Α.P., Reuters
ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων τις τρεις προηγούμενες ημέρες και οι πέντε νεκροί δεν απέτρεψαν τους πολίτες της Νταράα, στη νότια Συρία, να διαδηλώσουν εκ νέου χθες εναντίον της συριακής κυβέρνησης, το κύμα αμφισβήτησης της οποίας φαίνεται να εξαπλώνεται, καθώς πραγματοποιήθηκε χθες καθιστική διαμαρτυρία και στην πόλη Γιάσεμ. Την ίδια στιγμή, ο μονάρχης του Μπαχρέιν απέδωσε σε «ξένη συνωμοσία», με προφανή αναφορά στο Ιράν, τις διαδηλώσεις στο κρατίδιό του. Στην Αίγυπτο, πάλι, το 77% των πολιτών, που προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες, τάχθηκε υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, οι οποίες θα επιτρέψουν τη γρήγορη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.
Χιλιάδες κόσμου πραγματοποίησε πορεία χθες στην Νταράα, μετά την κηδεία του 23χρονου Ράιντ αλ Κεράντ, ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις διαδηλώσεις της Κυριακής. Βασικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Θεός, Συρία, Ελευθερία. Ο λαός θέλει την ανατροπή της διαφθοράς».
Οι ταραχές στην πόλη της Νταράα άρχισαν την Παρασκευή, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και σκότωσαν πέντε από αυτούς. Στις επόμενες δύο μέρες, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι Αρχές απέκλεισαν την πόλη, επιτρέποντας στον κόσμο να εξέρχεται αλλά όχι και να εισέρχεται σ’ αυτήν, ενώ χιλιάδες οργισμένων διαδηλωτών πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα 11χρονο αγόρι που πέθανε χθες, όπως δήλωσε ακτιβιστής στο Ασοσιέιτεντ Πρες.
Παράλληλα, ωστόσο, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στις πόλεις Γιάσεμ και Ινκχίλ, που βρίσκονται κοντά στην Νταράα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ρόιτερς, εκατοντάδες άνθρωποι «πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης».
Να απελευθερωθούν
Η Γαλλία καταδίκασε χθες για άλλη μία φορά τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών στη Συρία και ζήτησε την απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται στη χώρα επειδή μετείχαν στο κίνημα διαμαρτυρίας. «Η Γαλλία καταδικάζει τη βία που προκάλεσε τον θάνατο αρκετών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στην Νταράα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Παρίσι «καλεί την κυβέρνηση της Συρίας να ανταποκριθεί με μεταρρυθμίσεις στις διεκδικήσεις που εκφράζει ο συριακός λαός».
Μια ξένη συνωμοσία, που όμως αποτράπηκε, κατήγγειλε χθες ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, σε μια προφανή αναφορά του στο Ιράν, το οποίο θεωρείται ότι υποκινεί την εξέγερση της σιιτικής πλειοψηφίας στο βασίλειο. Λιγότερο συγκεκαλυμμένη γλώσσα χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (GCC), σύμφωνα με τον οποίο οι παρεμβάσεις του σιιτικού Ιράν στις αραβικές χώρες του Κόλπου δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Σε ομιλία του προς τον στρατό, ο βασιλιάς Αλ Χαλίφα υποστήριξε ότι η συνωμοσία εξυφαινόταν «επί 20 με 30 χρόνια, μέχρι να είναι έτοιμο το έδαφος για ανατρεπτικά σχέδια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.