Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ψήφισμα ΟΗΕ για έρευνα της ισραηλινής επίθεσης στη νηοπομπή



Οι ισραηλινές αρχές απέλασαν τους ξένους που επέβαιναν στο «Στόλο της Ελευθερίας». Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων έχει αρνηθεί να υπογράψει το χαρτί απέλασης το οποίο αξίωναν οι Ισραηλινοί.


Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο εγκρίνει τη δημιουργία «μίας διεθνούς αποστολής έρευνας» για την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση κατά της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.

Το ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο θα σταλεί «μία διεθνής αποστολή για να διερευνήσει την παραβίαση των διεθνών νόμων», εγκρίθηκε από 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου, ενώ τρεις χώρες δήλωσαν αντίθετες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Η Γαλλία και η Βρετανία απείχαν από την ψηφοφορία.

Η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ισραηλινή επίθεση συνεκλήθη χθες Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του παλαιστίνιου εκπροσώπου, του Σουδάν και του Πακιστάν που ενήργησε εκ μέρους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) και του Αραβικού Συνδέσμου.


Ο OIC θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή για να συζητήσει τις συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης στον διεθνή στολίσκο.

Η απόφαση να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος σε επίπεδο υπουργών ελήφθη σε απάντηση του αιτήματος αρκετών κρατών-μελών του OIC, αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση

Στις 14:15 τοπική ώρα ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση από τη φυλακή του Μπιρ Σέβα, του συνόλου των ξένων υπηκόων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Απομακρύνθηκαν με λεωφορεία προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ-Αβίβ. Εκεί θα παραδοθούν από τις αστυνομικές αρχές σε άτομα του υπουργείου των Εσωτερικών, οι οποίοι και θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία απελευθέρωσής τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων έχει αρνηθεί να υπογράψει το χαρτί απέλασης το οποίο αξίωναν οι Ισραηλινοί.

Μετά και τα τελευταία λεωφορεία που μετέφεραν τους κρατούμενους, εξήλθαν από το χώρο των φυλακών μικρά βαν χωρίς παράθυρα, τα οποία μετέφεραν άγνωστο αριθμό κρατουμένων.

Την ώρα που περνούσαν μπροστά από τα τηλεοπτικά συνεργεία, άρχισαν να χτυπούν τα τοιχώματα των κλειστών φορτηγών από το εσωτερικό τους και να φωνάζουν συνθήματα στα αγγλικά.

Αμέσως μετά ακολούθησαν σκηνές πανικού από τους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί στην περιοχή και έπειτα δυο στρατιώτες με πυροβόλα όπλα άνοιξαν την πίσω πόρτα του φορτηγού και μπήκαν μέσα σε αυτό, επιχειρώντας να σταματήσουν την προσπάθεια να υπάρξουν δηλώσεις από τους κρατουμένους.

Οπως ενημερωθήκαμε αργότερα από τους Ισραηλινούς δικηγόρους, μέλη της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούσαν επιμόνως από το πρωί να συναντηθούν με συγκεκριμένες ομάδες κρατουμένων, αλλά δεν τους επετράπη.

Τα τελευταία κλειστά φορτηγά μεταφοράς κρατουμένων μας ενημέρωσαν ότι μετέφεραν άτομα τα οποία κρατήθηκαν στην απομόνωση. Ανάμεσα σε αυτά φέρεται να είναι και δυο Ελληνες πολίτες, οι κ.κ. Καρυπίδης και Καρατζάς.

Με τους δυο αυτούς Ελληνες πολίτες μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί η επικοινωνία στους Ελληνες διπλωμάτες. Ωστόσο, ο διευθυντής των φυλακών φέρεται να τους ενημέρωσε ότι τους μεταφέρουν και αυτούς στο αεροδρόμιο.

Αεροσκάφος C - 130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχωρεί στις 15:00, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το Ισραήλ, προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες πολίτες που αναμένεται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές αρχές.

Τα κρύσταλλα των λεωφορείων, τα οποία βγαίνουν από τη φυλακή της Μπιρ Σέβα είναι καλυμμένα με κουρτίνες, ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή των τηλεοπτικών συνεργείων και των δημοσιογράφων που βρίσκονται για την κάλυψη με τους προς απελευθέρωση κρατούμενους.


Αίτημα Ιρλανδίας προς το Ισραήλ

Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ να επιτρέψει σε ένα πλοίο που έχει μισθώσει μία ιρλανδική οργάνωση και που κατευθύνεται προς τη Γάζα να ολοκληρώσει τον πλου του, μετά την επίθεση ισραηλινών κομάντος κατά του διεθνούς στολίκου που μετέφερε βοήθεια στην παλαιστινιακή αυτή περιοχή.

«Βρίσκομαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση γι΄αυτό το θέμα, συμβουλεύοντας να υπάρξει απόλυτη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πλοίο», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν στο κοινοβούλιο.

Χθες, Τρίτη, ο Κόουεν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ: «Αν συμβεί ο,τιδήποτε στους πολίτες μας, (το Ισραήλ) θα υποστεί τις πιο σοβαρές συνέπειες».

Ενώ και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα: «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει τον ασφαλή πλου του ιρλανδικού πλοίου MV Rachel Corrie». «Είναι απαραίτητο να μην υπάρξουν άλλες συγκρούσεις, ούτε να χυθεί άλλο αίμα από μία καθαρά ανθρωπιστική αποστολή».

«Η κυβέρνηση θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες σε στενή επικοινωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με αυτό το θέμα», προειδοποίησε ο Μάρτιν.

Το πλοίο MV Rachel Corrie, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, ανήκει στον «Στόλο της Ελευθερίας», αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.

Κανονικά το Rachel Corrie θα έφτανε στη Γάζα σήμερα, όμως άλλαξε το πρόγραμμά του και θα φτάσει στον προορισμό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Νάιμ Μαλόνεϊ της οργάνωσης Free Gaza Ireland, παρακλάδι του κινήματος Free Gaza.

Το πλοίο «βρίσκεται στη Μεσόγειο και ταξιδεύει προς τη Γάζα. Προσπαθούμε να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να καταπλεύσουμε με ασφάλεια», δήλωσε η Μαλόνεϊ στο γαλλικό πρακτορείο.

Το Rachel Corrie βρίσκεται «μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της βόρειας Αφρικής», διευκρίνισε η Μαλόνεϊ, προσθέτοντας ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν ακόμα να ανέβουν στο πλοίο και να παρουν μέρος στην αποστολή.

Η ακτιβίστρια δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που επιβαίνουν στο πλοίο, που σύμφωνα με τον ιρλανδικό Τύπο είναι 15, μεταξύ αυτών και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

Mαρτυρίες ακτιβιστών

Οι Iσραηλινοί κομάντος χρησιμοποίησαν γκλομπ, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αληθινά πυρά κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, όπως δήλωσαν ακτιβιστές που σήμερα το πρωί απελάθηκαν στην Ιορδανία.

«Οι Ισραηλινοί μας επιτέθηκαν χωρίς προειδοποίηση λίγο μετά τα ξημερώματα», δήλωσε ο Νοράζμα Αμπντουλάχ, ένας Μαλαισιανός που βρισκόταν ανάμεσα στους 124 ακτιβιστές που πέρασαν από το Ισραήλ στην Ιορδανία σήμερα στις 7:30 το πρωί.

«Στην αρχή έριξαν πλαστικές σφαίρες, αλλά έπειτα από λίγο χρησιμοποίησαν κανονικά πυρά. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως και μετά από αυτό παραδοθήκαμε», πρόσθεσε ο Αμπντουλάχ που βρισκόταν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara.

Ο Αμπντουλάχ δήλωσε στο Ρόιτερ ότι οι ισραηλινοί κομάντος κράτησαν τους ακτιβιστές με δεμένα τα χέρια για 15 ώρες, μέχρι να φτάσουν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ.

Ο Μαλαισιανός υπογράμμισε ότι ο διεθνής στολίσκος βρισκόταν περισσότερα από 68 μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας όταν καταλήφθηκε από τους Ισραηλινούς. «Το αρχικό μας σχέδιο ήταν να σταματήσουμε εκεί και να ζητήσουμε την άδεια των Ισραηλινών προτού εισέλθουμε (στα χωρικά ύδατα της Γάζας) και αν αρνούνταν, θα παραμέναμε στη θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας όμως μας επιτέθηκαν προτού προλάβουμε να το κάνουμε».

Ο Αμπντούλ Ραχμάν Φαϊλακαουέε από το Κουβέιτ σε τηλεφωνική του συνομιλία με το Ρόιτερ δήλωσε: «Η επίθεση ήταν απολύτως βάρβαρη. Χρησιμοποίησαν γκλομπ καθώς κατέβαιναν (από τα ελικόπτερα) για να μας χτυπήσουν και να πάρουν τον έλεγχο του πλοίου».


