Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ρωσικό τάνκερ στα χέρια των πειρατών



ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Ρωσικό πετρελαιοφόρο το οποίο κατευθυνόταν στην Κίνα, με φορτίο αξίας τουλάχιστον 52 εκατομμυρίων δολαρίων και πλήρωμα 23 Ρώσων, κατέλαβαν, χθες, οι Σομαλοί πειρατές στα ανοιχτά της Υεμένης. Πηγή των πειρατών έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα εναντίον τους θα απειλήσει την ίδια τη ζωή των μελών του πληρώματος, αφού είχε ήδη γίνει γνωστό ότι η Μόσχα αποστέλλει πολεμικό πλοίο στην περιοχή.

Το μήκους 230 μέτρων πετρελαιοφόρο «Πανεπιστήμιο της Μόσχας» έπλεε, τις πρώτες πρωινές ώρες, στον Κόλπο του Αντεν όταν δέχθηκε την επίθεση των πειρατών σε απόσταση περίπου 350 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Υεμένης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης, που περιπολεί στην περιοχή. Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας ανέφερε ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Σουδάν φορτωμένο με 86.000 τόνους πετρελαίου και ότι οι πειρατές αρχικά άνοιξαν πυρ εναντίον του προτού το καταλάβουν. «Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κανείς από τους 23 ναυτικούς δεν έχει τραυματιστεί, το σκάφος και το φορτίο δεν έχουν υποστεί ζημιές», διαβεβαίωσε η εταιρεία χθες το μεσημέρι. Ωστόσο, πηγή των πειρατών εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης επέμβασης του ρωσικού πολεμικού πλοίου.


«Οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσης του πετρελαιοφόρου θα θέσει αναμφισβήτητα σε κίνδυνο τις ζωές των μελών του πληρώματος», προειδοποίησε ένας από τους πειρατές, ονόματι Αμπντί, αφού είχε μαθευτεί ότι η ρωσική φρεγάτα «Στρατάρχης Σαπόσνικοφ», που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη NAVFOR, έχει σταλεί στην επικίνδυνη θαλάσσια ζώνη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της NAVFOR, το πλήρωμα δεν προέβαλε αντίσταση, κλειδώθηκε σε μια καμπίνα, ενώ οι πειρατές πήραν ανενόχλητοι τον έλεγχο του σκάφους. Η κατάληψη του ρωσικού πετρελαιοφόρου θεωρείται πλήγμα κατά των διεθνών προσπαθειών πάταξης της πειρατείας και του συστήματος εποπτείας που έχει στηθεί στον Κόλπο του Αντεν, μία από τις πλέον πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.