Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ανεκτίμητη η αξία των πληροφοριών


Υπενθύμιση, η αποτυχημένη απόπειρα παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων από Υεμένη προς ΗΠΑ

A.P., Reuters, BBC


ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ανεκτίμητη αξία της συγκέντρωσης αξιόπιστων πληροφοριών και της έγκαιρης αξιοποίησής τους ανέδειξε η υπόθεση της αποτυχημένης απόπειρας παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων από την Υεμένη προς τις ΗΠΑ. Μπορεί οι δυτικές και όχι μόνο κυβερνήσεις να επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες τεχνολογίες για τον έλεγχο επιβατών και αποσκευών στα αεροδρόμια, πλην όμως τα δύο παγιδευμένα δέματα θα είχαν φορτωθεί σε αεροσκάφη με προορισμό το Σικάγο αν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωναν –έστω και την ύστατη κυριολεκτικά ώρα– αναφορικά με τα σχέδια της Αλ Κάιντα. Τη ζωτικής σημασίας πληροφορία, μάλιστα, φέρεται να αποκάλυψε πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα το οποίο παραδόθηκε στις σαουδαραβικές αρχές πριν από μόλις δύο εβδομάδες.

Ο λόγος, για τον Τζαμπρ αλ Φαϊφί, ο οποίος, σύμφωνα με αξιωματούχους της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή ενός μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος. Ο Αλ Φαϊφί υπήρξε κρατούμενος στις αμερικανικές φυλακές του Γκουαντάναμο, αλλά στα μέσα του 2006 επανεντάχθηκε στον πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωσή του. Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας και των ΗΠΑ αποκάλυπταν ότι ο Αλ Φαϊφί «μετάνιωσε για την επιλογή του» και επικοινώνησε με τις σαουδαραβικές αρχές προκειμένου να επιστρέψει στο Ριάντ, όπως και έγινε. Στη συνέχεια και αφού είχε πληροφορηθεί από τον Αλ Φαϊφί σχετικά με το σχέδιο της αποστολής παγιδευμένων δεμάτων προς τις ΗΠΑ, η σαουδαραβική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ενημέρωσε σχετικά εκείνες της Δύσης. Μέχρι να επαληθευτεί η πληροφορία, ωστόσο, τα δύο παγιδευμένα δέματα είχαν ήδη «ταξιδέψει» σε τέσσερις, τουλάχιστον, χώρες με τέσσερα αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο ήταν επιβατικά.

Μολονότι στα έγγραφα που συνόδευαν τα δύο δέματα αναφέρονταν ως τελικός προορισμός δύο διαφορετικές συναγωγές στο Σικάγο των ΗΠΑ, Βρετανοί και Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας εκτιμούσαν ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί θα πυροδοτούνταν εν πτήσει. Εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο και δεδομένου ότι τα δύο παγιδευμένα δέματα θα μεταφέρονταν στις ΗΠΑ με τα αεροπλάνα των ιδιωτικών μεταφορικών εταιρειών UPS και Fedex, τότε θα πρόκειται για μια σπάνια επίθεση στο δίκτυο της αερομεταφοράς προϊόντων – έναν εκ των πυλώνων της παγκόσμιας οικονομίας. Επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν επικεντρωθεί στην ασφάλεια των επιβατικών πτήσεων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν επιθέσεις ανάλογες με εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου. Αρκετοί δε εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα βρήκαν στις υπηρεσίες μεταφοράς δεμάτων το κενό που αναζητούσαν στην ασφάλεια των αερολιμένων και έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν. Χθες, μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση φερόταν να εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων για την ασφάλεια στα αεροδρόμια.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί η δήλωση Βρετανού αξιωματικού της υπηρεσίας πληροφοριών στην εφημερίδα The Guardian περί «αναβάθμισης» των εκρηκτικών μηχανισμών της Αλ Κάιντα. «Η βόμβα που εντοπίσαμε στο αεροδρόμιο των ανατολικών Μίντλαντς ήταν από τις πιο εξελιγμένες που έχουμε δει», δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Ο ίδιος τόνισε ότι η μικρή βόμβα που ήταν τοποθετημένη στο εσωτερικό εκτυπωτή δεν ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού και επιπλέον δύσκολα εντοπίζεται από τα συστήματα ανίχνευσης με ακτίνες Χ. Οι αμερικανικές αρχές, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι τα δέματα-βόμβες φέρουν την υπογραφή του ικανότερου κατασκευαστή βομβών του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, Ιμπραήμ αλ Ασιρί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_02/11/2010_420849
(2/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.