Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

«Βασική απειλή» το Ισραήλ για την Τουρκία


Σύμφωνα με το νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Το νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας περιγράφει το Ισραήλ ως «βασική απειλή», αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Το λεγόμενο «κόκκινο βιβλίο», το κείμενο που περιγράφει το δόγμα εθνικής ασφάλειας, αναφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί, ότι «η αστάθεια της περιοχής προέρχεται από τις ενέργειες του Ισραήλ και την πολιτική του, που μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνισμό εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή». Οι ενέργειες και η πολιτική αυτή συνιστούν «βασική απειλή για την Τουρκία», αναφέρει το νέο δόγμα.

Για πρώτη φορά, μετά το 1949, το Ισραήλ περιγράφεται ως «απειλή», ενώ το νέο δόγμα δεν θεωρεί «απειλή», καμία από τις γειτονικές χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρωσία και Αρμενία, που περιγράφονταν ως «απειλές» για πολλές δεκαετίες. Δεν περιλαμβάνονται, επίσης, στην κατηγορία των «απειλών», το γειτονικό Ιράν και η Συρία.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διακοπεί και η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ΜΙΤ και Μοσάντ, που ανθούσε παλαιότερα. Σύμφωνα με πηγές, οι δύο υπηρεσίες έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις, μετά από πρωτοβουλία της Τουρκίας.

Η ισραηλινή πλευρά είχε εκφράσει μεγάλη δυσφορία για τον διορισμό του κ. Χακαν Φινταν - στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν - ως νέου διευθυντή της MIT.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (1/11/2010)


3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς για μας οι Τούρκοι ειχαν πάντα συγκεκριμένη συνεπή Εθνική τακτική και μακροπρόθεσμη στρατηγική.Απ`οτι φαίνεται ειναι και διορατικοί!...Κρίμα που εμείς δεν έχουμε τίποτε απ`αυτά...γιαυτό πάμε όπως πάμε.
    Ακούει κανείς;;;
    galaxiako.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ακριβώς το αντίθετο.

    μόνο συνέπεια δεν δείχνει.


    και φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Οι τούρκοί ακολούθησαν μια στρατηγική που δεν τους σύνεφερε και χρειαζόταν ένας πολιτικός που δεν ήταν στρατόκαυλος στρατηγος (σαν αυτούς που εμείς θαυμάζουμε και θεωρούμε ότι έχουν και "στρατηγική"), να δει το πραγματικό συμφέρον της τουρκίας και να αλλάξει πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στρατηγική και συνέπεια απο το 1921-22 για πάρτη τους εννοώ που ασφαλώς έχουν...και εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται.
    Θα σας θυμίσω τον πόντο,την Πόλη, την Ιμβρο την Τένεδο,την Κύπρο ,τα Ιμια...και δεν συνεχίζω.
    Εχετε κάτι δικό μας να μου θυμήστε;;;
    galaxiako.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.