Στους αντικαθεστωτικούς ο πετρελαϊκός σταθμός της Ρας Λανούφ. Συνεχίζονται τα αεροπορικά πλήγματα των δυτικών δυνάμεων, χτυπήματα και από τις δυνάμεις του Καντάφι. Επικοινωνιακός πόλεμος για τις απώλειες αμάχων.
Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις επανέλαβαν τις επιθέσεις τους στη Μισράτα, τερματίζοντας τη σύντομη ανάπαυλα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε κάτοικος στην περιοχή. «Η Μισράτα δέχεται επίθεση, η πόλη αλλά και το λιμάνι όπου βρίσκονται χιλιάδες εργάτες. Δε γνωρίζουμε εάν πρόκειται για πυρά πυροβολικού», τόνισε η ίδια πηγή.
Ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, βρίσκεται και πάλι στα χέρια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, μετέδωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Το λιμάνι είχαν ανακαταλάβει οι δυνάμεις του Καντάφι από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στις 12 Μαρτίου. Το λιμάνι Ρας Λανούφ βρίσκεται 370 χλμ δυτικά της Βεγγάζης, προπύργιου των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην ανατολική λιβύη και 210 χλμ από την Ατζνταμπίγια.
Παράλληλα, τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό το Σάββατο, με 160 αποστολές, έναντι 153 μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Τα δύο τρίτα των αποστολών -οι 96- συμπεριέλαβαν αεροπορικά πλήγματα και οι υπόλοιπες αφορούσαν την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα για τις 24 ώρες ως το Σάββατο στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα ανατεθεί τις επόμενες ημέρες στο NATO, ενώ την προστασία των αμάχων, που περιλαμβάνει πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι, διαχειρίζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας. Από την 19η Μαρτίου, όταν άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, η συμμαχία έχει πραγματοποιήσει 1.257 πτήσεις, στις 540 εκ των οποίων συμπεριλήφθηκαν πλήγματα. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν φέρει σε πέρας τις περισσότερες αποστολές, 787, έναντι 470 των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν ως αυτή τη στιγμή, δηλ. της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και του Κατάρ.
Το βράδυ του Σαββάτου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι δήλωσε ότι σημειώθηκαν «εντατικές» επιδρομές εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη στην έκταση των 400 χιλιομέτρων που χωρίζουν την Ατζνταμπίγια και τη Σύρτη. «Απόψε το βράδυ τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της χώρας μας συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Χάσαμε πολλές ζωές, στρατιωτών και αμάχων», είπε ο εκπρόσωπος.
"Σήμερα τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται από ώρα σε ώρα, χωρίς σταματημό, στον δρόμο που συνδέει την Ατζνταμπίγια με τη Σύρτη. Εκτιμάμε ότι πολυάριθμοι άμαχοι σκοτώθηκαν... [ανάμεσά τους] οικογένειες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν με αυτοκίνητα από τις αεροπορικές επιδρομές» των Δυτικών. Ο εκπρόσωπος κ. Ιμπραήμ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «δολοφονικές, ανήθικες και παράνομες». Επιθέσεις έγιναν ακόμα στις πόλεις Σύρτη και Σέμπχα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και αυτόπτες μάρτυρες.
Διπλωματικές κινήσεις
Το ΝΑΤΟ, το οποίο ετοιμάζεται να αναλάβει τη διοίκηση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, επιθυμεί να περιορίσει αυστηρά τα στρατιωτικά πλήγματα για την προστασία των αμάχων και των κατοικημένων περιοχών, δήλωσαν, την Κυριακή, διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το σχέδιο το οποίο εκπονείται από το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει πιθανή επέμβαση για την υποστήριξη των εξεγερμένων που πολεμούν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, διευκρίνισαν οι διπλωμάτες, τονίζοντας ότι η συμμαχία επιθυμεί να παραμείνει «αμερόληπτη» στη σύγκρουση.
«Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα αμερόληπτο. Το ΝΑΤΟ δεν επιλέγει πλευρές. Ο στόχος είναι να σταματήσει κάθε πιθανό κίνδυνο για τον πληθυσμό, σύμφωνα με την απόφαση (1973) του ΟΗΕ», δήλωσε ένας διπλωμάτης που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Το σχέδιο σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής της Συμμαχίας πρέπει να υποβληθεί αργά το απόγευμα στους πρεσβευτές των 28 χωρών του ΝΑΤΟ που θα πρέπει να αποφασίσουν να αναθέσουν στον Οργανισμό αυτό τη διοίκηση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.
Εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης δήλωσε την Κυριακή ότι το Κατάρ συμφώνησε να διαθέσει στην αγορά αργό πετρέλαιο, το οποίο παράγεται από τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Λιβύης, οι οποίες δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι.
