Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ο Σαρκοζί σε δίνη σκανδάλου με όπλα και αίμα



Εκρηξη στην πολιτική ζωή της Γαλλίας προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Μοντ», που εμπλέκει τον πρόεδρο της χώρας σε σκάνδαλο με offshore εταιρεία, που χρηματοδοτούσε την προεκλογική εκστρατεία του Εντουάρ Μπαλαντίρ (το 1994 ήταν πρωθυπουργός), όταν ο Νικολά Σαρκοζί υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομικών.
Το επίμαχο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας επικαλείται έκθεση της Αστυνομίας του Λουξεμβούργου, που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mediapart. Η έκθεση της Αστυνομίας του Μεγάλου Δουκάτου αφήνει μάλιστα υπόνοιες και για σχέση του Γάλλου προέδρου με τη βομβιστική επίθεση στο Καράτσι το 2002, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο έντεκα Γάλλοι πολίτες.
Η έκθεση της Αστυνομίας του Λουξεμβούργου συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος των Γάλλων δικαστών, Φρανσουάζ Ντεσέ και Ζαν-Κριστόφ Ουλίν, οι οποίοι ζήτησαν να μπει στο μικροσκόπιο η εταιρεία «Heine», με έδρα το Λουξεμβούργο, την οποία φαίνεται να δημιούργησε ο διεθνής βραχίονας της ναυπηγικής εταιρείας DCNS, με την αμέριστη βοήθεια του Νικολά Σαρκοζί.


Μέσω αυτής της εταιρείας φαίνεται να διακινούνται προμήθειες από συμβόλαια πώλησης οπλικών συστημάτων, ανάμεσα στα οποία και η πώληση των υποβρυχίων Agosta στο Πακιστάν, το 1994, κάτι το οποίο ενδεχομένως να λειτούργησε ως αφορμή για τη δολοφονική επίθεση στο Καράτσι το 2002, όπου σκοτώθηκαν έντεκα Γάλλοι πολίτες. Σύμφωνα με τις αρχές του Μεγάλου Δουκάτου, «ένα μέρος των κονδυλίων από αυτές τις προμήθειες επέστρεψε στη Γαλλία για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών.

Ανώνυμες πηγές, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο της έκθεσης.

Ο Ολιβιέ Μορίς, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στο Καράτσι, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αυτή η έκθεση δείχνει πως ο Σαρκοζί βρίσκεται στο επίκεντρο της διαφθοράς και ότι είπε ψέματα στις οικογένειες. «Οι οικογένειες είναι αγανακτισμένες και απαιτούν την παραίτηση του Σαρκοζί», προσέθεσε.

Υποβρύχια
Το 1994, όταν υπεγράφη η συμφωνία για τα τρία υποβρύχια Αgosta -ύψους 850 εκατ. ευρώ- πρωθυπουργός ήταν ο Εντουάρ Μπαλαντίρ, πρόεδρος ο Ζακ Σιράκ και υπουργός Οικονομικών ο Νικολά Σαρκοζί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2009 δύο Γάλλοι δικαστές, ο Μαρκ Τρεβιντίς και ο Ιβ Ζανιέ, υποστήριζαν στους «Τάιμς του Λονδίνου» ότι πίσω από την επίθεση στο Καράτσι δεν κρύβεται η Αλ Κάιντα -στην οποία είχε αρχικά αποδοθεί η ευθύνη- αλλά υψηλόβαθμοι Πακιστανοί αξιωματούχοι και οι δολοφονίες των Γάλλων ήταν ουσιαστικά αντίποινα για την απόφαση του προέδρου Σιράκ να διακοπούν οι πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ σε Πακιστανούς αξιωματούχους (αφορούσαν μυστικές προμήθειες για μία συμφωνία τριών γαλλικών υποβρυχίων από το Πακιστάν).

Ο Σιράκ, θέλοντας να εκδικηθεί τον Μπαλαντίρ, αρνήθηκε να ολοκληρώσει τις μυστικές πληρωμές στο Πακιστάν και οι Πακιστανοί κατέληξαν να δολοφονήσουν τους έντεκα Γάλλους ναυπηγούς μηχανικούς. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα των γαλλικών ΜΜΕ, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες απάντησαν σπάζοντας τα πόδια δύο Πακιστανών ναυάρχων και σκοτώνοντας έναν χαμηλόβαθμο αξιωματούχο...

ΩΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ενέκρινε πληρωμές «μεσαζόντων»


Τον Ιούνιο του 2009 οι «Τάιμς του Λονδίνου» είχαν αποκαλύψει ότι ο Νικολά Σαρκοζί -ως υπουργός Οικονομικών το 1994- ήταν αυτός που ουσιαστικά ενέκρινε τη διακριτική πληρωμή των «μεσαζόντων» μέσω παράκτιων εταιρειών. Μέχρι το 2000 η καταβολή προμηθειών στους μεσάζοντες διεθνών συμφωνιών όπλων ήταν γενικώς αποδεκτή. Οι προμήθειες μάλιστα εξέπιπταν των φόρων.

Παράνομες ήταν οι επονομαζόμενες «αντιπρομήθειες», δηλαδή οι μίζες. Σύμφωνα με τους Γάλλους δικαστές, κάποια από τα εκατομμύρια που πήγαν σε πρώτη φάση στο Πακιστάν επέστρεψαν στη Γαλλία για να χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία του Εντουάρ Μπαλαντίρ εναντίον του Ζακ Σιράκ για τη γαλλική προεδρία το 1995, εκστρατεία της οποίας ηγήθηκε ο Σαρκοζί.

Μίνα Αγγελίνη
mina@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.