Προβληματισμός για τον εξοπλισμό των εξεγερθέντων.
Την πιθανότητα εξοπλισμού των εξεγερθέντων στη Λιβύη άφησαν ανοιχτή με δηλώσεις τους, στη διάσκεψη του Λονδίνου, τόσο η Χίλαρι Κλίντον όσο και ο Ουίλιαμ Χέιγκ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι σε αυτή τη συγκυρία το θέμα δεν είναι στην ατζέντα.
Αναλυτικότερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το Ψήφισμα 1973 «τροποποίησε ή παρέκαμψε την απόλυτη απαγόρευση προμήθειας όπλων σε οποιονδήποτε στη Λιβύη, άρα θα μπορούσε να γίνει μια νόμιμη μεταφορά όπλων, αν κάποια χώρα θα επέλεγε να το κάνει». Πρόσθεσε, πάντως, ότι η συζήτηση αφορούσε την υποστήριξη των αντικαθεστωτικών με άλλα μέσα.
Η Βρετανία δεν αποκλείει τον εφοδιασμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών με όπλα, αλλά δεν έχει πάρει την απόφαση για να κάνει κάτι τέτοιο, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Το εμπάργκο όπλων ισχύει για όλο το έδαφος της Λιβύης, αλλά ταυτοχρόνως η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αμάχων και των κατοικημένων περιοχών όπου ζουν άμαχοι», προσέθεσε ο Κάμερον.
«Η άποψή μας είναι ότι αυτό δεν αποκλείει απαραιτήτως την παροχή βοήθειας σε αυτούς που προστατεύουν αμάχους σε ορισμένες περιστάσεις», προσέθεσε.
«Επομένως δεν το αποκλείουμε, αλλά δεν έχουμε πάρει την απόφαση να το κάνουμε», σημείωσε.
Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος επισήμανε ότι ο εξοπλισμός των εξεγερθέντων «δεν ήταν μέρος της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας», ενώ υπογράμμισε την «ετοιμότητα» της Γαλλίας να συζητήσει το θέμα με τους εξεγερθέντες. Ανάλογη θέση υιοθέτησε τέλος και ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος (σε δήλωσή του στο Sky News) τόνισε πως «είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τον κόσμο, όχι για να εξοπλίσουμε τον κόσμο».
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη ναύαρχος των ΗΠΑ, Τζέιμς Σταυρίδης, είπε τις προάλλες (σε ακρόαση στη Γερουσία), πως υπάρχουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι «μαχητές από τις στρατιωτικές ισλαμιστικές ομάδες της Αλ Κάιντα και της Χετζμπολάχ, λαμβάνουν μέρος στον αγώνα κατά του Καντάφι».
Η διάσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 40 χώρες και διεθνείς περιφερειακοί οργανισμοί -δεν έλαβαν μέρος η Ρωσία και η Αφρικανική Ένωση- κατέληξε (όπως είπε χτες ο κ.Δ.Δρούτσας) σε ένα τρίπτυχο αποφάσεων: την άμεση κατάπαυση του πυρός, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την πολιτική διαβούλευση για την «επόμενη μέρα» που θα ενεργοποιήσει η Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε για αυτό τον λόγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.