Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΗΠΑ: Σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν θα διατηρήσει ο επόμενος υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ


Ο αμερικανός πρώην γερουσιαστής Τσακ Χέιγκελ, τον οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει επιλέξει για τη θέση του υπουργού Άμυνας, δήλωσε ότι υποστηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ που έχει στόχο να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα διστάσει να «χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ» προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας μιλώντας ενώπιον των γερουσιαστών της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων.
Απαντώντας στις επικρίσεις όσων τον κατηγορούν ότι αντιμετωπίζει με επιείκεια το Ιράν και δεν υποστηρίζει το Ισραήλ, ο Χέιγκελ, πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στη Νεμπράσκα και παρασημοφορημένος βετεράνος του Βιετνάμ, προσπάθησε να καθησυχάσει τους γερουσιαστές του κόμματός του, πολλοί εκ των οποίων έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αντιταχθούν στην υποψηφιότητά του.
«Καμία μεμονωμένη ψηφοφορία, δήλωση ή παράθεμα δεν αντιπροσωπεύει εμένα, τις απόψεις ή τα πεπραγμένα μου», δήλωσε ο Χέιγκελ. «Η γενική άποψή μου για τον κόσμο δεν έχει αλλάξει ποτέ, ότι δηλαδή η Αμερική διαθέτει και πρέπει να διατηρήσει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο».
«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμη του στρατού των ΗΠΑ για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας. Όμως θα πρέπει επίσης να είμαστε έξυπνοι και ακόμη περισσότερο συνετοί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη μεγάλη δύναμη της χώρας μας», πρόσθεσε ο Χέιγκελ.
Όσον αφορά το Ιράν, ο επόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε: «Όπως έχω πει στο παρελθόν όλες οι πιθανότητες θα πρέπει να είναι στο τραπέζι» ώστε να μην αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικό όπλο. «Η πολιτική μου είναι αυτή της πρόληψης, όχι της αποτροπής και ο πρόεδρος (Ομπάμα) έχει επισημάνει ξεκάθαρα ότι αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησής μας».
Για το Ισραήλ ο Χέιγκελ δεσμεύθηκε ότι θα φροντίσει ώστε αυτός ο σύμμαχος των ΗΠΑ να διατηρήσει τη στρατιωτική του υπεροχή στην περιοχή.
Όταν ήταν γερουσιαστής, ο Χέιγκελ (1996-2008) είχε αντιταχθεί στην πολιτική του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο Ιράκ, προκαλώντας αντιδράσεις από το κόμμα του. Εξάλλου στη Γερουσία είχε ψηφίσει κατά της ενίσχυσης των κυρώσεων εναντίον του Ιράν.
Παλαιότερες δηλώσεις του για το «εβραϊκό λόμπι» ή για το γεγονός ότι δεν είναι «ένας ισραηλινός γερουσιαστής» είχαν προκαλέσει επίσης επικρίσεις.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.