Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη-ορόσημο Χριστόφια στο Ισραήλ

Στην πολιτική και, κυρίως, στη διπλωματία, οι ευκαιρίες μία φορά παρουσιάζονται. Όσα συντελούνται στην περιοχή μας είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία να αναδείξει τη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία της, και να σφυρηλατήσει νέες συμμαχίες και φιλίες με ισχυρές συνεργασίες συμφερόντων. Κατά την άποψή μας, τρία κεφαλαιώδους σημασίας γεγονότα επιβάλλουν στη Λευκωσία να αναδιατάξει την εξωτερική πολιτική της, με εστίαση σε όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και σε συνάρτηση πάντα και συνεννόηση με τους εταίρους μας.
Πρώτον, είναι η σοβαρή κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, που μεθοδεύτηκε από την Τουρκία εδώ και μια δεκαετία σχεδόν. Η υπόθεση Μαβί Μαρμαρά επέτεινε την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, που βρίσκονται στα όρια ρήξης. Η Τουρκία δεν πρόκειται να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, επειδή τώρα η πολιτική της είναι προσανατολισμένη στον προϊδεασμό και στην προσέλκυση των αραβικών μαζών προς το μέρος της, ως δήθεν υπερασπιστή των αραβικών συμφερόντων έναντι του… δολοφονικού και επεκτατικού Ισραήλ.

Το δεύτερο γεγονός είναι η ανακάλυψη φανταστικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στα ισραηλινά οικόπεδα, που εφάπτονται των κυπριακών. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και τα κυπριακά οικόπεδα είναι πλούσια σε φυσικό αέριο. Χωρίς να υποτιμούνται τα κοιτάσματα υδριτών μεθανίου, που ενυπάρχουν στη λεκάνη της Λεβαντίνης, σε απεριόριστες ποσότητες. Αλλά και να μην υπήρχε φυσικό αέριο στα κυπριακά οικόπεδα, το Ισραήλ φέρεται έτοιμο να συνεργαστεί με την Κύπρο, για δημιουργία εγκαταστάσεων προς εξαγωγήν αερίου στην Ευρώπη.

Το τρίτο σημαντικό γεγονός είναι οι δραματικές εξελίξεις που συντελούνται σε αραβικές χώρες και ενδέχεται να ανατρέψουν ή και να αναδιατάξουν στρατηγικές και πολιτικές, που ισχύουν εδώ και δεκαετίες, με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Μια από αυτές είναι η εκτίναξη, ξανά προς τα ύψη, των τιμών των πετρελαιοειδών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ είναι οι μόνες σταθερές και πραγματικές Δημοκρατίες σε μια υπό νέα ανάφλεξη Μέση Ανατολή. Οι δύο χώρες διατηρούν στενές και παραγωγικές σχέσεις ανέκαθεν. Η κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις οδήγησε το Ισραήλ να αναζητήσει νέους συμμάχους και φίλους.

Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες στις οποίες το Ισραήλ θέλει να στηριχθεί και με τις οποίες να συνεργασθεί. Ήδη έκανε εντυπωσιακά ανοίγματα προς την Ελλάδα, ενώ αύριο ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Θεωρούμε την επίσκεψη του Προέδρου στη γειτονική φίλη χώρα, ως το σημαντικότερο ορόσημο στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου. Πραγματοποιείται σε μια πραγματικά κρισιμότατη εκτύλιξη των περιφερειακών και διεθνών σχέσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος θα πάει για να προτείνει συγκεκριμένη συνεργασία με το Ισραήλ, σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς. Και θα εισηγηθεί ανταλλάγματα και διευκολύνσεις στους Ισραηλινούς.

Η διπλωματία είναι «πάρε-δώσε» σε μια win-win κατάσταση πραγμάτων. Κύπρος και Ισραήλ έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν από μια στενή, αποδοτική και ειλικρινή συνεργασία. Οι Ισραηλινοί θέλουν ευθύτητα θέσεων, γνησιότητα προθέσεων και καθαρότητα διαθέσεων.

Είναι έτοιμοι για μεγάλες δουλειές με την Κύπρο. Τόσο στον ενεργειακό όσο και σε άλλους τομείς. Ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό χαρτί για μας, που το Ισραήλ θέλει να αξιοποιήσει. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Πρόεδρος θα υπογράψει διάφορες συμφωνίες με το Ισραήλ.

Καλώς! Έχουμε την άποψη ότι και μόνον μία να υπέγραφε, αυτή θα έπρεπε να αφορά μία συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ. Με άλλα λόγια: Ποιος θα διασφαλίσει τις εγκαταστάσεις μας άντλησης φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, που αναμένεται να εγκατασταθούν σύντομα στα κυπριακά οικόπεδα, έναντι πιθανών τουρκικών παρενοχλήσεων ή και ενδεχόμενης κατάληψής τους;

Επιμένουμε: Η αυριανή επίσκεψη Χριστόφια στο Ισραήλ είναι μία κλασική και μοναδική ευκαιρία η Κύπρος να σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς και σχέσεις συνεργασίας για τις επόμενες δεκαετίες και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Να μη χαθεί!

http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.