Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Εξαφανίσεις και βασανιστήρια καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για βασανιστήρια και εξαφανίσεις αντικαθεστωτικών από τις δυνάμεις του Καντάφι κάνει λόγο το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τρεις δημοσιογράφοι του BBC που είχαν συλληφθεί στις 7 Μαρτίου και κρατήθηκαν επί 21μια ώρες αφηγήθηκαν ότι υποβλήθηκαν ακόμη και σε εικονική εκτέλεση.

Ανέφεραν επίσης ότι είδαν κρατούμενους σε κακή κατάσταση, αφού τους είχαν ξυλοκοπήσει άγρια.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο Λίβυους εξεγερμένους, μετέδωσε αργά απόψε ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι προσκάλεσε την Κυριακή, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία να επενδύσουν στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας του, όπως μετέδωσε η Λιβυκή τηλεόραση.

Όπως ειπώθηκε στο κρατικό κανάλι, ο Καντάφι απηύθυνε την πρόσκληση κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τους πρέσβεις των χωρών αυτών, στην Τρίπολη το Σαββατοκύριακο.

Το κάλεσμα του Λίβυου ηγέτη αφορούσε τον επιχειρηματικό τομέα αυτών των χωρών. Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη έχουν διαταραχθεί σημαντικά από την έναρξη της εξέγερσης, από τις εχθροπραξίες μεταξύ των αντιμαχομένων, την έλλειψη προσωπικού, τις διεθνείς κυρώσεις και την άρνηση των διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν συμφωνίες, στο περιθώριο του λουτρού αίματος που υποβάλλεται η χώρα.

Το αργό υποχώρησε περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι, ύστερα από την ανακατάληψη εδαφών από τις δυνάμεις του Καντάφι, το Σαββατοκύριακο.

Εντούτοις αναλυτές και ειδικοί της βιομηχανικής παραγωγής εκτιμούν ότι ίσως χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα έτος για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, στα φυσιολογικά της επίπεδα, που πριν το ξέσπασμα της αναταραχής στη Λιβύη, ήταν περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Κορυφαίες εταιρείες του πετρελαϊκού χώρου, που προέρχονται από τη Δύση, επιχειρούν στη Λιβύη. Τώρα ο Καντάφι προσκαλεί να συμμετάσχουν στις επενδύσεις στο Λιβυκό πετρέλαιο και εταιρείες από τη Ρωσία και την Κίνα, που είναι δύο κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με δικαίωμα βέτο, ενώ μέχρι τώρα και το Συμβούλιο αντιτάχθηκε στην πρόταση επιβολής ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.