Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Σε κίνδυνο οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική

Η λιβυκή κρίση αποκαλύπτει τους κινδύνους των κινεζικών επενδύσεων στην Αφρική.

Δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι εργάτες προσπαθούν αυτές τις ημέρες να δραπετεύσουν από τη Λιβύη, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές ενεργειακές επιχειρήσεις στις ασταθείς χώρες της Αφρικής.

Το Πεκίνο έλαβε έτσι πρωτοφανή πρωτοβουλία ενίσχυσης της επιχείρησης επαναπατρισμού, στέλνοντας αεροσκάφη τσάρτερ στη Λιβύη, οχηματαγωγά πλοία αλλά και φρεγάτα ου πολεμικού του ναυτικού στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Αφρικής. Περίπου 32.000 Κινέζοι, οι περισσότεροι από αυτούς εργαζόμενοι σε κατασκευαστικά έργα ή ως τεχνικό προσωπικό σε πετρελαιοπηγές, έχουν εγκαταλείψει ήδη τη Λιβύη, με περίπου 3.000 να περιμένουν τη σειρά τους σε αεροδρόμια στα νότια της χώρας.

Η εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις οικονομικές σχέσεις της Κίνας με την αφρικανική ήπειρο. Η αναταραχή στη Λιβύη, όμως, λειτουργεί σαν προειδοποίηση της ανάγκης ύπαρξης σαφούς σχεδίου διαφυγής για τους ξένους υπηκόους σε περιόδους κρίσης. Οι κινεζικές επιχειρήσεις, όμως, συνηθισμένες να δραστηριοποιούνται σε σημεία του κόσμου, όπου καμία άλλη εταιρία δεν θα τολμούσε να βρεθεί, έχουν προ πολλού αποδεχθεί τους κινδύνους αυτούς, ενώ η άμεση αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης στη λιβυκή κρίση αποδεικνύει ότι η χώρα έχει υιοθετήσει νέα πολιτική προστασίας των υπηκόων της στο εξωτερικό.

Πολλές κινεζικές εταιρίες κινδυνεύουν τώρα να χάσουν σημαντικά συμβόλαια, λόγω της αναταραχής στη χώρα. Η κρατική κατασκευαστική China State Construction Engineering έχει διακόψει τα έργα κατασκευής μεγάλου συγκροτήματος κατοικιών αξίας 2,67 δισ. δολαρίων. Αλλη μία κινεζική κρατική επιχείρηση, η China Railway, ανησχυεί τώρα για την τύχη τριών μεγάλων σιδηροδρομικών έργων, που ανέλαβε, συνολικού κόστους 4,2 δισ. δολαρίων. Ο ειδικός της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Ουάνγκ Σουολάο, αναφέρει ότι οι συνολικές κινεζικές επενδύσεις στη Λιβύη φθάνουν τα 18 δισ. δολάρια.

Μέχρι το 2015, η Κίνα αναμένεται να έχει επενδύσει 50 δισ. δολάρια στην αφρικανική ήπειρο, σύμφωνα με πρόβλεψη της νοτιοαφρικανικής Standard Bank. Στο μεταξύ, οι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με την Αφρική ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια το 2010, με προοπτική να φθάσουν τα 300 δισ. μέχρι το 2015.

www.kathimerini.gr
με στοιχεία από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.