Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Καντάφι: «Ετοιμαστείτε για μακροχρόνιο πόλεμο»


Την πεποίθησή του ότι θα επικρατήσει στην στρατιωτική εμπλοκή με τις δυνάμεις της Δύσης εξέφρασε ο Λίβυος πρόεδρος, επισημαίνοντας τη συμπαράσταση που βλέπει στο πρόσωπο των Ισλαμιστών, Χριστιανών, Αράβων και Ευρωπαίων. Επιτυχής η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη - η κυβέρνηση εξοπλίζει με όπλα περισσότερο από 1 εκατ. ανθρώπους.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Λίβυος πρόεδρος Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Λιβύης ισοδυναμούν με τρομοκρατία και θα νικηθούν. Δήλωσε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους «σταυροφόρους» να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του.

«Θα πρέπει να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε σε αυτήν την επίθεση», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, απευθυνόμενος στις δυνάμεις της Δύσης:

«Στο Αφγανιστάν ηττηθήκατε. Ο Μπιν Λάντεν σας κέρδισε. Το ίδιο θα γίνει και στη Λιβύη. Θα υπερασπίσουμε τα εδάφη μας. Δεν μαθαίνετε από το παρελθόν. Δεν μάθατε από τη Σομαλία. Πάντα θα καταστρέφεστε. Ετοιμαστείτε για μακροχρόνιο πόλεμο για τον οποίο δεν είστε έτοιμοι, να το ξέρετε. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Πλέον, ο κόσμος διαδηλώνει εναντίον σας. Όλος ο κόσμος θα είναι μαζί μας. Ισλαμιστές, Χριστιανοί, Άραβες, Ευρωπαίοι. Τώρα μου δίνετε μία ιστορική ευκαιρία. Η επανάσταση θα γίνει παγκόσμια, από το λαό».

«Θα ηττηθείτε και θα γυρίσετε στις χώρες σας. Ακόμη και οι γυναίκες, θα συμμετάσχουν στον αγώνα. Ο κάθε Λίβυος έχει ένα όπλο στα χέρια του. Σίγουρα, θα νικήσουμε», κατέληξε. Η τηλεόραση μετέδωσε το ηχητικό μήνυμα του Καντάφι χωρίς να προβάλει φωτογραφίες του.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης μετέδωσε ότι «αναμένεται η επιχείρηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και να εξοπλιστούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες».

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις

Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές νωρίς την Κυριακή με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Αμερικανικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Growler παρείχαν στήριξη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας (του Καντάφι)».

Στη διάρκεια της νύχτας βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Λιβύη και κυρίως σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

"Η πλειονότητα των στόχων ήταν στην περιοχή της Τρίπολης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης από σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα. Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RAI, ο Λα Ρούσσα είπε ότι οκτώ ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη τέθηκαν στη διάθεση της διοίκησης της συμμαχίας και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέρος στις επιχειρήσεις.

«Θέλουμε να συμμετάσχουμε ισότιμα στην επιχείρηση», είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για την απελευθέρωση ιταλικού ρυμουλκού που κατασχέθηκε στη Λιβύη.

Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν επιτυχώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC, «Meet the Press», ο στρατηγός Μάλεν είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι στενά επικεντρωμένη στην επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν στοχεύει στην απομάκρυνση από την εξουσία του Λίβυου ηγέτη. Ανέφερε ωστόσο, ότι η κατάληξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη είναι «πολύ αβέβαιη» και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο με τον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι.

Παράλληλα, η Γαλλία συνεχίζει τις αεροπορικές της επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι και σήμερα, ανακοίνωσε πηγή των ενόπλων δυνάμεων. «Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Τα γαλλικά αεροσκάφη έχουν λάβει θέσεις», είπε η πηγή.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον 25 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ την Κυριακή αναχωρεί και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ. Στόχος της πρώτης φάσης της επίθεσης, που πήρε το όνομα «Αυγή της Οδύσσειας», ήταν η εξάρθρωση της λιβυκής αεράμυνας και η ανακοπή τροφοδοσίας των στρατευμάτων του Καντάφι.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Λιβύης, χτυπήθηκαν αποθήκες καυσίμων στη Μιζουράτα, αεροπορική βάση έξω από την Τρίπολη και στόχοι στη Ζαουάρα, τη Βεγγάζη και την Σύρτη.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

ΗΠΑ και Βρετανία έπληξαν 20 - 22 στόχους της λιβυκής αεράμυνας

Οι πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία με στόχο την λιβυκή αεράμυνα έπληξαν 20 με 22 στόχους, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός.

