Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τρίτη 4 Μαΐου 2010
«Λάδι στη φωτιά» έριξε ο Αχμεντινετζάντ από το βήμα του ΟΗΕ
AFP, A. P.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και την εκδίωξη των ΗΠΑ από την ΙΑΕΑ, επειδή απειλούν να εξαπολύσουν πυρηνικά όπλα, ζήτησε χθες ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ μιλώντας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Καθώς ο Αχμεντινετζάντ πήρε τον λόγο, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εγκατέλειψαν την αίθουσα. Νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι ο Αχμεντινετζάντ «προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να προξενήσει σύγχυση».
Η διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης ΝΡΤ (Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων), που εγκαινιάστηκε χθες, θα διαρκέσει έναν μήνα και, με την εξαίρεση του Ιρανού προέδρου, δεν θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών αλλά υπουργών Εξωτερικών και υπηρεσιακών εκπροσώπων. Η συνθήκη επιβάλλει στις πυρηνικές δυνάμεις να εργαστούν για την κατάργηση των οπλοστασίων τους, ενώ υποχρεώνει τις μη πυρηνικές δυνάμεις σε διεθνείς ελέγχους από την ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάνουν μόνο ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας. «Κάθε απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων ή επίθεσης εναντίον ειρηνικών πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να θεωρηθεί παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», είπε ο Ιρανός πρόεδρος σε μια σαφή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη» πως η χώρα του αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.
«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αλλάξει το θέμα της συζήτησης και να το απομακρύνει από τη μη συμμόρφωσή του» (προς τη ΝΡΤ), δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στην εκπομπή «Meet The Press» του δικτύου NBC. Παράλληλα, ο Γ. Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι το Ιράν είναι αυτό που πρέπει να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει απαγορευμένες πυρηνικές δραστηριότητες.
Ζώνη στη Μ. Ανατολή
Οπως έγινε και στην αναθεωρητική διάσκεψη του 1995, στη φετινή διάσκεψη μια σειρά χωρών επρόκειτο να ζητήσει τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Μέση Ανατολή. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής είναι η Αίγυπτος, η οποία, με αυτόν τον τρόπο, σκοπεύει να εστιάσει το ενδιαφέρον στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, χώρας που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη ΝΡΤ.
http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.