Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Στρατηγοί και διπλωμάτες της Υεμένης στο πλευρό των διαδηλωτών

Α.P., Reuters, AFP

ΣΑΝΑΑ. Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση έχει πλέον περιέλθει ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, καθώς στρατηγοί, διπλωμάτες, αλλά και ορισμένοι φύλαρχοι τάχθηκαν χθες ανοιχτά υπέρ των διαδηλωτών. Καίριο πλήγμα σε βάρος του, μάλιστα, θεωρείται το γεγονός ότι ο διοικητής της βορειοδυτικής στρατιωτικής ζώνης, στρατηγός Αλ Μοσέν, ανακοίνωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι στο εξής θα στηρίζει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Δηλώσεις Μοσέν

«Ανακοινώνουμε ότι πλέον στηρίζουμε την ειρηνική επανάσταση της νεολαίας», δήλωσε ο στρατηγός Μοσέν. «Από σήμερα καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην πρωτεύουσα, Σανάα», συνέχισε ο ίδιος. Κατά τον στρατηγό Μοσέν, δε, «η κρίση αποτελεί παράγωγο των αντισυνταγματικών και παράνομων δραστηριοτήτων των Αρχών και της απώλειας κάθε αίσθησης δικαιοσύνης στην κοινωνία». Επισημαίνεται ότι ο στρατηγός Μοσέν και ο πρόεδρος Σαλέχ ανήκουν στην ίδια φυλή, αυτή των Αλ Αχμάρ, τα μέλη της οποίας παραδοσιακά κατέχουν θέσεις εξουσίας στη χώρα.

Απαντώντας, το υπουργείο Αμυνας της Υεμένης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζεται ότι ο στρατός στηρίζει τον πρόεδρο Σαλέχ και πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα τον προστατέψουν σε περίπτωση εκδήλωσης πραξικοπήματος. «Δεν θα επιτρέψουμε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ένα πραξικόπημα σε βάρος της συνταγματικής νομιμότητας και θα αποκρούσουμε κάθε απόπειρα κατάλυσης της εθνικής ασφάλειας», τονίζεται.

Τη στάση του στρατηγού Μοσέν, πάντως, υιοθέτησαν δύο ακόμα στρατηγοί, καθώς και οι πρέσβεις της χώρας στη Σαουδική Αραβία και τη Συρία, οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, διαμαρτυρόμενοι για τις αιματηρές επιδρομές σε βάρος των διαδηλωτών. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι άλλοι δύο στρατηγοί είναι ο διοικητής της ανατολικής στρατιωτικής ζώνης, Μοχάμεντ Αλί αλ Αχμάρ, και ο διοικητής της περιοχής Αμράν, Χαμίντ αλ Κιοσεϊμπί. Από την πλευρά του, ο μέχρι και χθες πρέσβης της Υεμένης στη Συρία, Αμπντελουαχάμ Ταουάφ, δήλωσε αναφορικά με τους λόγους που τον ώθησαν σε παραίτηση: «Δεν μπορώ να εκπροσωπώ τη συγκεκριμένη κυβέρνηση μετά το μακελειό στην πλατεία Ταγκίρ». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ελεύθεροι σκοπευτές δολοφόνησαν 52 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην καρδιά της Σανάα.

Λίγες ώρες αργότερα και με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο πρόεδρος Σαλέχ ανακοίνωσε τη διάλυση του υπουργικού του συμβουλίου και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τριάντα ημέρες. Ο ίδιος ο κ. Αλ Σαλέχ, πάντως, έσπευσε χθες να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο παραίτησής του. «Αντέχω διότι η πλειοψηφία του λαού της Υεμένης με στηρίζει», δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Ο επί 32 συναπτά έτη πρόεδρος της Υεμένης επανέλαβε πως δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου το ανώτατο αξίωμα της χώρας στις εκλογές του 2013 και δεσμεύθηκε για την προώθηση δραστικών πολιτικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης ενός νέου Συντάγματος, πριν από το τέλος του έτους. Κατά τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, ωστόσο, η πολιτική μοίρα του προέδρου της Υεμένης είναι προδιαγεγραμμένη. «Η απομάκρυνση του κ. Αλ Σαλέχ από την εξουσία είναι πλέον αναπόφευκτη», εκτίμησε χθες ο κ. Ζιπέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.