Πράκτορες της CIA και του MI6 έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη για να αποκαταστήσουν επαφή με την αντιπολίτευση και να καθορίσουν τους στόχους των αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με τους New York Times και το ABC.
Πράκτορες της CIA έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη για να αποκαταστήσουν επαφή με τους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει μυστικά εξουσιοδότηση για την παροχή βοήθειας προς τις δυνάμεις της εξέγερσης.
Χωρίς να απαντήσει επισήμως στις πληροφορίες αυτές, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει τη χορήγηση όπλων στη λιβυκή αντιπολίτευση.
Πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με τους New York Times, έχουν αναπτυχθεί σε μικρές ομάδες εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, με αποστολή να αποκαταστήσουν επαφή με την αντιπολίτευση και να καθορίσουν στόχους για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «δεκάδες μέλη των ειδικών βρετανικών δυνάμεων και πράκτορες του MI6 εργάζονται στη Λιβύη» με κύρια αποστολή τη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.
Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει μυστικό μνημόνιο που δίνει το πράσινο φως για μυστικές επιχειρήσεις υπέρ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μνημόνιο αυτό αναφέρεται σε τρόπους παροχής βοήθειας στην λιβυκή αντιπολίτευση, δίνει την άδεια για την παροχή βοήθειας από τώρα και θέτει ένα πλαίσιο πιο προωθημένων ενεργειών για το μέλλον.
Ωστόσο, το έγγραφο αυτό δεν επιτρέπει τον άμεσο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, αλλά αφήνει το περιθώριο για να γίνει στο μέλλον, σύμφωνα με το ABC.
Όταν ερωτήθηκε για τις αποκαλύψεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι αρνείται να απαντήσει για θέματα μυστικών υπηρεσιών.
«Επαναλαμβάνω ότι ο πρόεδρος δήλωσε χθες: καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τη χορήγηση όπλων στην αντιπολίτευση ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη Λιβύη. Δεν το αποκλείουμε, αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει. Εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες παροχής βοήθειας προς τους Λίβυους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.
Βατικανό: 40 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές
Τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές των δυτικών δυνάμεων στην Τρίπολη, δήλωσε στο καθολικό πρακτορείο ειδήσεων ο αντιπρόσωπος του Βατικανού στη λιβυκή πρωτεύουσα επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.
«Οι αποκαλούμενες ανθρωπιστικές επιδρομές είχαν θύματα δεκάδες αμάχους σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης», δήλωσε ο Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, Αποστολικός Βικάριος της Τρίπολης.
«Συγκέντρωσα αρκετές αφηγήσεις από αξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες. Ιδιαίτερα στη συνοικία Μπούσλιμ, εξαιτίας των βομβαρδισμών, κατέρρευσε ένα κτίριο όπου κατοικούσαν πολίτες, προκαλώντας το θάνατο 40 ανθρώπων», δήλωσε στο Fides, το πρακτορείο ειδήσεων της ιεραποστολικής υπηρεσίας του Βατικανού.
Λίβυοι αξιωματούχοι πήγαν ξένους δημοσιογράφους στα σημεία όπου λένε πως πραγματοποιήθηκαν δυτικά αεροπορικά πλήγματα στην Τρίπολη, όμως οι αποδείξεις για θύματα μεταξύ των αμάχων δεν είναι πειστικές, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Δυτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έχουν επιβεβαιωμένες αποδείξεις για θύματα μεταξύ των αμάχων.
Συμμετοχή των ΗΑΕ στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζεράρ Λονγκέ.
Τα ΗΑΕ έχουν ήδη στείλει πολεμικά αεροσκάφη στις αεροπορικές βάσεις της συμμαχίας στη Μεσόγειο ώστε να συνδράμουν τις προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων να επιβάλουν την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη που αποφάσισαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Παράλληλα ο ηγέτης του Κατάρ, του μοναδικού αραβικού κράτους που έχει αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη στοχεύουν στην προστασία των αμάχων και ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του.
«Το λιβυκό ζήτημα είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα με στόχο την προστασία των πολιτών και τίποτα άλλο. Επομένως είναι ο λιβυκός λαός που θα αποφασίσει για το μέλλον του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι .
Ο εμίρης του Κατάρ πρόσθεσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρίσκεται εκεί εξαιτίας της αδυναμίας του Αραβικού Συνδέσμου», είπε.
«Μετά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί ευτυχώς ο Αραβικός Σύνδεσμος θα παίξει το ρόλο του επειδή δύναται να πράξει ό,τι πράττει το ΝΑΤΟ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.