Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Oπλα ζητούν οι Λίβυοι αντάρτες

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία συμφωνούν με το αίτημά τους
Διαφωνεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Reuters, A.P., AFP

ΛΙΒΥΗ. Το ζήτημα του εξοπλισμού των Λίβυων ανταρτών από τη Δύση συζητείται πλέον εντονότερα μετά την αναδίπλωση των ελαφρά οπλισμένων και ελάχιστα εκπαιδευμένων ανταρτών στα περίχωρα της πόλης Αζντάμπια. Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν αποκλείουν τον εξοπλισμό των ανταρτών, ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εκφράζει διαφωνίες και η κυβέρνηση Καντάφι υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός θα αποτελούσε «στήριξη προς τρομοκράτες».

Γαλλικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι στη Ρας Λανούφ και την Αζντάμπια, σηκώνοντας γιγάντια σύννεφα σκόνης και πυροδοτώντας έξαλλους πανηγυρισμούς στις τάξεις των ανταρτών. Στο μεσοδιάστημα από τους τελευταίους βομβαρδισμούς στην ανατολική Λιβύη, τη Δευτέρα, οι αντάρτες, υπέστησαν δραματικές πιέσεις από τις δυνάμεις του Καντάφι με αποτέλεσμα να ζητούν επιμόνως αεροπορική υποστήριξη.

Δεύτερο αίτημα των ανταρτών είναι ο εξοπλισμός τους, ώστε να αντιπαρατεθούν με τον πολύ βαρύτερο οπλισμό των κυβερνητικών δυνάμεων. Η μεταφορά δυτικού οπλισμού θα συνεπαγόταν και έλευση ξένων εκπαιδευτών, εντείνοντας τις εξαρτήσεις μιας εξέγερσης που δεν πέτυχε να ανατρέψει τον Καντάφι, βασιζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις.

«Σύμφωνα με τη δική μας ερμηνεία, το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερισχύει της απόλυτης απαγόρευσης εισαγωγής όπλων στη Λιβύη», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. «Θα μπορούσε να υπάρξει θεμιτή μεταφορά όπλων, αν κάποια χώρα επέλεγε κάτι τέτοιο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι το ενδεχόμενο δεν αποκλείεται, αλλά ούτε συνιστά αμερικανική επιδίωξη. «Για την ώρα εκτιμούμε τι θα κάνουν οι δυνάμεις του Καντάφι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αντίθετα, αμφιβολίες εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Το ψήφισμα του ΟΗΕ είναι πολύ σαφές. Απαιτεί εμπάργκο όπλων. Βρισκόμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τους πληθυσμούς, όχι για να τους εξοπλίσουμε», τόνισε. Η δε κυβέρνηση της Λιβύης συνέχισε να ταυτίζει τους αντικυβερνητικούς μαχητές με την Αλ Κάιντα. «Η προσφορά στρατιωτικής βοήθειας σε ένοπλες συμμορίες αντιτίθεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και υποστηρίζει την τρομοκρατία, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι οι ένοπλες συμμορίες στην Βεγγάζη (σ.σ.: η προσωρινή κυβέρνηση των ανταρτών, που αποτελείται και από πρώην κυβερνητικά στελέχη) ανήκουν στην Αλ Κάιντα και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες», ανέφερε το λιβυκό ΥΠΕΞ.

Yπουργοί στα Χανιά


Aποδεικνύοντας ότι η Συμμαχία αποδίδει τεράστια σημασία στις επιχειρησιακές δυνατότητες των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Ακρωτήρι και Σούδα, ο Γάλλος υπουργός Εθνικής Αμυνας Gerard Longuet επιθεώρησε χθες το μεσημέρι το σμήνος των Mirage 2000 που μετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. O Γάλλος αξιωματούχος είχε σειρά επαφών και συσκέψεων. Στα Χανιά βρέθηκε και η υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας Grete Faremo, δεδομένου ότι η χώρα της συμμετέχει στις επιχειρήσεις με έξι αεροσκάφη F-16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.