Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Πρόβα Ιράν για αποστολή στο Διάστημα


Αμφισβητούν τη στρατιωτική σημασία της στη Δύση – Για επιτυχημένη πτήση μιλάει η Τεχεράνη
The New York Times
Πίθηκο έστειλε στο Διάστημα το Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης της χώρας, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ήδη εκπονούνται προγράμματα για την αποστολή ανθρώπου. Η επιτυχημένη πτήση, ανέφερε το ιρανικό κανάλι, κατέστη δυνατή με τη βοήθεια ενός σχετικά μικρού προωθητικού πυραύλου, ενώ το ζώο επέστρεψε σώο και αβλαβές στη Γη.
Βέβαια, δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το εγχείρημα δεν έχει ουσιαστική στρατιωτική σημασία, όπως θα συνέβαινε, παραδείγματος χάρη, εάν οι Ιρανοί είχαν εκτοξεύσει ένα πολύ μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου σε τροχιά.
«Η εκτόξευση δεν σημαίνει ότι οι Ιρανοί διαθέτουν ιδιαίτερα προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία», εξηγεί ο Τζόναθαν Μακντάουελ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο Μακντάουελ, ο οποίος παρακολουθεί και καταγράφει τις εκτοξεύσεις πυραύλων σημειώνει ότι «είναι ένας μικρός παλαιός πύραυλος, ενώ ο θαλαμίσκος αυτός μπορεί να χρησιμεύσει μόνο για τέτοια ταξίδια».
Αντιθέτως, ο Τσαρλς Π. Βικ, ειδικός στους ιρανικούς πυραύλους στο GlobalSecurity.org, πιστεύει ότι η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος σημαίνει ότι το Ιράν αποκτά σιγά σιγά την τεχνολογία τεχνικής υποστήριξης της ζωής. «Αυτό είναι σημαντικό, διότι άμεσα καθιστά εφικτή ενδεχόμενη επανδρωμένη διαστημική αποστολή». Ωστόσο, ο ίδιος δεν πείθεται από τους ισχυρισμούς των Ιρανών τονίζοντας ότι και το 2011 η Τεχεράνη είχε αποπειραθεί να στείλει πίθηκο στο Διάστημα αλλά απέτυχε.
Οι χώρες που διαθέτουν ανεπτυγμένα διαστημικά προγράμματα έχουν στείλει, τις τελευταίες δεκαετίες, στο Διάστημα μία πραγματική Κιβωτό του Νώε: μυρμήγκια, αράχνες, ποντίκια, αρουραίους, βατράχους, ψάρια, χελώνες, σαλιγκάρια, ινδικά χοιρίδια, γάτες, σκύλους, πιθήκους και χιμπαντζήδες. Ολα υπήρξαν «προάγγελοι» επανδρωμένων διαστημικών αποστολών. Το Ιράν τα τελευταία χρόνια έστειλε στο Διάστημα έναν ποντικό, μία χελώνα και αρκετά σκουλήκια.
«Αυτό δεν είναι παράξενο, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει αξιόπιστη τεχνολογία προκειμένου να ταξιδέψουν άνθρωποι», εξηγεί ο Τζέιμς Ομπεργκ, πρώην μηχανικός της NASA. «Κάποια πράγματα όπως η απουσία βαρύτητας δεν επιδρούν όπως στους θαλάμους στην επιφάνεια της Γης. Είναι, λοιπόν, καλό να εκτιμήσει κανείς αν όλα έχουν γίνει όπως πρέπει, πριν θέσει σε κίνδυνο τους μελλοντικούς αστροναύτες».
Από στρατιωτικής απόψεως, το Ιράν έχει δοκιμάσει και αναπτύξει ένα σημαντικό οπλοστάσιο αποτελούμενο από ισχυρούς πυραύλους, που σήμερα απειλούν το Ισραήλ και κάποια σημεία της Ευρώπης. Το 2009 και το 2011 έβαλε επιτυχώς σε τροχιά δορυφόρους και σύμφωνα με τους ειδικούς όλα αυτά τα μικρά βήματα που κάνει η Τεχεράνη θα τη βοηθήσουν να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που κάποια ημέρα ενδέχεται να στραφούν εναντίον των ΗΠΑ.
Τη Δευτέρα που πέρασε, η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πίθηκος εκτοξεύτηκε στο Διάστημα στο εσωτερικό ενός θαλαμίσκου με το κωδικό όνομα Πίσγκαμ, δηλαδή πρωτοπόρος. Μάλιστα, ο διευθυντής της Ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Χαμίντ Φαζελί, ανέφερε στις αρχές του μήνα ότι ο πίθηκος επελέγη λόγω των μεγάλων γενετικών ομοιοτήτων με τον άνθρωπο και προέβλεψε πως η υπηρεσία θα είναι σε θέση να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στο Διάστημα μέσα στα επόμενα πέντε έως οκτώ χρόνια.
Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, IRNA, ο πίθηκος (εντός του θαλαμίσκου πάντα) έφτασε σε ύψος 120 χλμ. και επέστρεψε στη Γη σώος και αβλαβής. Ωστόσο, παραμένει πολύ ασαφής ο χρόνος που εκτοξεύτηκε ο πύραυλος, αλλά πρέπει να έγινε είτε τη Δευτέρα είτε λίγο νωρίτερα.
Η GlobalSecurity.org επισημαίνει ότι το πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων του Ιράν προοδεύει σε όλους τους επιμέρους τομείς, όπως είναι η κατασκευή μεγαλύτερων καινούργιων πυραύλων. Πρόσφατα, μάλιστα, η Τεχεράνη έδωσε στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία σχετικά με τους νέους θαλαμίσκους που μελλοντικά θα μεταφέρουν τους αστροναύτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.