Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Νέες διαδηλώσεις κατά Μόρσι



Επεισοδιακή η κατάληξη πορείας 6.000 Αιγυπτίων προς το προεδρικό μέγαροΑΠΕ, A.P., AFP
ΚΑΪΡΟ. Επικίνδυνα ηλεκτρισμένο παραμένει το πολιτικό κλίμα στην Αίγυπτο, όπου η κοσμική αντιπολίτευση διοργάνωσε χθες νέες μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του ισλαμιστού προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αιματηρών συγκρούσεων. «Θα συγκεντρωθούμε και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ και από εκεί μια ομάδα διαδηλωτών θα κατευθυνθεί προς το προεδρικό μέγαρο», δήλωσε σχετικά ο Αχμέντ Μαχέρ, εκ των ιδρυτικών μελών του Κινήματος Νέων της 6ης Απριλίου, το οποίο είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο ίδιος έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι πρέπει να προστατευτεί ο ειρηνικός χαρακτήρας της διαμαρτυρίας και απηύθυνε έκκληση προς τους διαδηλωτές να αποφύγουν τη ρίψη βομβών μολότοφ και άλλων αντικειμένων προς τους αστυνομικούς. Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολιτικών παρατάξεων της Αιγύπτου αποκήρυξαν προχθές ενώπιον του πλέον έγκριτου μελετητή του Ισλάμ στη χώρα, σεΐχη Αχμέντ αλ Ταγέμπ, τη βία και δεσμεύτηκαν ότι θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την εξομάλυνση της κατάστασης μέσω του διαλόγου.
Παρά τις εκκλήσεις για αποφυγή της βίας, πάντως, οι συγκρούσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο δεν αποφεύχθηκαν ούτε χθες. Η πορεία 6.000 διαδηλωτών προς το προεδρικό μέγαρο είχε για πολλοστή φορά επεισοδιακή κατάληξη, καθώς ομάδες νεαρών εξαπέλυσαν βόμβες μολότοφ, με τους αστυνομικούς να καταφεύγουν σε χρήση δακρυγόνων. Ενα δέντρο, μάλιστα, εντός του προεδρικού μεγάρου πήρε φωτιά από βόμβα μολότοφ. Παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα, πλήθος διαδηλωτών παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου φωνάζοντας συνθήματα σε βάρος του προέδρου Μόρσι, όπως «Φύγε, φύγε».
Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Μόρσι ότι πρόδωσε το πνεύμα της επανάστασης συγκεντρώνοντας στα χέρια του, και σε αυτά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ένα μεγάλο κομμάτι της εξουσίας. Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι δηλώνουν ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να ανατρέψει τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας και πως χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις προκειμένου να αναλάβουν την εξουσία που δεν κατάφεραν να κερδίσουν μέσω της κάλπης.
Παραμένει αμφίβολο, πάντως, κατά πόσον οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στις διαδηλώσεις, ακόμα και αν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο. «Υπάρχουν ομάδες που απλώς επιδιώκουν τη σύγκρουση με το κράτος και υπάρχουν αυτοί οι οποίοι αισθάνονται ότι ο πρόεδρος Μόρσι πρόδωσε τα αυθεντικά ιδανικά της επανάστασης», σχολίασε Δυτικός διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Μετά υπάρχουν και τα απομεινάρια του πρώην καθεστώτος, τα οποία επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση», πρόσθεσε.
Εκρυθμη ήταν η κατάσταση και στο Πορτ Σάιντ, όπου χιλιάδες οπαδοί της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας συγκεντρώθηκαν έξω από το δημοτικό στάδιο της πόλης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της καταδίκης σε θάνατο 21 ατόμων το περασμένο Σάββατο για τα περσινά επεισόδια στον αγώνα με την Αλ Αχλί, που στοίχισαν τη ζωή σε 70 άτομα. «Εμείς θα διαδηλώσουμε παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας», δήλωσε το μέλος του Κινήματος της 6ης Απριλίου στο Πορτ Σάιντ, Μαχμούντ Ναγκούιμπ. «Εχουμε μόνο μία απαίτηση: την παραπομπή σε δίκη του προέδρου Μόρσι και του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας των δολοφονιών διαδηλωτών στο Πορτ Σάιντ», υποστήριξε. Είκοσι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή όταν, μετά την καταδίκη σε θάνατο των 21 κατηγορουμένων, πλήθος εξαγριωμένων συγγενών και οπαδών της τοπικής ομάδας συγκρούστηκε με την αστυνομία στους δρόμους του Πορτ Σάιντ. Η καταδικαστική απόφαση είχε γίνει δεκτή με πανηγυρισμούς από οπαδούς της Αλ Αχλί στο Κάιρο. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων των περσινών επεισοδίων ήταν οπαδοί της Αλ Αχλί, της δημοφιλέστερης ίσως ομάδας στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.