Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Αλλαγές στη συνθήκη της Λισσαβώνας


Λόγω οικονομικής κρίσης


Η κ. Μέρκελ σε συνεργασία με τον Ν. Σαρκοζί έπεισαν τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι αλλαγές στη συνθήκη είναι αναγκαίες, ωστόσο ανάμεσα στα κράτη - μέλη υπάρχει μία σχετική καχυποψία, κατά πόσο αυτό θα είναι η λύση. Ποιες είναι λοιπόν οι αλλαγές που προβλέπεται να πραγματοποιήσει η ΕΕ στη Συνθήκη της Λισσαβώνας;

Τι πρόκειται να αλλάξει την ΕΕ;


Η Γερμανία απαίτησε να υιοθετήσει μία απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, που θα δημιουργούσε έναν μηχανισμό σωτηρίας για χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στο μέσον μίας δημοσιονομικής κρίσης.

Οι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι στο άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισσαβώνας που προβλέπει συνδρομή σε μία χώρα μέλος μετά από μία φυσική καταστροφή ή απρόβλεπτα γεγονότα, θα συμπεριληφθεί και μία αναφορά για βοήθεια στην περίπτωση μίας συστημικής δημοσιονομικής κρίσης.

Οι Γερμανοί θέλουν να ενισχύσουν τη σχετική αναφορά για οποιοδήποτε ενδεχόμενο γεγονός. Παρόλα αυτά, η Γερμανία ελπίζει ότι θα παραμένει ανέπαφο το άρθρο 125 στη συνθήκη, που δεν προβλέπει πλήρη απαλλαγή μίας χώρας. Οι ακριβείς λεπτομέρειες για τον μηχανισμό θα διαπραγματευθούν τους επόμενους μήνες.

Ποιος είναι ο ρόλος των θεσμικών οργάνων στις Βρυξέλλες στις αλλαγές;

Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι θα ηγηθεί της διαδικασίας για τον έλεγχο των μηχανισμών που θα επιτρέψουν τις αλλαγές στη συνθήκη και θα ετοιμάσει τη σχετική έκθεση για τη σύνοδο κορυφή του Δεκεμβρίου.

Η Άγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να περιορίσει σε ελάχιστες γραμμές τις αλλαγές, προκειμένου να έχει τη στήριξη των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και του Ιρλανδού πρωθυπουργού, ο οποίος αντιδρούσε στις αλλαγές, φοβούμενος ότι θα έπρεπε να οδηγήσει για άλλη μία φορά τη χώρα του σε δημοψήφισμα.

Επιπλέον, οι μικρές αλλαγές θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία, αποτρέποντας τον κίνδυνο να βαλτώσουν στις λεπτομέρειες και τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη να μελετήσει και να επιβλέψει το τεχνικό κομμάτι του μόνιμου μηχανισμού. Μία πρώτη ιδέα από τις αποφάσεις τις Κομισιόν θα έχουμε τον Νοέμβριο.

Τι θα γίνει με την ψήφο των κρατών-μελών;

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει προσηλωμένη στην πρότασή της τα «αμαρτωλά» κράτη-μέλη να χάσουν το δικαίωμα ψήφου, στις αποφάσεις τους για την Ε.Ε., από τον προϋπολογισμό, μέχρι νέες οδηγίες. Ωστόσο, πέραν της Γαλλίας, καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή, και η κ. Μέρκελ αναμένεται να χάσει τη μάχη αυτή.

Στόχος των αλλαγών αυτών είναι να δώσουν μία μόνιμη και σταθερή λύση σε μελλοντικά περιστατικά και κρίσεις όπως συνέβη με την Ελλάδα. Η Γερμανία κατηγορήθηκε ότι στην ελληνική περίπτωση άργησε να αντιδράσει και να δώσει τη στήριξή της στην Αθήνα. Εάν, η κ. Μέρκελ είχε εκφράσει νωρίτερα στη στήριξή της στην Ελλάδα, τότε ίσως να μην χρειάζονταν και ο μηχανισμός, που φέρει αμφισβητήσιμα αποτελέσματα.


ΠΗΓΗ: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.