Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Πληθαίνουν οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν




Εισβολή εννέα βομβιστών αυτοκτονίας σε συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων

Reuters, A.P.


ΧΕΡΑΤ (Αφγανιστάν). Ομάδα βομβιστών αυτοκτονίας των Ταλιμπάν, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, διείσδυσαν, χθες, σε συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων, στο νότιο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα, μεταξύ τους κι ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι οκτώ από τους εννέα βομβιστές πυροδότησαν τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένοι, όταν έγιναν αντιληπτοί από τις δυνάμεις ασφαλείας και ο ένατος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του επαρχιακού συμβουλίου της Ζαράντζ, πρωτεύουσας της επαρχίας Νιμρόζ, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράν. Κατά τους ισλαμιστές αντάρτες, το συμβούλιο προσπαθούσε να στρέψει τους Αφγανούς εναντίον τους. Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αντάρτες ενεπλάκησαν σε μάχη, που κράτησε τουλάχιστον δύο ώρες, πριν οι δράστες αυτο-ανατιναχθούν και οι φρουροί πυροβολήσουν θανάσιμα τον τελευταίο βομβιστή.


Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι στις συμπλοκές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 μέλη των αφγανικών δυνάμεων, καθώς συνηθίζουν να ανεβάζουν δραματικά τον αριθμό των θυμάτων τους ώστε να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αίσθηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων στον αφγανικό Νότο, με στόχο κυβερνητικά κτίρια και αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση και να διώξουν τις ξένες δυνάμεις από τη χώρα.

Οι τελευταίες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνον εβδομάδες πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Κανταχάρ, η οποία αποτελεί κεντρικό στόχο του στρατηγού Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, για να αλλάξει ρότα ο πόλεμος. Η αστυνομία βρήκε επίσης ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά κοντά στο συγκρότημα κτιρίων όπου στεγάζονται ένα δικαστήριο, η έδρα του κυβερνήτη κι ένας ξενώνας. Τα εκρηκτικά στο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξουδετερώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Και αυτοκίνητα εταιρειών

Στόχος βομβιστών έγιναν χθες και τρία οχήματα ιδιωτικών εταιρειών στις νότιες επαρχίες της Κανταχάρ και της Ζαμπολ, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του και 11 να τραυματιστούν. Οσο η διεθνής κοινότητα πιέζει για ταχύτερη ανάπτυξη στο Αφγανιστάν, ώστε να περιοριστεί η υποστήριξη που παρέχουν οι ντόπιοι στους Ταλιμπάν, τόσο αυξάνονται οι επιθέσεις σε αμερικανικές εταιρείες, κατασκευαστικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η Κανταχάρ είναι η μεγαλύτερη πόλη του αφγανικού Νότου και κοιτίδα των Ταλιμπάν.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.