Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αρχίσει «άνευ όρων και άμεσα» συνομιλίες με τη Νότια Κορέα προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.
Η Πιονγκγιάνγκ «με αβροφροσύνη προτείνει να έχει έναν ευρύ διάλογο και ευρείες διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις βορρά-νότου, που βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, η οποία μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ελήφθη στη Σεούλ.
Οι Βορειοκορεάτες δηλώνουν ως προς αυτό «έτοιμοι να συναντήσουν οποιονδήποτε (το επιθυμεί), οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιονδήποτε τόπο», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο οξύνθηκε αιφνιδίως στο τέλος του 2010 μετά το βομβαρδισμό από το βορειοκορεατικό πυροβολικό στις 23 Νοεμβρίου ενός νοτιοκορεάτικου νησιού που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τις ακτές της Βόρειας Κορέας.
Στην Πιονγκγιάνγκ, η εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος, Ρόντονγκ Σίνμουν, γράφει σήμερα ότι οι εντάσεις πρέπει να αμβλυνθούν «το ταχύτερο δυνατό».
Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ αποκάλυψαν μια πολλά υποσχόμενη αλλαγή τόνου από τη Βόρεια Κορέα όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών στην κορεατική χερσόνησο.
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ-Μπακ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πόρτα για έναν διάλογο με τη Βόρεια Κορέα παραμένει «ανοιχτή» και ότι η Σεούλ είναι έτοιμη «να ενισχύσει σθεναρά την οικονομική συνεργασία», αν η Πιονγκγιάνγκ αποδειχθεί ειλικρινής κατά την επανάληψη των σχέσεών τους.
Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Κιμ Σουνγκ-Χουάν σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι οποιαδήποτε επανάληψη των διαπραγματεύσεων των Έξι για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να γίνει έπειτα από διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.
Οι διαπραγματεύσεις των Έξι (οι δύο Κορέες, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ρωσία) αποσκοπούν να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα μια σημαντική βοήθεια στον τομέα της ενέργειας. Αυτές έχουν διακοπεί από τον Απρίλιο του 2009 όταν η Βόρεια Κορέα εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (05/01/2011)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.