Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Στο φως εκατοντάδες τάφοι θυμάτων των ναζί

Reuters, A.P.

ΒΙΕΝΝΗ. Εκατοντάδες τάφοι που χρονολογούνται από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκαν στον περίβολο ψυχιατρικής κλινικής, η οποία λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος και εξακολουθεί έως σήμερα.

Οι τάφοι ανακαλύφθηκαν τυχαία όταν η διοίκηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου Χαλ στο Τυρόλο, κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ινσμπρουκ, ξεκίνησε εργασίες ανοικοδόμησης νέας πτέρυγας της υπάρχουσας κλινικής. Οι υποψίες σχετικά με την ταυτότητα των νεκρών γεννήθηκαν όταν βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο κοιμητήριο μία λίστα με τα ονόματα των νεκρών. Η εκταφή των σορών θα γίνει μόλις ξεπαγώσει το έδαφος, τον Μάρτιο, όπως και θα γίνουν προσπάθειες αναγνώρισης των νεκρών με τη βοήθεια DNA και των αρχείων του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιοι από τους νεκρούς είναι θύματα του προγράμματος ευθανασίας των ναζί εξαιτίας του οποίου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι με σωματική ή διανοητική ψυχική αναπηρία θεωρήθηκαν «ακατάλληλοι για επιβίωση» και οδηγήθηκαν στον θάνατο.

Στο Σλος Χαρτχάιμ, ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στο Λιντς της άνω Αυστρίας, θανατώθηκαν τουλάχιστον 30.000 ψυχικώς ασθενείς. Το πρόγραμμα ευθανασίας σταμάτησε το 1941 και κατά συνέπεια -τόνισαν οι ειδικοί- κάποιοι από τους ενταφιασμένους πέθαναν από φυσικά αίτια, υποσιτισμό, ασθένειες κ.ο.κ.

Μετά τον τερματισμό του προγράμματος, ωστόσο, η βάρβαρη πρακτική θανάτωσης ψυχικώς ασθενών και αναπήρων συνεχίστηκε, όχι όμως συστηματικά. Ο δρ Κρίστιαν Χάρινγκ, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου, πιστεύει ότι το νεκροταφείο άνοιξε το 1942 κατά πάσα πιθανότητα για να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργούσε η εφαρμογή του προγράμματος ευθανασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.