Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Έκκληση του ΟΗΕ προς το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό

Οι ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό.
Οι ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν σήμερα το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των οικισμών και να αποσύρει όλους τους εβραίους εποίκους από την κατεχόμενη δυτική όχθη, λέγοντας πως οι πρακτικές του παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
"Το Ισραήλ πρέπει, συμμορφούμενο προς το άρθρο 49 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, να σταματήσει χωρίς προϋποθέσεις όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες. Πρέπει να αρχίσει αμέσως μια διαδικασία απομάκρυνσης όλων των εποίκων από τα ΚΠΕ (Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη)», τονίζεται σε μια αναφορά για την έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι η γαλλίδα δικαστής Κριστίν Σανέ.
Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη, «σημαντικός αριθμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων παραβιάζονται με διάφορους τρόπους εξαιτίας της ύπαρξης αυτών των οικισμών».
Οι οικισμοί αντιβαίνουν στις Συνθήκες της Γενεύης οι οποίες υπογράφηκαν το 1949 και απαγορεύουν τις μεταφορές άμαχων πληθυσμών σε κατεχόμενα εδάφη, κάτι που μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την αναφορά.
Το Δεκέμβριο, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ σε επιστολή τους προς τον ΟΗΕ ότι σχεδιάζει να διαπράξει περαιτέρω «εγκλήματα πολέμου» επεκτείνοντας τους εβραϊκούς οικισμούς αφού οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν την ντε φάκτο αναγνώριση της κρατικής υπόστασής τους από τον ΟΗΕ και προειδοποίησαν ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Το Ισραήλ δεν συνεργάσθηκε με την έρευνα που αποφάσισε τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να εξετάσει την επίδραση των οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως το εν λόγω φόρουμ είναι εγγενώς προκατειλημμένο εναντίον του και υπερασπίζεται την εποικιστική πολιτική του επικαλούμενο ιστορικούς και βιβλικούς δεσμούς με τη Δυτική Όχθη.
Οι ανεξάρτητοι ερευνητές του ΟΗΕ πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 50 ανθρώπους που έφτασαν στο Νοέμβριο στην Ιορδανία και κατήγγειλαν κατασχέσεις εδαφών, καταστροφές των ελαιώνων τους και άσκηση βίας από εβραίους εποίκους, σύμφωνα με την αναφορά.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.