Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Συνάντηση Αμπάς με αντιπροσωπεία της Χαμάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε το Σάββατο στη Ραμάλα με αντιπροσωπεία της ισλαμιστικής παράταξης Χαμάς για να συζητηθεί το ταξίδι που σχεδιάζει να κάνει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμπάς είπε στην αντιπροσωπεία ότι θέλει πάντοτε να κάνει το ταξίδι και να συζητήσει με την ηγεσία της Χαμάς την διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και το σχηματισμό μιας ανεξάρτητης μεταβατικής κυβέρνησης ως τις εθνικές εκλογές. Ο πρόεδρος της ΠΑ είχε ανακοινώσει την πρωτοβουλία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του ο Αμπάς τόνισε στην αντιπροσωπεία της Χαμάς, της οποίας επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Βουλής Αζίζ Ντουέικ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος πριν επανενωθούν η Δυτική Όχθη κι η Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς είχε καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας στα μέσα του 2007, μετά από σύντομη σύρραξη με τις δυνάμεις της Φάταχ του Αμπάς. Έκτοτε ο Αμπάς δεν έχει μεταβεί στη Γάζα κι οι σχέσεις των δύο παρατάξεων παραμένουν τεταμένες.

Ο Ντουέικ χαρακτήρισε την δίωρη συνάντηση εγκάρδια και θετική. «Ακούσαμε τον πρόεδρο να αναπτύσσει την πρωτοβουλία του για τον τερματισμό του διχασμού και την επίτευξη της συμφιλίωσης», είπε. Πρόσθεσε ότι όσα ζητήματα εκκρεμούν σχετικά με την επίσκεψη θα διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες.

Η Φάταχ φοβάται ότι η Χαμάς δε θα επιτρέψει την επίσκεψη. «Δεν έχουμε δει ακόμα πρακτικά βήματα από τη Χαμάς που να καταδεικνύουν ότι αποδέχονται την πρωτοβουλία του Αμπάς να ταξιδέψει στη Γάζα», δήλωσε ο Αζάμ Άχμαντ, ηγετικό στέλεχος της Φάταχ, μετά τη συνάντηση. Πρόσθεσε ότι παρά τις αρνητικές αντιδράσεις στελεχών της Χαμάς όσον αφορά ενδεχόμενη επίσκεψη του Αμπάς υπάρχουν ακόμα ελπίδες ότι θα γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.