Επαφή Ομπάμα και Ερντογάν

Προβληματισμό στην ισραηλινή κυβέρνηση προκαλεί το γεγονός, της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για έρευνα σε βάθος αναφορικά με την ενέργεια του Ισραήλ να καταλάβει τα πλοία των ακτιβιστών, ενέργεια η οποία οδήγησε στο θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Σχετικά με τους Τούρκους τραυματίες, εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα της μεταφοράς όσων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία του Ισραήλ, ενώ δεδομένη θεωρείται πλέον η μεταφορά όλων των υπολοίπων τραυματιών στην Τουρκία, με στρατιωτικά ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη.

Παρά την αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, το εμπορικό πλοίο «Rachel-Corrie», φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που απέπλευσε χθες από τη Μάλτα με σκοπό να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό, συνεχίζει τον δρόμο του προς τις ακτές της Γάζας, δήλωσε ο Ντέρεκ Γκρέιαμ μέλος του πληρώματος.

Στο πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα της Αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, επιβαίνουν 15 ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν δήλωσε ότι το πλοίο είναι ιρλανδικής ιδιοκτησίας και ότι πρέπει να του επιτραπεί να ολοκληρώσει την αποστολή του. «Η (ιρλανδική) κυβέρνηση ζήτησε επισήμως από την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει στο πλοίο, ιρλανδικής ιδιοκτησίας, να ολοκληρώσει τον πλου χωρίς εμπόδια και να ξεφορτώσει το φορτίο του στην Γάζα», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Η πρωτοβουλία μας έχει ως στόχο να σπάσει ο ισραηλινός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί σε 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας. Η αποστολή μας δεν μεταβλήθηκε και αυτή δεν θα είναι η τελευταία αποστολή», δήλωσε από την πλευρά της Γκρέτα Μπερλίν, μέλος του κινήματος Free Gaza.

«Είχαμε σύσκεψη μετά από ό,τι συνέβη τη Δευτέρα και είμαστε ακόμη περισσότερο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αποστολή», δήλωσε ο Ντέρεκ Γκρέιαμ, προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τις ισραηλινές αρχές για την ακριβή θέση των επιβατών του πλοίου, ενώ οι επιβαίνοντες θα κληθούν να τηρήσουν ειρηνική στάση.

«Θα συμβουλέψω τους επιβάτες και το πλήρωμα να καθίσουν ήσυχα με τα χέρια τους σε φανερή θέση ώστε να μην κάνουν ό,τι έκαναν τη Δευτέρα και ισχυριστούν ότι τους επιτεθήκαμε. Είμαστε μία ειρηνική αποστολή», είπε.

Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό είναι έτοιμο να διακόψει τον πλου του Rachel-Corrie, δήλωσε ισραηλινός αξιωματικός, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση της Δευτέρας δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις στρατιωτικές αποφάσεις. «Θα είμαστε έτοιμοι για το Rachel-Corrie», προειδοποίησε.

Το πλοίο ανήκει στον στόλο της Ελευθερίας, αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής. Αναμένεται να φθάσει στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση τις επόμενες ημέρες.

Δέσμευση για νέα προσπάθεια

Οι ακτιβιστές δεσμεύτηκαν εκ νέου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να σπάσουν τον Ισραηλινό αποκλεισμό στον Παλαιστινιακό θύλακα και να παραδώσουν τα φορτία που μετέφεραν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες.

«Όλοι οι ξένοι που επέβαιναν στο στόλο και συνελήφθησαν θα απελαθούν από την Τρίτη το βράδυ», ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο οποίο διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες.

Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες εντάθηκε, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλεί οι πολίτες που επέβαιναν στα πλοία να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφερθεί στη Γάζα.

Στο στολίσκο των έξι πλοίων επέβαιναν 682 επιβάτες από 42 χώρες.

Ο Πιερ Βετάχ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι η οργάνωση ερευνά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όσοι τραυματίστηκαν και όσοι συνελήφθησαν από τον Ισραηλινό στρατό.

Η απόφαση του Ισραήλ σημειώνεται μετά από δυο ημέρες σκληρών διεθνών επικρίσεων. Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε αναφερθεί σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη νηοπομπή μιλώντας για «τρομοκράτες οπλισμένους με τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα, και παρόμοια όπλα».

«Οι Ισραηλινοί μας κόλλησαν τα όπλα στον κρόταφο»

Ένα ισραηλινό πολεμικό σκάφος απείλησε να βυθίσει το υπό τουρκική σημαία πλοίο «Gazze» με πλοίαρχο τον Χουσεΐν Τοκαλάκ προτού επιβιβαστούν σε αυτό νεαροί κομάντος και στρέψουν τα όπλα τους προς τον ίδιο και το πλήρωμά του.

«Έστρεψαν δύο όπλα στο κεφάλι του καθενός μας», είπε ο Τοκαλάκ χθες Τρίτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ήταν πολύ εντυπωσιακά όπλα, σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες».

