Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ατυποι σύμβουλοι και μυστική διπλωματία

Της Δωρας Aντωνιου
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνομιλίες που περιέχονται στα απόρρητα αμερικανικά τηλεγραφήματα που αποκάλυψαν τα Wikileaks είναι αυτή της συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κ. Πωλίνας Λάμψα, με δύο πολιτικούς συμβούλους της αμερικανικής πρεσβείας στις 3 Δεκεμβρίου του 2009.

Το τηλεγράφημα, που φέρει την υπογραφή του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στάλθηκε στις 20 Δεκεμβρίου και αναφέρει ότι η κ. Λάμψα είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για διεθνείς σχέσεις και «άτυπη σύμβουλος του πρωθυπουργού Παπανδρέου. Επιμελείται», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «τα διεθνή ταξίδια του και τη δραστηριότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς... Είναι επικεφαλής ενός μικρού ανεξάρτητου γραφείου, το οποίο μεγαλώνει και το οποίο είναι ξεχωριστό από το ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Λάμψα είχε αυτή τη θέση πριν από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο και είπε πως ζήτησε να παραμείνει σε αυτό τον ρόλο αντί να μπει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός. Επειδή προτιμάει να εργαστεί απευθείας για τον Παπανδρέου δεν θέλει να αναφέρεται σε κάποιον υπουργό. Οπως είπε, καμιά φορά συντονίζεται με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλιώς λειτουργεί ως απευθείας άτυπη σύμβουλος του Παπανδρέου, πριν ζητηθεί η γνώμη της κυβέρνησης».

Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει επίσης στο τηλεγράφημά του ότι «η Λάμψα σημείωσε πως και ο Αλεξ Ρόντος λειτουργεί σαν άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού μακριά από το προσκήνιο και πως έχει αναλάβει ειδικούς ρόλους και αποστολές για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου». Συνεχίζοντας μεταφέρει τις απόψεις της κ. Λάμψα περί μυστικής διπλωματίας που ακολουθεί η κυβέρνηση: «Αν και άτυπη σύμβουλος η ίδια, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια για σύγχυση και αλληλοεπικάλυψη στις επικοινωνίες, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχει πάρα πολλή μυστική διπλωματία σε εξέλιξη μέσα στην κυβέρνηση και πως πολλοί άνθρωποι σε υπηρεσιακό επίπεδο στο υπουργείο Εξωτερικών δεν λαμβάνουν πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα. Σύμφωνα με τα λόγια της, υπάρχει ένα ρίσκο όταν δεν γνωρίζει η κυβέρνηση από πού παίρνει πληροφορίες».

Κύπρος και ΜΜΕ
Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης ενημερώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη συνέχεια του τηλεγραφήματος σχετικά με τις εκτιμήσεις της κ. Λάμψα για το Κυπριακό. Σύμφωνα με αυτές, «ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον οποίο είχε συναντηθεί πρόσφατα θέλει να προχωρήσει στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού και εργάζεται γι’ αυτό μαζί με την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως ομάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίες είναι αντίθετες στη λύση και θα εργαστούν σκληρά εναντίον της επανένωσης του νησιού. Ο Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται μέλη της δικής του συμμαχίας. Η Λάμψα τον περιέγραψε ως άνθρωπο που έχει κομμουνιστική νοοτροπία και γι’ αυτό οι συνομιλητές του πρέπει να διαβάσουν “μεταξύ των γραμμών”, τα μηνύματα δεν είναι σαφή».

Ακολούθως, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει πως «η Λάμψα είπε ότι οι εσωτερικές διεργασίες στην Κύπρο δυσκολεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας να εργαστεί μέσα από τα σωστά κανάλια. Ως παράδειγμα, η Λάμψα είπε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών του και, ως εκ τούτου, τα ελληνικά μηνύματα που περνάνε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου δεν θα έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση. Ωστόσο, ο Χριστόφιας ποτέ δεν θα υποβαθμίσει δημοσίως τον υπουργό Εξωτερικών Κυπριανού και γι’ αυτό τα μηνύματα συνεχίζουν να αποστέλλονται μέσω των διαύλων του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο κ. Σπέκχαρντ χαρακτηρίζει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός πως «κατά την Λάμψα χρειάζεται μια επικοινωνιακή στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί ορισμένα πρόσωπα στα ΜΜΕ και στον επιχειρηματικό κόσμο είναι εναντίον της λύσης (του Κυπριακού). Ειδικότερα η Λάμψα ανέφερε τον όμιλο Μπόμπολα (που συμπεριλαμβάνει το “Εθνος”, το “Πρώτο Θέμα”, τη “Μακεδονία” και τον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA. Στην άλλη πλευρά, η Λάμψα ανέφερε ότι ο όμιλος Λαμπράκη και ορισμένα στοιχεία που συνεργάζονται με την “Καθημερινή” είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την επίλυση της κυπριακής υπόθεσης».

Η κριτική της Ν.Δ.
«Η Λάμψα», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «χαρακτήρισε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν ως “λιγότερο προβλέψιμο από τον προηγούμενο συνομιλητή του Παπανδρέου, τον Ισμαήλ Τζεμ. Επίσης, εμφανίσθηκε μπερδεμένη από την ποσότητα πληροφοριών των πρόσφατων ελληνοτουρκικών επαφών που η Τουρκία δημοσιοποιεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα δημόσια σχόλια Τούρκων αξιωματούχων επί της επιστολής του Ερντογάν προς τον Παπανδρέου και τις πρόσφατες συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι το γραφείο ελληνοτουρκικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών δεν γνωρίζει απαραίτητα τι συμβαίνει στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τους Τούρκους. Η ίδια έχει κάνει λόμπι υπέρ του διορισμού ενός κομβικού ανθρώπου που θα έχει πρόσβαση στο επιτελείο του πρωθυπουργού και θα εργασθεί για μια συνολική προσέγγιση στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οπως ανεφερε, οι φήμες έλεγαν ότι θα διορισθεί στη θέση αυτή ο Παύλος Αποστολίδης (σ. σ. έμπειρος διπλωμάτης, πρώην αρχηγός της ΕΥΠ και νυν διαπραγματευτής της Ελλάδος στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία)».

Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει ακόμη πως η κ. Λάμψα εξέφρασε την ανησυχία της ότι «μετά την εκλογή του Σαμαρά στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη κριτική και περιορισμούς στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και την Αγκυρα. Ο Σαμαράς, που είναι ο πιο συντηρητικός υποψήφιος για την ηγεσία της Ν.Δ., αναμένεται να προσπαθήσει να προσελκύσει ψήφους από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ. Κάτι τέτοιο θα σπρώξει τη Νέα Δημοκρατία προς τα δεξιά». Ο Αμερικανός πρέσβης καταγράφει, επίσης, «τον προβληματισμό της κ. Λάμψα για την επιλογή του Σαμαρά να ορίσει εκπρόσωπο της Ν.Δ. τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, διότι, όπως είπε, είναι γνωστός για την εθνικιστική ρητορική του και μπορεί να προσπαθήσει να την εισαγάγει στην πολιτική συζήτηση».
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.