Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η Ιαπωνία ζητά βοήθεια από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας


Ζητά αποστολή ειδικών για τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Η διαχειρίστρια εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να καλυφθούν οι ραδιενεργές ράβδοι και να αποφευχθεί η σύντηξη. Στους 6.000 ο επίσημος απολογισμός των νεκρών.

Η Ιαπωνία ζήτησε επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την αποστολή ομάδας ειδικών μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την υπηρεσία την αποστολή ειδικών. Συζητούμε με την Ιαπωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες», σημείωσε ο Αμάνο, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεων που έκανε στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της υπηρεσίας στη Βιέννη.

Η ΙΑΕΑ έχει προτείνει ήδη από την Παρασκευή τη βοήθειά της στην Ιαπωνία.

Ο Αμάνο προσέθεσε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν προβλήματα και πλημμύρισαν πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, αλλά σημείωσε ότι το κέλυφος των αντιδραστήρων των σταθμών αυτών παραμένει ανέπαφο και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν περιορισμένη.

«Οι ιαπωνικές αρχές εργάζονται όσο πιο σκληρά μπορούν, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στους πυρηνικούς τους σταθμούς και να εγγυηθούν την ασφάλειά τους», σημείωσε.

Παράλληλα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγο νωρίτερα επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco) ότι μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Η Tepco είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι κατάφερε να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον αντιδραστήρα ώστε να βυθιστούν μέχρι το μέσον οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν ήδη αποκαλυφθεί μια πρώτη φορά.

«Το επίπεδο του νερού, το οποίο εξυπηρετεί στην ψύξη, ξανακατέβηκε λόγω της εξάμτισής του, η οποία οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας», εξήγησε ειδικός στο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Αν οι ράβδοι καυσίμου δεν ψυχθούν, εγκυμονείται ο κίνδυνος τήξης τους και ως εκ τούτου πρόκλησης βλάβης στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση θέλουν πάσει θυσία να αποτρέψουν οι ειδικοί της Tepco και οι αρχές.

Παράλληλα, μετά την είδηση για τη μεγάλη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο EPA έδωσε εντολή σε όλους τους φωτογράφους του στην περιοχή αυτή να φύγουν αμέσως, κρίνοντας σημαντικότερη όλων την ασφάλεια των εργαζομένων του.

Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 72.945 κτίρια καταστράφηκαν ή κρίθηκαν μονίμως ακατάλληλα για χρήση μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία.

Το παλιρροϊκό κύμα σάρρωσε μεγάλα τμήματα παράκτιας γης στη βορειοανατολική Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν ολόκληρου του λιμανιού Μιναμισανρίκου.

Η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ επιπρόσθετο εξοπλισμό για την παροχή νερού και άλλων πόρων που βοηθούν στη διατήρηση της ψύξης των πυρηνικών της αντιδραστήρων, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών.

Ο Γκρεγκ Τζάκζκο προσέθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ότι οι πυρηνικοί σταθμοί των ΗΠΑ λειτουργούν με ασφάλεια.

Παράλληλα η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ASN ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία θα μπορούσε να καταταχθεί ως επιπέδου 5 ή 6 στη διεθνή κλίμακα που έχει 1 ως 7 βαθμίδες, δηλαδή ήταν ανάλογο με το πυρηνικό δυστύχημα του 1979 στο Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ.

Η εκτίμηση της σοβαρότητας του δυστυχήματος στον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι της εταιρείας Electric Power Co (Tepco), βάσει της αξιολόγησης από την ASN των στοιχείων που έδωσε η Ιαπωνία, βρίσκεται πάνω από την αποτίμηση ως επιπέδου 4 που έκανε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

«Το επίπεδο τέσσερα είναι ένα σοβαρό επίπεδο», σημείωσε ο πρόεδρος της ASN Αντρέ-Κλοντ Λακόστ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ωστόσο: «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε τουλάχιστον στο επίπεδο 5 ή ακόμη και στο επίπεδο 6».

Ενισχύσεις από τις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οκτώ αμερικανικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν και η συνοδεία του, μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Ιαπωνία και προσέθεσε ότι άλλα 5 κατευθύνονται προς τη χώρα.

«Έχουμε σήμερα 8 πλοία που βρίσκονται ανατολικά του (νησιού) Χονσού και 5 άλλα βρίσκονται καθ'οδόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπαν.

