Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Εκδικητικές ενέργειες έλαβαν χώρα στο Μάλι



Ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΑΠΕ, Reuters, AFP
ΜΠΑΜΑΚΟ. Μία ημέρα πριν από τη σημερινή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Μάλι, ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι η υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση κατά των ισλαμιστών στην αφρικανική χώρα οδήγησε σε θανάτους αμάχων στο πλαίσιο των αεροπορικών επιδρομών και των αντιποίνων από μαλινέζικα στρατεύματα. Η Γαλλία προχώρησε στην ανάπτυξη 3.500 χερσαίων δυνάμεων σε μια εκστρατεία-αστραπή διάρκειας τριών εβδομάδων, που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση του ελέγχου πόλεων στα βόρεια της χώρας από μια συμμαχία με δεσμούς προς την Αλ Κάιντα.
Στόχος του Παρισιού είναι να προληφθεί η μετατροπή της άναρχης ερήμου του Μάλι σε ισλαμική βάση για επιθέσεις κατά γειτονικών αφρικανικών χωρών και της Δύσης. Οι κάτοικοι στην αρχαία πόλη Τιμπουκτού, όπου παραδοσιακά σταματούσαν τα καραβάνια, χαιρέτισαν την απελευθέρωσή τους από τα γαλλικά στρατεύματα καθώς οι ακραίοι ισλαμιστές κατέστρεψαν τα ιερά μαυσωλεία των Σούφηδων, πυρπόλησαν αρχαία χειρόγραφα και επέβαλαν μια σκληρή εκδοχή της σαρία, συμπεριλαμβανομένων ραβδισμών και ακρωτηριασμών.
Η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, ωστόσο, επικαλούμενες αναφορές μαρτύρων για εξωδικαστικές δολοφονίες δεκάδων πολιτών από στρατιώτες του τακτικού στρατού στις κεντρικές πόλεις Σεβάρε και Κόνα, έκαναν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι στρατιώτες έχουν βάλει στο στόχαστρο τους ανοιχτόχρωμους Αραβες και τους Τουαρέγκ, που σχετίζονται με τους αντάρτες. Ο στρατός από την πλευρά του διαψεύδει ότι έχουν σημειωθεί αντίποινα από στρατιώτες, ενώ η κυβέρνηση στο Μπαμάκο επίσης προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους εκδικητικές ενέργειες.
Η Αμνηστία κατέγραψε επίσης ότι πέντε πολίτες, ανάμεσά τους μία μητέρα και τα τρία παιδιά της, σκοτώθηκαν στις 11 Ιανουαρίου στη διάρκεια επίθεσης με ρουκέτες από ελικόπτερο στην Κόνα, η οποία είχε ανακαταληφθεί δύο ημέρες νωρίτερα. «Ούτε οι Μαλινέζοι ούτε οι Γάλλοι έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν απώλειες αμάχων», ανέφερε ο Γκαετάν Μοοτόο, επικεφαλής της οργάνωσης για τη δυτική Αφρική, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπαμάκο. «Ζητήσαμε από τη Γαλλία και τις Αρχές στο Μπαμάκο να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα», συμπλήρωσε. Οι αναφορές για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγιναν τη στιγμή που το Παρίσι επιβεβαίωνε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Ολάντ στο Μάκι, από κοινού με τον ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς και τον υπουργό Αμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν. Ο Ολάντ επρόκειτο να συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο του Μάλι, Ντιονκούντα Τραόρε, στο Μπακόμο και στη συνέχεια να μεταβεί στο Τιμπουκτού για να χαιρετίσει τα γαλλικά στρατεύματα.
Aναλυτές εκτιμούν ότι μετά τις πρώτες επιτυχημένες επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών, τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για τους Γάλλους. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη διεθνής προσπάθεια για να αποκατασταθεί πλήρως η ηρεμία στη χώρα, πιστεύουν οι ίδιοι κύκλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.