Οι πυραυλικές επιθέσεις χθες Σάββατο προκάλεσαν «διάφορα επίπεδα καταστροφών» σε 20 με 22 στόχους, γύρω από την λιβυκή αεράμυνα, δήλωσε ο διοικητής Τζέιμς Στόκμαν, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διοίκησης στην Αφρική.

Ο ίδιος είπε ότι αξιολογείται η πιθανή καταστροφή σε δύο άλλους στόχους.

Ο Στόκμαν επιβεβαίωσε επίσης ότι τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου stealth συμμετείχαν στις σημερινές αεροπορικές επιθέσεις.

Αεροσκάφη από το Κατάρ κατευθύνονται στη Λιβύη

Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, είπε σήμερα ότι αεροσκάφη από το Κατάρ κατευθύνονται σε θέσεις κοντά στη Λιβύη για να συμμετάσχουν στη δυτική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία έχει επιτυχώς επιβάλει απαγόρευση ζώνης των πτήσεων.

«Υπάρχουν δυνάμεις, αεροσκάφη συγκεκριμένα από το Κατάρ, που κατευθύνονται σε θέσεις μάχης αυτή τη στιγμή. Κι άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί παρότι θα ήθελα να ανακοινώσουν οι ίδιες τη δέσμευσή τους», είπε ο Μάλεν σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS, «Face the Nation».

Νέα εισβολή των δυνάμεων Καντάφι στη Μιζουράτα


Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες κατοίκων.

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι (οι ελεύθεροι σκοπευτές) ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω», είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι.

«Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη».

Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: «Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα...Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε».

Σύλληψη πληρώματος ιταλικού ρυμουλκού στην Τρίπολη

Ενοπλοι κρατούν στο λιμάνι της Τρίπολης το πλήρωμα ενός ιταλικού ρυμουλκού ανοιχτής θαλάσσης, το οποίο αποτελείται από οχτώ Ιταλούς, δυο Ινδούς και έναν Ουκρανό, μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο έγκυρες πηγές ανέφερε ότι το πλήρωμα συνελήφθη χθες το απόγευμα, ενώ από το το πλοίο αποβιβάζονταν στην Τρίπολη Λίβυοι εργάτες.

Ενοπλοι, ένας από τους οποίους δήλωσε ότι είναι ο διοικητής του λιμανιού, συνέλαβαν το πλήρωμα και εμπόδισαν τον απόπλου του ιταλικού ρυμουλκού.

O απολογισμός των βομβαρδισμών


Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση.

«Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν περιοχές της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους Βεγγάζης. Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το κανάλι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ από άρματα μάχης και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να πλήξουν θέσεις των ανταρτών στην πόλη. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν σε τεμένη θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλές σε αυτά. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν ακόμη.

Πύραυλοι από Αμερικανούς και Βρετανούς κατά λιβυκών στόχων

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν 112 πύραυλους Κρουζ κατά λιβυκών στόχων στην πρώτη φάση της επιχείρησης της συμμαχίας με στόχο τις δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε Αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ήδη πληγεί πάνω από 20 στόχοι στο λιβυκό έδαφος.

Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι έχουν «χτυπηθεί σφοδρά» από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.

«Τα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά. Είναι νωρίς να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν αυτός κι οι χερσαίες δυνάμεις του αντιδρώντας στα σημερινά πλήγματα», είπε η πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της. Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ τύπου Τομαχοκ, είπε.

Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, προσφέροντας πολεμικά αεροσκάφη τους και αεροπλανοφόρα.

Την προστασία των πολιτών ζητά ο Ερυθρός Σταυρός

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε, καθώς ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές της Δύσης στη Λιβύη, ότι όλες οι ενεχόμενες πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν στόχους αθώων πολιτών και να σεβαστούν το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο. Η εδρεύουσα στην Ελβετία Διεθνής Επιτροπή, που έχει αποστείλει δυναμικό της στην κατεχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη, έκανε επίσης έκκληση για ασφαλή πρόσβαση ιατρικού προσωπικού και ασθενοφόρων στους τραυματίες, της πόλης της Βεγγάζης.

«Οι επιθέσεις κατά στόχων πολιτών αντιβαίνουν στον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ιβ Ντακόρ και προσθέτει: «Οι ενεχόμενες πλευρές θα πρέπει να λάβουν όλες τις προφυλάξεις για να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί πολιτών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.