Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Η Χεζμπολάχ υπέρ Ασαντ

Οι ειδικές της δυνάμεις πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού
The International Herald Tribune, AFP
«Ο συμβατικός στρατός ηττάται όταν δεν κερδίζει, ενώ ο αντάρτικος κερδίζει όταν δεν ηττάται». Η παρατήρηση του Χένρι Κίσινγκερ θα πρέπει να στοιχειώνει ήδη τον ισχυρότερο αντάρτικο στρατό της Μέσης Ανατολής, αυτόν της Χεζμπολάχ, καθώς η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου είναι πλέον βαθιά αναμειγμένη σε μια, δυσβάσταχτου για την ίδια κόστους, προσπάθεια διάσωσης του καθεστώτος Ασαντ.
Το ενδιαφέρον της Χεζμπολάχ για τη διατήρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία δεν αποτελεί μυστικό. Για τρεις δεκαετίες, η υποστήριξη της δυναστείας των Ασαντ μετουσίωσε τον κυρίως αγροτικό σιιτικό πληθυσμό του Λιβάνου σε δύναμη εξουσίας, υποστηριζόμενη από μια στρατιωτική πτέρυγα η ισχύ της οποίας συναγωνίζεται εκείνη ουκ ολίγων τακτικών στρατών.
Αρχικά, λοιπόν, οι διοικητές της Χεζμπολάχ ανέλαβαν ρόλο συμβούλων του συριακού στρατού και εν συνεχεία ένοπλοι της οργάνωσης ανέλαβαν την περιφρούρηση των σιιτικών χωριών κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η Χεζμπολάχ έχει αποστείλει στη Συρία τις ειδικές της δυνάμεις, οι οποίες θεωρούνται το μεγαλύτερο στρατιωτικό της κεφάλαιο. Υπολογίζεται πως η στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ αποτελείται από 2.000 μέχρι 4.000 επαγγελματίες στρατιώτες και χιλιάδες εφέδρους, οι οποίοι επιστρατεύονται μόνο στην περίπτωση ισραηλινής εισβολής.
Πληροφορίες από τη Συρία αναφέρουν ότι η άμεση ανάμειξη των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ στη διένεξη διαρκώς διευρύνεται. Λέγεται, δε, ότι η Χεζμπολάχ έχει ήδη δεσμευτεί να υπερασπιστεί το καθεστώς Ασαντ είτε σε περίπτωση ξένης εισβολής είτε σε περίπτωση που χρειαστεί κατεπείγουσα βοήθεια.
Σύμφωνα με σαουδαραβικές πηγές, μάλιστα, 1.300 μαχητές της Χεζμπολάχ πολεμούν ήδη στο πλευρό του συριακού στρατού. Προσφάτως, η παρουσία μαχητών της Χεζμπολάχ κοντά σε χώρους αποθήκευσης χημικών όπλων προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης. Το Τελ Αβίβ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχτεί τη μεταφορά χημικών όπλων από τη Συρία στις υπόγειες αποθήκες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, η Χεζμπολάχ διακινδυνεύει πολλά για ένα καθεστώς η μοίρα του οποίου μοιάζει σήμερα προδιαγεγραμμένη.
Οι 70.000 ρουκέτες της οργάνωσης θα παραμείνουν στραμμένες στην κατεύθυνση του Ισραήλ, αλλά αποδεκατισμός των ειδικών της δυνάμεων στη Συρία μπορεί να περιορίσει αισθητά την ικανότητά της να παράσχει προστασία στους σιίτες του Λιβάνου σε περίπτωση επίθεσης από τους σουνίτες αντιπάλους τους. Παράλληλα, αν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ασκήσει διώξεις εις βάρος διοικητών της Χεζμπολάχ για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανότατα θα ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και θα την κατατάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Επίθεση–μυστήριο
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών επί συριακού εδάφους τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.
Δυτικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι ισραηλινά βομβαρδιστικά έπληξαν φορτηγά που μετέφεραν οπλικά συστήματα του καθεστώτος Ασαντ που προορίζονταν για τις αποθήκες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ωστόσο, η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε ότι μαχητικό του Ισραήλ βομβάρδισε ερευνητικό κέντρο για τη βελτίωση της «αντίστασης και της αυτοάμυνας» στην περιοχή Τζομράγια μεταξύ της Δαμασκού και των συνόρων με τον Λίβανο. Κάτοικοι της Τζομράγια, ωστόσο, δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ότι το μαχητικό έπληξε κέντρο έρευνας για μη συμβατικά όπλα.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.