Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζητεί πανευρωπαϊκή αντιπυραυλική «ομπρέλα»
AFP, Reuters
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε χθες εκ νέου τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να διασυνδέσουν τα συστήματα αεράμυνας που διαθέτουν, ώστε να προστατευθούν από το Ιράν. Οπως σημείωσε ο κ. Ράσμουσεν, το κόστος της δημιουργίας της πανευρωπαϊκής αντιπυραυλικής «ομπρέλας» θα ανέλθει σε 200 εκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα μπορούσε να επιμεριστεί ανάμεσα στα 28 μέλη του ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για πολύ μικρό τίμημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη προστασία όλου του άμαχου πληθυσμού της Συμμαχίας», δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν. Προσέθεσε επίσης ότι διαθέτει «αρκετές και αξιόπιστες πληροφορίες» ότι το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, και για τον λόγο αυτό θα καλέσει τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Λισσαβώνα, να εγκρίνουν το σχέδιο για τη διασύνδεση των συστημάτων αεράμυνάς τους.
Πάντως, χώρες όπως η Γαλλία δεν κρύβουν τους ενδοιασμούς τους. Παράγοντες του Παρισιού υπογράμμιζαν ότι η οικονομική κρίση έχει πιέσει τόσο πολύ τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, ώστε σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη να παρουσιάζονται ελλείψεις ακόμη και σε βασικό εξοπλισμό, όπως τα ελικόπτερα. Υπό αυτήν την έννοια, η πανευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα θα συνιστούσε περιττή πολυτέλεια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μάλιστα, αμυντικοί αναλυτές αμφιβάλλουν αν το κόστος της θα περιοριστεί στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Πέραν αυτού, όμως, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εκφράζουν και πολιτικές ενστάσεις για το εγχείρημα, υποστηρίζοντας ότι η ασπίδα θα αυξήσει σημαντικά τον έλεγχο που ασκούν οι ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή άμυνα. Τέλος, προβληματισμό δημιουργεί και η αντίδραση της Ρωσίας, με δεδομένο ότι η προηγούμενη απόπειρα της Αμερικής να εγκαταστήσει αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις της με το Κρεμλίνο. Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ, πάντως, αντιτείνουν ότι αυτή τη φορά δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αφού η Συμμαχία έχει ζητήσει ρητά τη συνεργασία και της Μόσχας στη δημιουργία της ασπίδας, η οποία άλλωστε αποκλειστικό σκοπό θα έχει να προστατεύσει την Ευρώπη από το Ιράν.
http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.