Εκπομπές ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι ανάγκασαν το αεροπλανοφόρο και τα πλοία που το συνοδεύουν, τα οποία βρίσκονταν περίπου 160 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του σταθμού, να αλλάξουν θέση, επιβεβαίωσε εξάλλου ο Λάπαν.

Δεκαεπτά μέλη του πληρώματος ελικοπτέρων στο Ρόναλντ Ρίγκαν εκτέθηκαν ελαφρά σε ακτινοβολία, αλλά «εύκολα απολυμάνθηκαν με τη χρήση νερού και σαπουνιού», διευκρίνισε.

Το Ρόναλντ Ρίγκαν θα χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του ιαπωνικού στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Στο αεροπλανοφόρο βρίσκονται περίπου 80 αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία διεξάγουν αποστολές αναγνώρισης και παραδίδουν νερό και κουβέρτες στους πληγέντες από το σεισμό, κατέληξε ο Λάπαν.

Μπαρόζο

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την αποστολή ανθρωπιστικής αποστολής στην Ιαπωνία για να βοηθήσει τη χώρα που επλήγη από το σεισμό.

«Θέλω να εκφράσω στον ιαπωνικό λαό τη βαθειά μας αλληλεγγύη», δήλωσε ο Μπαρόζο.

Είναι πρόωρο να υπολογιστούν οι οικονομικές συνέπειες της καταστροφής, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η προτεραιότητα της ΕΕ θα είναι η παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι απώλειες

Σε δεκάδες χιλιάδες μπορεί να ανέλθουν οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, την ώρα που τμήματα της χώρας βυθίζονται κατά διαστήματα στο σκοτάδι λόγω της ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυξάνεται επίσης η ανησυχία για τήξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 αφού τα συστήματα ψύξης στους αντιδραστήρες του δεν λειτουργούν.

Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων έχει φτάσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις 6.000. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15.000 άνθρωποι.

Στην πόλη Οναγκάβα της επαρχίας Μιγιάγκι, που χτυπήθηκε σφοδρά από το σεισμό, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Άλλες τόσες σοροί εντοπίστηκαν και στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.

Πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας ανέφεραν ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.

Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.

Η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες σήμερα ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.

Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά».

Ελλείψεις παρουσιάζονται σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ. Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco.

Για τον μετασεισμό

Μία αρχική εκτίμηση του μετασεισμού από τον κρατικό γεωδυναμικό επιστημονικό φορέα, κάνει λόγο για μέγεθος της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ως γνωστόν ο καταστροφικός σεισμός της Παρασκευής, που προκάλεσε και το ολέθριο τσουνάμι στον Ειρηνικό ωκεανό, ήταν της κατηγορίας των 9 βαθμών της κλίμακας.

Περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε και σάρωσε τις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκαν τη Δευτέρα σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο.

Τα σώματα βρέθηκαν στη χερσόνησο Ότζικα της περιοχής που δέχθηκε τη μεγαλύτερη σφοδρότητα της έντασης της θεομηνίας που έπληξε την Ιαπωνία την περασμένη Παρασκευή.

Για 1.800 νεκρούς κάνει λόγο ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 10.000. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το πρωί της Παρασκευής, όταν σημειώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής, που επλήγει διαδοχικά από τον καταστροφικό σεισμό και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε, την περασμένη Παρασκευή.


Απίθανο ένα «νέο» Τσέρνομπιλ

Το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε μια καταστροφική κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, πριν από 25 χρόνια, υποστήριξε σήμερα από τη Βιέννη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο Ιάπωνας γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, είπε ότι η βασική διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει αλυσιδωτή αντίδραση σε κανέναν από τους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Επιπλέον, οι πυρήνες των αντιδραστήρων στο ιαπωνικό εργοστάσιο στεγάζονται σε χαλύβδινα περιβλήματα που δεν υπήρχαν στο Τσερνόμπιλ.

Το ενδεχόμενο αυτό το δυστύχημα να εξελιχθεί σε καταστροφή αντίστοιχη με εκείνη του Τσερνόμπιλ είναι «απίθανο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γιουκίγια Αμάνο, το δυστύχημα αυτό δεν οφείλεται σε «ανθρώπινα λάθη» ή στο «σχεδιασμό» της μονάδας. «Έγινε εξαιτίας μιας τεράστιας φυσικής καταστροφής που ξεπερνά τη φαντασία και την εμπειρία των ανθρώπων», κατέληξε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.