Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Το Ιράν θα συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα παρά τις κυρώσεις



Οι πιθανές νέες κυρώσεις κατά του Ιράν δεν θα μας εμποδίσουν να συνεχίσουμε το ειρηνικό πυρηνικό μας πρόγραμμα, δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί.

Οι νέες διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν δεν πρόκειται να σταματήσουν «τις ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες» της χώρας, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, συντηρητικός Αλι Λαριτζανί.

«Ακόμα και εάν επιβληθούν και εκατό ακόμα αποφάσεις, αυτό δεν θα μας εμποδίσει να προχωρήσουμε τις ειρηνικές πυρηνικές μας δραστηριότητες», δήλωσε ο κ. Λαριτζανί που απευθυνόταν σε μια ομάδα ξένων επισκεπτών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Λαριτζανί, πρώην διαπραγματευτής για τον φάκελο των ιρανικών πυρηνικών, προειδοποίησε επίσης ότι οι νέες κυρώσεις θα οδηγήσουν την Τεχεράνη να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Εάν υιοθετηθεί μια ακόμα απόφαση εναντίον μας η θέση μας έναντι της ΙΑΕΑ θα αλλάξει. Εάν επιχειρήσετε να μας ξεγελάσετε, εμείς στο κοινοβούλιο, θα αλλάξουμε τις προϋποθέσεις διαλόγου με την ΙΑΕΑ», ανέφερε χωρίς να επεκταθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισε να εξετάζει ένα νέο σχέδιο κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, που έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν βέτο.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά της αποβλέπει αποκλειστικά σε ειρηνικούς σκοπούς αλλά πολλές χώρες υποψιάζονται ότι επιχειρεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.