Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Πυρά με νεκρούς στην Υεμένη

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι χθες έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν

A.P., Reuters, AFP

ΣΑΝΑΑ. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επέβαλε ο πρόεδρος Αλί Σάλεχ στην Υεμένη, επικαλούμενος απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμυνας. Λίγες ώρες νωρίτερα, σε αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Σανάα, τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίσθηκαν. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους που συνέρρευσε στο κέντρο της πόλης μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Στόχος τους ήταν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση πορείας σε πλατεία της Σανάα, όπου είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται. Ιατρικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί τους διαδηλωτές που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πανεπιστήμιο της Σανάα. Οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προέρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις: από στέγες σπιτιών και μπαλκόνια παρακείμενων κτιρίων. «Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες στο κεφάλι, τον λαιμό και το στήθος», δήλωσε ένας γιατρός στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» και πολλοί από αυτούς κρατούσαν κίτρινες κάρτες, έπειτα από πρωτοβουλία νεαρών που ονόμασαν τη χθεσινή ημέρα «Παρασκευή της προειδοποίησης» του προέδρου Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια.

Στη Σαουδική Αραβία ο βασιλιάς Αμπντάλα ανακοίνωσε φιλολαϊκά μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια νέα προσπάθεια να θωρακίσει τη χώρα του από τον ιό των αραβικών εξεγέρσεων. Σε ένα από τα σπάνια διαγγέλματά του στην τηλεόραση, ο ηλικιωμένος μονάρχης συνεχάρη τον λαό για την πίστη στο καθεστώς και την εθνική ενότητα. Μεταξύ των εξαγγελιών του συγκαταλέγονται κοινωνικά επιδόματα, μπόνους για τους δημοσίους υπαλλήλους και τον στρατό και σημαντικά έργα υποδομής. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η δημιουργία 60.000 νέων θέσεων εργασίας.

Στο Μπαχρέιν χιλιάδες άνθρωποι κήδεψαν τους νεκρούς από την αιματηρή καταστολή αντικυβερνητικής διαδήλωσης στη Μανάμα. Την ίδια στιγμή στη Συρία οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυαν μικρή συγκέντρωση διαδηλωτών έξω από το Τέμενος των Ομαγιαδών, στο κέντρο της παλαιάς Δαμασκού. Οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο τζαμί διαλύθηκαν διά της βίας από άνδρες που φορούσαν πολιτικά. Δύο εκ των διαδηλωτών προσήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα. Μια αντιδιαδήλωση υποστήριξης προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τουλάχιστον 200 ατόμων.

Τέλος, στο Ιράν χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εξεγερμένους του Μπαχρέιν, της Λιβύης και της Υεμένης. Συνθήματα υπέρ της σιιτικής πλειοψηφίας στο Μπαχρέιν, που αμφισβητεί τη 200ετή σουνιτική δυναστεία του, κυριάρχησαν στη διαδήλωση. «Οι Σαουδάραβες διαπράττουν εγκλήματα και οι ΗΠΑ τους υποστηρίζουν», ήταν ένα από τα συνθήματα, όπως και «Θάνατος στην Αμερική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.