Στο σκάφος του Τοκαλάκ δεν υπήρξαν θύματα, αλλά εννέα ακτιβιστές σκοτώθηκαν όταν ισραηλινοί κομάντος, ισχυριζόμενοι ότι συνάντησαν αντίσταση, άνοιξαν πυρ εναντίον τους κατά την έφοδό τους στο «Μavi Marmara», το μεγαλύτερο πλοίο του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Τοκαλάκ, ο οποίος βρισκόταν υπό ισραηλινή κράτηση και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη με το πλήρωμά του, είπε ότι το «Gazze», ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε τον μεγαλύτερο όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας, βρισκόταν λίγο πιο πίσω από το «Mavi Marmara», το επιβατηγό στο οποίο επέβαιναν σχεδόν 600 άνθρωποι.

Έπλεαν σε απόσταση 68 μιλίων από τα ισραηλινά χωρικά ύδατα, είπε ο Τοκαλάκ στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Βοήθεια (ΙΗΗ), μία τουρκική ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση που οργάνωσε την αποστολή βοήθειας στη Γάζα.

Όπως περιγράφει, είδε φώτα στη θάλασσα και στον ουρανό και ελικόπτερα να πλησιάζουν τη νηοπομπή.

Φουσκωτά ανέπτυξαν ταχύτητα προς την κατεύθυνσή τους και τα ελικόπτερα πετούσαν πάνω από τα πλοία.

Με τον τηλεβόα, ο Τοκαλάκ είπε στους Ισραηλινούς που επέβαιναν στα φουσκωτά ότι το πλοίο του έπλεε σε διεθνή ύδατα και δεν μετέφερε κάτι παράνομο.

Και οι πλοίαρχοι των υπόλοιπων πλοίων έκαναν το ίδιο, όπως είπε.

Οι Ισραηλινοί απείλησαν να ανοίξουν πυρ και να τα βουλιάξουν, πρόσθεσε.

Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ μόνο όταν επιβιβάστηκαν στο «Mavi Marmara» και δέχτηκαν επίθεση από φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές, αλλά ο Τοκαλάκ περιγράφει διαφορετικά τα γεγονότα.

«Άνοιξαν πυρ απευθείας προς το Mavi Marmara. Δεν τους ένοιαζε αν ήταν η πρύμνη ή η πλώρη του πλοίου», είπε.

Ο Τοκαλάκ είδε καπνό να βγαίνει από το πλοίο και τα ελικόπτερα να χάνουν ύψος. «Νόμιζα ότι θα το βουλιάξουν», λέει.

«Ο πλοίαρχος του Mavi Marmara είπε ότι τραυματίστηκε και υπήρχαν και άλλοι στο πλοίο που τραυματίστηκαν. Ακούστηκε πανικόβλητος και πανικοβληθήκαμε και εμείς».

Ο Τοκαλάκ είπε ότι νομίζει πως είδε κόσμο να εγκαταλείπει το πλοίο και δύο σωσίβια μέσα στη θάλασσα.

«Αλλά μετά ανάψαμε τα φώτα και είδαμε ότι κανένας δεν τα φορούσε».

Η επικοινωνία με το «Mavi Marmara» διακόπηκε, αλλά τελικά ο πλοίαρχός του επικοινώνησε λέγοντας ότι οι κομάντος είχαν σπάσει τα τζάμια των παραθύρων και είχαν πετάξει μέσα καπνογόνα.

Ο πρόεδρος της IHH Μπουλέντ Γιλντιρίμ, ο οποίος επέβαινε στο «Mavi Marmara», είπε στα άλλα πλοία να απομακρυνθούν και να περιμένουν.

«Βρισκόμαστε σε πολύ δεινή θέση. Έχουμε νεκρούς και τραυματίες», είπε, σύμφωνα με τον Τοκαλάκ.

Ισραηλινά πολεμικά πλοία πλησίασαν το στολίσκο προειδοποιώντας ότι θα δέχονταν πυρά αν δεν σταματούσαν.

«Έπρεπε να σταματήσουμε για να αποφύγουμε και άλλους θανάτους», συμπλήρωσε ο Τοκαλάκ.

Αυτή ήταν και η τελευταία εντολή που έδωσε προτού επιβιβαστούν στο πλοίο του οι ισραηλινοί κομάντος και συλληφθεί και ο ίδιος.


Συνεχίζεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας

Μέλη της κυβέρνησης του Ισραήλ ανακοίνωσαν αργά χθες ότι λυπούνται για το θάνατο εννέα ανθρώπων κατά την ανάσχεση της πορείας της νηοπομπής βοηθείας προς τη Γάζα αλλά χαρακτήρισε το επεισόδιο πράξη άμυνας ενάντια σε βίαιη πρόκληση.

