρια». «Υπεύθυνος είναι ο ισραηλινός στρατός, δεν πρόκειται για ιδιωτικούς στρατούς εποίκων», δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου εποίκων DASHA. «Εχουν εντολές να αποφεύγουν τις δολοφονίες αμάχων. Σε περίπτωση εισβολής σε οικισμό, η απάντηση θα είναι απολύτως αμυντική, τίποτα επιθετικό», προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των αμυντικών συμβουλίων των εποικισμών, αν και ο επικεφαλής ασφαλείας του εποικισμού «Μπέντζαμιν» είπε ότι οι περισσότεροι από τους 140 εποικισμούς που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη από το 1967 διαθέτουν αμυντικές ομάδες. Το Ισραήλ αναμένει διαδηλώσεις σε συνδυασμό με την εκστρατεία αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.