Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Απογοητευμένος από την Ε.Ε. ο Ταγίπ Ερντογάν



Ο Τούρκος πρωθυπουργός περιοδεύει σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης
Reuters, Zaman
Εντονα επικριτικός έναντι των ηγετικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας με δηλώσεις του από την Πράγα, πρώτο σταθμό περιοδείας του σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Νέτσας, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ασυγχώρητο» το γεγονός ότι «κρατούν την Τουρκία σε διαρκή αναμονή, στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επί 50 χρόνια.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία κατέθεσε αίτηση ένταξης στις ευρωπαϊκές κοινότητες ήδη το 1963 και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την καθήλωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε νεκρό σημείο. Μόνο ένα από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχει κλείσει ευνοϊκά για την Τουρκία, ενώ Γαλλία, Κύπρος και Κομισιόν έχουν μπλοκάρει 21 από τα 34 που μένουν σε εκκρεμότητα. Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες επικαλούνται το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία λόγου και την ανεξιθρησκεία.
Απαντώντας, ο ισλαμιστής πολιτικός ισχυρίσθηκε ότι ο πραγματικός λόγος της κωλυσιεργίας δεν εντοπίζεται στα θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά στην άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της σε αεροσκάφη και πλοία της Κύπρου, επικαλούμενη την άρνηση των Βρυξελλών να άρουν το εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η Ενωση θα ζημιωθεί αν δεν δεχθεί ως πλήρες μέλος τη χώρα του μέχρι το 2023, την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Ηταν η πρώτη φορά που η Αγκυρα έθεσε ένα είδος χρονοδιαγράμματος, προδιαγράφοντας τα όρια της υπομονής της. Πάντως, χθες ο Τ. Ερντογάν εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του για την αναθέρμανση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τις Βρυξέλλες για τον σκοπό αυτό.
Στον απόηχο της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός καταλόγισε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ελλιπή συνεργασία με τη χώρα του στο θέμα της τρομοκρατίας. «Δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι δεχόμαστε την απαραίτητη υποστήριξη από την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, για να προσθέσει: «Ακόμη και όταν προειδοποιούμε τις αρχές άλλων χωρών για υπόπτους, παρέχοντάς τους πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές πράξεις, δεν μας αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή».
Οπως έγινε γνωστό από τις τουρκικές αρχές, ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης της 1ης Φεβρουαρίου στην αμερικανική πρεσβεία της Αγκυρας, Ερντέμ Σαμλί, ζούσε στη Γερμανία προτού εισέλθει στην Τουρκία για την επίθεση αυτοκτονίας. Εξάλλου, μία από τις τρεις Κούρδες που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι, στις 9 Ιανουαρίου, καταζητούνταν από την Ιντερπόλ, ενώ οι γαλλικές αρχές είχαν ενημερωθεί από την Αγκυρα για επικείμενη επίθεση σε βάρος τους, όπως αποκάλυψε χθες ο Τ. Ερντογάν.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ επισκέφθηκε χθες την Αγκυρα και στη συνέχεια το Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, όπου επιθεώρησε τους νατοϊκούς πυραύλους PATRIOT, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν επί τουρκικού εδάφους λόγω του συριακού εμφυλίου. Προηγουμένως, ο Κάρτερ συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και τις εξελίξεις στο συριακό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.