Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

A Kidnapping in Milan



Steve Hendricks
A Kidnapping in Milan
W. W. Norton and Company, 2010


Του Mark Mazzetti
The New York Times Book Review


Στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών έγινε γνωστή ως «η ιταλική δουλειά» - μια κακότεχνη επιχείρηση το 2003 που περιλάμβανε την αρπαγή ενός ριζοσπαστικού κληρικού από δρόμο του Μιλάνου στο φως της ημέρας και αποστολή του στην Αίγυπτο, όπου πέρασε, λέει, πολλούς μήνες βασανιστηρίων στα χέρια των Αιγύπτιων δεσμοφυλάκων του.

Οι πράκτορες της C.I.A που ανάλαβαν την επιχείρηση καυχιόνταν για την επιτυχία τους να αρπάξουν τον στόχο: Τον Οσάμα Μουσταφά Χασάν Νασρ, γνωστό και ως Αμπού Ομάρ. Ωστόσο, ενώ βρίσκονταν στην Ιταλία, φαίνεται ότι έκαναν ορισμένες λανθασμένες κινήσεις και πήραν μερικές, αν μη τι άλλο, ηλίθιες αποφάσεις. Μιλούσαν σε μη υπηρεσιακά κινητά τηλέφωνα, χρησιμοποίησαν ανιχνεύσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία για να διαφύγουν και έδωσαν στα ξενοδοχεία που διέμεναν διευθύνσεις, τηλέφωνα και προσωπικά στοιχεία, τα οποία οδηγούσαν στα κεντρικά γραφεία της C.I.A. Τα λάθη αυτά οδήγησαν στο να μαζευτούν πολλά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους από Ιταλούς εισαγγελείς. Έτσι, 23 Αμερικανοί τελικά καταδικάστηκαν, με την κατηγορία της απαγωγής.

Ιταλοί και Αμερικανοί δημοσιογράφοι έχουν ήδη αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με την υπόθεση, ενώ άλλες είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της δίκης. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές της υπόθεσης φαίνεται ότι χρήζουν περισσότερης ανάλυσης και καλύτερης επεξεργασίας, ώστε να υπάρξουν απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα που αφορούν την όλη επιχείρηση.

Πάντως, ο Στηβ Χέντρικς, συγγραφέας του «The Unquiet Grave: The FBI and the Struggle for the Soul of Indian Country», έχει διανύσει ένα σημαντικό μέρος της διαδρομής αυτής στο «A Kidnapping in Milan». Η υπόθεση του βιβλίου χαρακτηρίζεται, σε γενικές γραμμές, από τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο κυλούν τα γεγονότα, ενώ παρουσιάζεται με αρκετά πιστικό τρόπο το όλο επεισόδιο στο Μιλάνο.

Ο Χέντρικς κάνει ιδιαίτερα καλή δουλειά στον εντοπισμό των ριζών του Αμπού Ομάρ στον κόσμο της Μέσης Ανατολής και τα ταξίδια του στο Πακιστάν, την Αλβανία και τελικά στο Μιλάνο. Όταν ο Αμπού Ομάρ έφτασε στην Ιταλία, βρέθηκε ανάμεσα σε μια πλημμύρα μεταναστών που είχαν μεταβεί εκεί για να εργαστούν σε εργοστάσια που έφτιαχναν κοστούμια Armani και παπούτσια Prada.
Αλλά, καθώς το Μιλάνο μετατράπηκε σε κυψέλη της ριζοσπαστικής ισλαμικής δραστηριότητας, ο Αμπού Ομάρ έγινε κληρικός σε ένα από τα τζαμιά της πόλης. Το φλογερό κήρυγμά του τράβηξε την προσοχή τόσο των Ιταλών, όσο και των Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι αποφάσισαν να κρυφακούν τις συζητήσεις του για να διαπιστώσουν αν ο ίδιος σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Χέντρικς εξιστορεί τα γεγονότα. Ο Αμπού Ομάρ βρίσκεται σε αιγυπτιακή φυλακή, σε μια ενότητα του βιβλίου που περιέχει, επίσης, μία κάπως περιττή περιγραφή των βασανιστηρίων με μεθόδους που αναφέρονται σε πολλά ιστορικά βιβλία. Ο συγγραφέας είναι αξιοθαύμαστα ειλικρινής σχετικά με το γεγονός ότι κατέβαλε χρηματικό ποσό στον ίδιο τον Αμπού Ομάρ για να πάρει την ιστορία του, μετά που ο κληρικός αφέθηκε ελεύθερος και βγήκε από τη φυλακή. Μάλιστα, ο Αμπού Ομάρ κλείδωσε τον Χέντρικς στο διαμέρισμά του, όταν οι δύο άντρες λογομαχούσαν για το ακριβές ποσό που θα καταβαλλόταν στον Ομάρ για την παραχώρηση της ιστορίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.