ΤΥΝΙΔΑ. Σε συνθήκες πλήρους ή έστω σταδιακής συμμόρφωσης με τα αιτήματα των διαδηλωτών επιχειρούν να ισορροπήσουν οι κυβερνώντες στο Ομάν, το Μπαχρέιν, την Υεμένη και την Τυνησία, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δέχτηκε, χθες, νέο πλήγμα με την απόφαση της γενικής εισαγγελίας να επιβάλει εναντίον του ιδίου και μελών της οικογένειάς του ταξιδιωτική απαγόρευση.
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε ότι βάσει επίσημου διατάγματος η οικογένεια Μουμπάρακ απαγορεύεται να ταξιδεύει και επιπλέον παγώνουν τα περιουσιακά της στοιχεία. Η απαγόρευση εκδόθηκε μετά την απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου με την οποία η εισαγγελία αποφάσισε το πάγωμα των καταθέσεων του Μουμπάρακ στο εξωτερικό, που ερμηνεύτηκε ως πρώτη ένδειξη ότι ο ανατραπείς πρόεδρος θα κληθεί να λογοδοτήσει στους στρατιωτικούς που τον διαδέχτηκαν στην εξουσία.
Στο Ομάν, οι διαδηλωτές έκαψαν χθες ένα πολυκατάστημα και πραγματοποίησαν πολυάριθμες συγκεντρώσεις, ζητώντας υψηλότερους μισθούς, θέσεις εργασίας και παραιτήσεις υπουργών. Ηδη από την Κυριακή, οπότε πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, ένα αστυνομικό τμήμα και η κατοικία ενός κυβερνήτη, ο σουλτάνος Καμπούς μπιν Σαΐντ αναγκάστηκε να υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων διέταξε να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις δημόσιων υπαλλήλων και προσέφερε στους ανέργους επίδομα ύψους 390 δολαρίων. Το Σάββατο αντικατέστησε έξι υπουργούς.
Οι καθαιρέσεις υπουργών είναι η λύση που επιλέγει και η κυβερνώσα δυναστεία των Αλ Χαλιφά στο Μπαχρέιν. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την απόφαση του βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλιφά να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ απηύθυνε έκκληση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υπουργοί Οικισμού και Υγείας είναι μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν, αν και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες υποχωρήσεις για να κατευναστούν οι διαδηλωτές της σιιτικής αντιπολίτευσης.
Στην Τυνησία, το ειδησεογραφικό πρακτορείο TAP μετέδωσε χθες ότι παραιτήθηκε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Αφίφ Τσελμπί. Ο Τσελμπί ήταν ένας από τους δύο εναπομείναντες υπουργούς, οι οποίοι υπηρετούσαν και στην κυβέρνηση του ανατραπέντος προέδρου Μπεν Αλι. Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανουτσί, ο οποίος στη νέα κυβέρνηση διατήρησε το αξίωμά του, παραιτήθηκε και αυτός την Κυριακή. Στην Υεμένη, τέλος, η αντιπολίτευση διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να δεχθεί την πρόταση για συμμετοχή της σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που αναμένεται να προσφέρει, ελπίζοντας σ’ έναν ύστατο συμβιβασμό, ο πρόεδρος Σαλέχ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_01/03/2011_434247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.