Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

Ισραήλ: Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αρχίζει σήμερα επισήμως διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Ισραήλ, περίπου δύο εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές που το έδωσαν μια όχι τόσο ισχυρή εντολή όσο περίμενε.
Εκπρόσωποι του κόμματος Λικούντ θα συναντηθούν στο Τελ Αβίβ με στελέχη του κόμματος Γες Ατίντ, του πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή Γαΐρ Λαπίντ, ο οποίος ήρθε δεύτερος στις εκλογές, συγκεντρώνοντας 19 έδρες.
Επίσης θα συναντηθούν με το κόμμα «Εβραϊκή Εστία» του Ναφτάλι Μπένετ και με το υπερορθόδοξο Σας
Το Λικούντ του Νετανιάχου συγκέντρωσε 31 έδρες στις συνολικά 120 της Κνεσέτ.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου αφού ολοκλήρωσε τις συνομιλίες του με τους ηγέτες των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή.
«Έδωσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ελπίζω πως ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί σύντομα. Το Ισραήλ χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα για να προχωρήσει στη λήψη αναγκαίων αποφάσεων πάνω σε σημαντικά θέματα. Οι προκλήσεις είναι πολλές, σοβαρές και επείγουσες», τόνισε ο Πέρες.
Ο Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει να σχηματίσει «την ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και υπογράμμισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης του θα είναι «να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Κάλεσε επίσης τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως «κάθε ημέρα που περνά χωρίς διαπραγματεύσεις είναι μια χαμένη ημέρα».
Ο Νετανιάχου, αν ηγηθεί της νέας κυβέρνησης θα είναι ο πρώτος ισραηλινός πρωθυπουργός τα τελευταία 50 χρόνια που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία τρεις φορές. Η πρώτη ήταν την περίοδο 1996-1999 και η δεύτερη μετά τις εκλογές του 2009.
Ο Νετανιάχου έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά μπορεί να ζητήσει παράταση 14 ημερών αν κριθεί αναγκαίο. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρόεδρος της χώρας αναθέτει σε άλλον τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.