Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΝΑΤΟ: Την Κυριακή η εποπτεία της ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη

Η Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, είναι ανοικτή στη συμμετοχή «περιφερειακών εταίρων» στην επιχείρησή της.

Tα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να εποπτεύουν από την Κυριακή τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, ανακοινώθηκε από τη Νάπολη από τον καναδό στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ, επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων στη Λιβύη.

«Χθες Κυριακή τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσαν την πρώτη αποστολή τους» για γίνει σεβαστή η ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, δήλωσε ο στρατηγός.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι το πέρασμα του ελέγχου από τη διεθνή συμμαχία στην Ατλαντική Συμμαχία που αποφασίστηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης και για να ολοκληρωθεί χρειάζονται 48 ως 72 ώρες.

«Το ΝΑΤΟ θα θέσει σε ισχύ όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες που απορρέουν από την απόφαση του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο στρατηγός Μπουσάρ. Επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ θα ενεργεί σε στενή συνεργασία με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για την προστασία της Λιβύης». Πρόσθεσε ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι ανοικτή στη συμμετοχή «περιφερειακών εταίρων» στην επιχείρησή της. Μέχρι στιγμής μόνο το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετέχουν.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Καναδός στρατηγός ανάφερε ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω το ναυτικό εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης με αυξανόμενο αριθμό πλοίων που θα ελέγχουν.

«Η μετάβαση της διοίκησης και των επιχειρήσεων από τη μία δύναμη στην άλλη, από τη διεθνή συμμαχία το ΝΑΤΟ γίνεται σταδιακά και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ημέρες», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λιγκέσκου σε συνέντευξη Τύπου.

Προς το παρόν το ΝΑΤΟ θα επιτηρεί το σεβασμό της ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη ενώ οι επιχειρήσεις εδάφους παραμένουν ακόμα υπό τη διοίκηση της συμμαχίας», ανέφερε η ίδια πηγή.

Γερμανικά πλοία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ

Δύο γερμανικά πολεμικά πλοία θα τεθούν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη νότια Μεσόγειο, μια εβδομάδα αφότου το ΝΑΤΟ ενεπλάκη στην κρίση στη Λιβύη, ανέφερε στο Βερολίνο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε, συγχρόνως, ότι τα γερμανικά πολεμικά σκάφη δεν θα ενταχθούν στο σχεδιασμό γιά την επιβολή της ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη και γιά την παρεμπόδιση της αποστολής εφοδίων στον Μουάμαρ Καντάφι.

Όπως δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος, η φρεγάτα Λυβέκη και ένα συνοδό της ναρκαλιευτικό σκάφος «σύντομα θα ενταχθούν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον της τρομοκρατίας Active Endeavour».

Δημοσκοπήσεις επισήμαναν ότι η γερμανική κοινή γνώμη, που έχει τάσεις ειρηνιστικές, ενέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, να μην υλοποιήσει μια εμπλοκή «πρώτης τάξης» στη λιβυκή κρίση, ενώ αντιθέτως ομάδες διαμόρφωσης γνώμης και πρώην κυβερνητικά ηγετικά στελέχη τη γερμανική αποστασιοποίηση από τις «γραμμές» του ΝΑΤΟ την χαρακτήρισαν ήδη, δημόσια, «γκάφα».

Δόθηκε η διευκρίνιση από την ίδια πηγή ότι τα δύο γερμανικά πολεμικά πλοία θα πλέουν σε μεγάλη απόσταση από τα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Ένα τρίτο γερμανικό πολεμικό πλοίο, επίσης συνοδείας, το Oker, θα συνεχίσει τις περιπολίες του στη Μεσόγειο, αλλά θα τελεί αυστηρά υπό γερμανική διοίκηση, δήλωσε τέλος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η γερμανική φρεγάτα Αμβούργο έλαβε εντολή να επαναπλεύσει στο ναύσταθμό της -στο Βιλχελμσάβεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.