Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Απρόβλεπτη η πυρηνική κρίση


Σε «κόκκινο συναγερμό» η Ιαπωνία
Μάχη να μη φθάσει ραδιενεργό νερό στη θάλασσα


A.P., AFP, Reuters

TOKIO. Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται η Ιαπωνία, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες δίνει λυσσαλέα μάχη για να περιορίσει τη διαρροή ραδιενέργειας από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν παραδεχόταν χθες στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας της με «απρόβλεπτη» εξέλιξη, οι εργάτες στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα κατέβαλλαν για ακόμα μία ημέρα υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε το ραδιενεργό νερό που έχει διαρρεύσει από τους αντιδραστήρες να μην καταλήξει στη θάλασσα. Ακόμα πιο ζοφερό εμφανίζεται το τοπίο μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.


Εστηναν «φράγματα»


Χθες, ωστόσο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι σταδιακά αποκαθίσταται η κατάσταση στο εργοστάσιο, το οποίο υπέστη τις σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Χθες εργάτες της Τokyo Electric Power, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, σώρευαν σάκους με άμμο και τσιμεντένιους κύβους γύρω από τα φρεάτια υπερεκχείλισης όπου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ραδιενεργού ύδατος. Οι έξοδοι των φρεατίων βρίσκονται σε απόσταση 55 και 70 μέτρων από την ακτή, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η διαρροή του ραδιενεργού νερού στη θάλασσα, ενώ τα επίπεδα του ύδατος στις υπόγειες σήραγγες που συνδέουν τους τρεις αντιδραστήρες παραμένουν σταθερά. Επειτα από μετρήσεις που έγιναν στο νερό της σήραγγας του αντιδραστήρα Νο 2, διαπιστώθηκε ότι η ραδιενέργεια εκεί υπερβαίνει τα 1.000 μιλισιβέρ/ώρα, επίπεδο επισφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κατά πάσα πιθανότητα τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας προέρχονται από τη μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου, αν και οι αρμόδιοι τόσο της ιαπωνικής κυβέρνησης όσο και της εταιρείας επαναλαμβάνουν ότι δεν είναι γνωστό πού υπάρχει διαρροή.

Οσον αφορά την ανίχνευση πλουτωνίου, Γάλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «επίπεδα υποβάθρου» και μόνο σε δύο περιπτώσεις τα δείγματα που ελήφθησαν είναι ισότοπα που σχετίζονται με τα προβλήματα που παρουσιάζει το εργοστάσιο μετά τον σεισμό και το τσουνάμι. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρουσία πλουτωνίου υποδεικνύει την τεράστια έκταση της ζημιάς που υπέστη το εργοστάσιο.

Δύο Γάλλοι ειδικοί

Η Γαλλία έστειλε, ύστερα από έκκληση των Ιαπώνων, δύο ειδικούς πυρηνικούς φυσικούς για να βοηθήσουν στον σχεδιασμό της αποκατάστασης του εργοστασίου, ενώ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκόζι θα μεταβεί αύριο στο Τόκιο και θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.

Και ενώ η χειρότερη πυρηνική κρίση της τελευταίας 25ετίας εξακολουθεί να εξελίσσεται, οι ιαπωνικές αρχές καλούνται να αποφασίσουν κατά πόσον θα πρέπει να επεκτείνουν τη ζώνη εκκένωσης απομακρύνοντας τον πληθυσμό σε ασφαλή καταφύγια.

Tέλος, ίχνη ραδιενεργού ιωδίου από το κατεστραμμένο εργοστάσιο Φουκουσίμα Ντάι-Ιτσι έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλά κράτη του κόσμου όπως τη Βρετανία και τη Ρωσία, αλλά και τις Φιλιππίνες, την Ισλανδία, τον Καναδά και πολλές πόλεις των ΗΠΑ, αλλά σε συγκεντρώσεις που θεωρούνται ασφαλείς για την υγεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.