Οι υπουργοί αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ότι λυπούνται για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών κατά την επιδρομή, αλλά επέρριψαν ευθύνες στους ακτιβιστές, που όπως είπαν, επετέθησαν στους στρατιώτες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας που έχει επιβάλει στα πλαίσια ενός γενικότερου εμπάργκο στις διελεύσεις των συνόρων της περιοχής.

«Η κυβέρνηση είναι σίγουρη πως η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία των πλοίων προς της Γάζα, που διοικείται από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, αποτελεί πράξη αυτοάμυνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται «τέτοια ήταν και η ενέργεια του ισραηλινού στρατού εναντίον της βίαιης πρόκλησης στη θάλασσα».

«Μας λυπεί το γεγονός ότι υπήρξαν θάνατοι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, αλλά το σύνολο της ευθύνης φέρουν αυτοί που ενήργησαν βιαίως και έθεσαν σε άμεσα κίνδυνο τις ζωές των Ισραηλινών στρατιωτών», συνεχίζει η ανακοίνωση η οποία καταλήγει «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζει τους πολίτες του από την τρομοκρατική βάση της Χαμάς», σημειώνεται, εννοώντας τη Γάζα.


Μανκέλ: «Έφτασε η ώρα να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ»

Επέστρεψε χθες από το Ισραήλ στη Σουηδία ο γνωστός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Χένινγκ Μανκέλ, ο οποίος συμμετείχε στη διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή προς τη Γάζα που δέχθηκε την επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Expressen, ο Μανκέλ εξέφρασε την άποψη ότι έφτασε η ώρα να επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος του Ισραήλ: «Δοκιμάσαμε πολλές άλλες λύσεις, αλλά οι Ισραηλινοί αρνούνται ν' ακούσουν. Νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία μας από την Νότια Αφρική. Ξέρουμε ότι οι κυρώσεις έφεραν αποτέλεσμα εκεί. Πήρε πολύ χρόνο, αλλά είχαν αποτέλεσμα».

Ο Χένινγκ Μανκέλ, γαμπρός του σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και δημιουργός των αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ, είχε δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην αποστολή για να «δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό λαό».


Ισπανοί και Καναδοί μεταξύ των ακτιβιστών που κρατούνται

Τρεις Καναδοί πολίτες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των ακτιβιστών που κρατούνται από το Ισραήλ μετά την επιδρομή στην νηοπομπή μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζας, ανακοίνωσε αργά χθες επίσημη πηγή από την Οτάβα.

«Τρεις Καναδοί κρατούνται αυτή τη στιγμή από το Ισραήλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν Λουμπιέ εκπρόσωπος του επικεφαλής της Καναδικής διπλωματίας Λώρενς Κάνον από την Οτάβα.

Επίσης το Ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταξύ των ατόμων που κρατούνται από το Ισραήλ είναι ο ένας από τους τρεις Ισπανούς που μετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή για τη Γάζα που δέχθηκαν χθες επίσης από ισραηλινούς κομάντος.

Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία μετά την υπογραφή των σχετικών εγγράφων απελάθηκε προς την Ισπανία και «θα βρίσκεται στη χώρα μέσα στις επόμενες 24 ώρες». Οι άλλοι δύο πολίτες δεν έχουν ακόμα στη διάθεση τους τα σχετικά έγγραφα.


Αναστέλλει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ η Νικαράγουα

Η Νικαράγουα ανέστειλε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, αντιδρώντας στην αιματηρή επιδρομή εκατοντάδων Ισραηλινών κομάντος εναντίον του διεθνούς στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα.

«Η Νικαράγουα αναστέλλει άμεσα τις διπλωματικές σχέσεις της με την κυβέρνηση του Ισραήλ», ανέφερε κείμενο που δημοσιοποίησε ο Ροζάριο Μουρίγιο, εκπρόσωπος του προέδρου και επικεφαλής των Σαντινίστας.

Στο ανακοινωθέν της η κυβέρνηση της Νικαράγουας τονίζει «την παρανομία της επίθεσης εναντίον μιας ανθρωπιστικής αποστολής, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στις κυβερνήσεις των χωρών τους, ενώ η Μανάγκουα κάλεσε «να απελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες». Ακόμα, η κυβέρνηση της Νικαράγουας επαναβεβαιώνει την «άνευ όρων υποστήριξη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Τον Ιανουάριο του 2009 Βενεζουέλα και Βολιβία είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ μετά την επίθεση των Ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα. Η Κούβα είχε διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ το 1973.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.