Οι εξεγερμένοι σπεύδουν να υπερασπιστούν πόλη στα νότια της Βεγγάζης.
Η παρουσία λιβυκών κυβερνητικών στρατευμάτων γύρω από τη Βεγγάζη δεν παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός και στα σχέδια του στρατού δεν περιλαμβάνεται μια επίθεση στο προπύργιο των εξεγερμένων, υποστήριξε απόψε ο υφυπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, Χάλεντ Καΐμ. «Όσον αφορά την παρουσία του στρατού στις λιβυκές πόλεις, τη θεωρούμε σημαντική για την ασφάλεια των πολιτών. Δεν παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός», είπε ο υφυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους. Διέψευσε επίσης ότι μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός έγιναν βομβαρδισμοί από τις κυβερνητικές δυνάμεις. «Κατάπαυση του πυρός σημαίνει όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές (...) Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται τώρα έξω από τη Βεγγάζη και δεν έχουν πρόθεση να μπουν στην πόλη», πρόσθεσε.
Ωστόσο, από τη Βεγγάζη, το γενικό επιτελείο των εξεγερμένων, κάλεσε μέσω του ραδιοφώνου τις δυνάμεις του να κατευθυνθούν προς το Αλ Μαλγκρούν, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη, προκειμένου «να μπλοκάρουν τις δυνάμεις του Καντάφι».
«Καλούμε τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς να πάρουν τα όπλα και να πάνε στο Αλ Μαλγκρούν για να υπερασπιστούν την είσοδο της Βεγγάζης και να μπλοκάρουν τις δυνάμεις του Καντάφι. Τους ζητούμε να πάνε τώρα και γρήγορα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε στο ραδιόφωνο. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε δεκάδες οχήματα που μετέφεραν εκατοντάδες ένοπλους νεαρούς να παίρνουν το δρόμο για το Αλ Μαλγκρούν. Από τη νότια είσοδο της Βεγγάζης πέρασε και ένα φορτηγό που μετέφερε εκτοξευτήρες ρουκετών.
ΗΠΑ: Όπλα από την Αίγυπτο αγοράζουν οι εξεγερμένοι της Λιβύης
Η Αίγυπτος εφοδιάζει με όπλα τους εξεγερμένους της Λιβύης προκειμένου να πολεμήσουν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, παρά το εμπάργκο στην πώληση όπλων που κήρυξαν στις 26 Φεβρουαρίου των Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Πρόκειται κυρίως για ελαφρύ οπλισμό, όπως πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά. Ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων, ο Μουστάφα αλ-Γεριάνι, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι οι αντικανταφικές δυνάμεις αγόρασαν όπλα, αρνούμενος όμως να διευκρινίσει από πού προήλθαν αυτά και τι τύπου ήταν, εξηγώντας ότι οι πληροφορίες αυτές είναι «απόρρητες». Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει πως οι παραδόσεις όπλων ξεκίνησαν «πριν από λίγες ημέρες». Το Πεντάγωνο πάντως δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.
Οι εξεγερμένοι συντονίζουν τις ενέργειές τους με τη Δύση
Οι εξεγερμένοι της Λιβύης συντονίζουν τις ενέργειές τους με τη Δύση όσον αφορά τους στόχους που θα πληγούν από τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους, το μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου, Χάλεντ ελ-Σάγεχ.
«Γίνεται συντονισμός με διάφορους διεθνείς οργανισμούς για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και ορισμένα σημεία έχουν ήδη οριστεί», είπε ο Σάγεχ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη Βεγγάζη.
Ένας συνασπισμός από δυτικές χώρες, μαζί με το Κατάρ, ετοιμάζονται να επέμβουν στη Λιβύη με αεροπορικές επιδρομές, προκειμένου να εμποδίσουν τον Καντάφι να συντρίψει τους εξεγερμένους.
Η Μάλτα δεν θα γίνει στρατιωτική βάση για την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων
Η Μάλτα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Λόρενς Γκόνζι.
«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Μάλτας (...) και να τηρήσουμε το σύνταγμά μας» (που προβλέπει την ουδετερότητα της χώρας), είπε ο Γκόνζι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι το νησί θα αποτελέσει βάση στρατηγικής σημασίας για τις στρατιωτικές ενέργειες που θα απαιτηθούν προκειμένου να εφαρμοστεί η ζώνη.
Ο Γκόνζι πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Μαχμούντι Μπαγκνταντί, του τηλεφώνησε νωρίτερα για να τον ενημερώσει ότι κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός. Εκείνος απάντησε ότι ότι η λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει όλα τα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον διαδηλωτών ώστε η ανακοίνωση αυτή να καταστεί αξιόπιστη.
Εξάλλου, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε επίσης ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε ενδεχόμενες στρατιωτικές ενέργειες στη Λιβύη, μολονότι ψήφισε υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο υπουργός Άμυνας της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, είπε ωστόσο ότι η Λισαβόνα είναι πρόθυμη να μελετήσει τη συμμετοχή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εάν και όποτε χρειαστεί.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.