Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Γκάφα του Αμερικανού «τσάρου» ασφαλείας

AP

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μια ακόμα γκάφα ολκής καταγράφηκε χθες στο ήδη βεβαρημένο ιστορικό του διευθυντή επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Κλάπερ. Μιλώντας ενώπιον ομάδας γερουσιαστών, ο κ. Κλάπερ υποστήριξε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης θα επικρατήσουν έναντι των ανταρτών, εκθέτοντας κατά τον τρόπο αυτό τον προϊστάμενό του και πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι ο Καντάφι έχει απολέσει κάθε νομιμότητα και ως εκ τούτου οφείλει να παραιτηθεί. Χθες, μάλιστα, στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου υπογράμμιζε ότι ο κ. Ομπάμα δεν πιστεύει στην επικράτηση του Καντάφι. Επισήμως, πάντως, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι ο κ. Κλάπερ χαίρει της απόλυτης στήριξης του προέδρου.

«Πιστεύω πως σε έναν πόλεμο διαρκείας το καθεστώς Καντάφι θα επικρατήσει», υποστήριξε ο κ. Κλάπερ. Ο διευθυντής επί θεμάτων ασφαλείας του Λευκού Οίκου, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι ο στρατός του λιβυκού καθεστώτος είναι εν τέλει ισχυρότερος από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο κ. Κλάπερ κατέστησε ακόμα ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ο Καντάφι προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία και πως συνεπώς οι πιθανότητες τερματισμού της κρίσης στο εγγύς μέλλον είναι μηδαμινές.

Η τοποθέτηση του κ. Κλάπερ προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών. «Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο διευθυντής επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου προβαίνει σε κάποιο αμφιλεγόμενο σχόλιο», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Αυτό, όμως, πρέπει να είναι και το τελευταίο του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, έσπευσε να καλύψει τον κ. Κλάπερ, τονίζοντας ότι χαίρει της εκτίμησης του προέδρου. Αργότερα, ωστόσο, ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, κράτησε αποστάσεις. «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Λιβύη δεν πρέπει να εξεταστεί με έναν στατικό, αλλά με έναν δυναμικό φακό», δήλωσε με νόημα. «Αν το κάνει κανείς αυτό, αν δει δηλαδή πέρα από τους αριθμούς και τα οπλοστάσια, τότε σχηματίζεται μια καθ’ όλα διαφορετική εικόνα», τόνισε.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_12/03/2011_435607

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.