Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Μετρούν τις ψήφους ξανά στη Βαγδάτη


ΒΑΓΔΑΤΗ. Σε νέες πολιτικές περιπέτειες εμπλέκεται το Ιράκ, μετά τη χθεσινή έναρξη της δεύτερης καταμέτρησης των ψήφων της Βαγδάτης, η οποία ενδέχεται να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Μαρτίου ενώ είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω την ήδη μακρά διαδικασία ανάδειξης της νέας κυβέρνησης. Τα πνεύματα είναι οξυμένα, καθώς οι μεν σουνίτες φοβούνται μια σε βάρος τους έκβαση της διαδικασίας, το δε επιτελείο του απερχόμενου πρωθυπουργού Νουρί αλ Μαλικί διαμαρτύρεται από χθες ότι ακόμη και η ανακαταμέτρηση γίνεται λάθος...

Σύμφωνα με εκτίμηση της εκλογικής επιτροπής, για να μετρηθούν ξανά οι 2,5 εκατομμύρια ψήφοι της Βαγδάτης, θα χρειαστούν έντεκα έως και 12 ημέρες. Αν κρίνουμε από τις διαμαρτυρίες της συμμαχίας Κράτος του Νόμου του Νουρί αλ Μαλικί, ίσως να υπάρξει και άλλη αναβολή. Συγκεκριμένα, η συμμαχία θεωρεί ότι η διαδικασία δεν γίνεται σωστά επειδή η επιτροπή δεν ελέγχει τις υπογραφές των ψηφοφόρων, καταγγελία που απερρίφθη από τους αρμόδιους.



Το Κράτος του Νόμου, όπως είναι γνωστό, κέρδισε 89 έδρες στη Βουλή, ενώ η συμμαχία του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, που στηρίζεται από τη σουνιτική μειοψηφία, προηγήθηκε εξασφαλίζοντας 91 έδρες από τις συνολικά 325 του σώματος. Για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, όμως, απαιτούνται 163 ψήφοι, αριθμός πολύ μακρινός για αμφότερους τους μονομάχους. Η αρμόδια υπηρεσία αποφάσισε την ανακαταμέτρηση των ψήφων στη Βαγδάτη -όπου κρίνεται τουλάχιστον το ένα πέμπτο των εδρών- έπειτα από σχετικό αίτημα του Κράτους του Νόμου, που ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν παρατυπίες την πρώτη φορά. Ακόμη κι αν η δεύτερη μέτρηση δεν φέρει την πολυπόθητη ανατροπή για τον Νουρί αλ Μαλικί, ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα ωφεληθεί ίσως από τη δράση της ελεγχόμενης από τους σιίτες επιτροπής ελέγχου των υποψηφίων για πιθανές διασυνδέσεις με το κόμμα Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεΐν.

Εκπρόσωπος της επιτροπής υπογράμμισε, χθες, ότι αναμένεται ακόμη η απόφαση εφετείου για την τύχη συνολικά εννέα υποψηφίων, οι οποίοι ναι μεν εξελέγησαν βουλευτές αλλά κατηγορούνται για δεσμούς με το Μπάαθ. Ηδη το δικαστήριο έχει απορρίψει 52 υποψηφιότητες, περιλαμβανομένης της υποψηφιότητας ενός νικητή.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.