«Συνήψαμε συμφωνία με το Κατάρ», δήλωσε ο Αλι Ταρχούνι, υπεύθυνος για οικονομικά και πετρελαϊκά θέματα στη Βεγγάζη σύμφωνα με τον οποίο οι πρώτες εξαγωγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν «σε λιγότερο από μια εβδομάδα». Ο Ταρχούνι τόνισε ότι οι πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στις περιοχές της Λιβύης που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις παράγουν 100.000 με 130.000 βαρέλια την ημέρα και ότι η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φθάσει τα 300.000 βαρέλια.
Οι υπουργοί Εξωτερικών τουλάχιστον 35 χωρών έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους στη σύνοδο της Τρίτης στο Λονδίνο, της ομάδας πολιτικής επαφής για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι υπουργοί Εξωτερικών τουλάχιστον 35 χωρών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο στην οποία θα πάρουν επίσης μέρος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στη σύνοδο θα πάρει επίσης μέρος ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης Ζαν Πινγκ. Στόχος της συνόδου αυτής είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «να δείξει η διεθνής κοινότητα ότι είναι ενωμένη πίσω από τον ίδιο σκοπό, αλλά και να υπάρξει μια μεγάλη ομάδα χωρών, η οποία θα διαφαλίσει μια μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο λιβυκό λαό, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Στόχος της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη δεν είναι η ανατροπή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι γιατί «κάθε αλλαγή καθεστώτος» είναι «ιδιαίτερα περίπλοκη», δήλωσε την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, στην εκπομπή «Thiw Week» του ABC.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, συνεργάτες του Μουάμαρ Καντάφι έχουν αρχίσει να τον εγκαταλείπουν και να αλλάζουν στρατόπεδο, μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη. Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Λιβύη απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Τυνησία και την Αίγυπτο και να «θέσει σε κίνδυνο» τις επαναστάσεις στις δυο αυτές γειτονικές χώρες.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Υεμένη, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι η πτώση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ ή η αντικατάστασή του από μια «πιο αδύναμη» κυβέρνηση θα αποτελούσε «πραγματικό πρόβλημα» για τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της Αλ-Κάιντα. «Η πιο δραστήρια πτέρυγα και ίσως και η πιο επιθετική της Αλ-Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, δρα από την Υεμένη και με τον πρόεδρο Σάλεχ και με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης έχουμε συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα», υπογράμμισε ο Γκέιτς.
«Πόλεμος» για τις απώλειες αμάχων
Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες ότι κατά πληροφορίες των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι τοποθέτησαν σορούς ανθρώπων που έχουν βρει το θάνατο στην διάρκεια της εξέγερσης σε χώρους όπου σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα, ώστε να κατηγορήσουν την Δύση για τα θύματα.
«Έχουμε πολλές αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών που σημειώνουν ότι [οι δυνάμεις του] Καντάφι παίρνουν τις σορούς ανθρώπων που σκότωσαν και τις τοποθετούν στα σημεία όπου κάναμε επιθέσεις», είπε ο Γκέιτς στην εκπομπή «Face the Nation with Bob Schieffer» του CBS, που θα μεταδοθεί σήμερα Κυριακή.
Την περασμένη εβδομάδα Λίβυοι αξιωματούχοι είπαν ότι σχεδόν 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς αλλά δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι σκοτώθηκαν άμαχοι.
"Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να βρούμε αποδείξεις ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι», είπε ο Γκέιτς στο CBS.
Ερωτηθείς εάν οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες ο Γκέιτς απάντησε «δε θα κρέμαγα καινούργιες φωτογραφίες αν ήμουν στη θέση του».
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι άνθρωποι του Καντάφι χάνουν όλο και περισσότερο την ψυχραιμία τους. «Οι άνθρωποι γύρω του, βάσει όλων των πληροφοριών και των επαφών που κι εμείς έχουμε με ορισμένους από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, εμφορούνται από πάρα πολύ άγχος», είπε η Κλίντον.
Yπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών Ατζνταμπίγια και Μπρέγκα
Οι Λίβυοι εξεγερμένοι δήλωσαν το Σάββατο ότι συνεχίζουν την προέλαση τους προς τα δυτικά και ανακατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, ενώ μια δημοσιογράφος που ταξιδεύει μαζί τους επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες τους βρίσκονται στο κέντρο αυτής της πόλης που βρίσκεται 80 χλμ δυτικά της Αζνταμπίγια (ανατολικά).
Ερωτηθείς τηλεφωνικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εξεγερμένος που βρίσκεται στον τομέα αυτό, ο Αμπντελσαλάμ αλ Μααντάνι, δήλωσε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί: «Βρισκόμαστε στο κέντρο της Μπρέγκα», τόνισε.
«Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχώρησαν. Θα είναι τώρα στο αλ-Μπισέρ (30 χλμ. δυτικά της Μπρέγκα) και οι εξεγερμένοι προελαύνουν επίσης προς αυτήν τη ζώνη», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Ατζνταμπίγια έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Τρίπολης.
«Αυτοί (οι δυτικές δυνάμεις) αναμείχθηκαν πάρα πολύ, επομένως οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ατζνταμπίγια σήμερα το πρωί», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ σε δημοσιογράφους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.