Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ενάντια στην «Επιτροπή» των Κατεχομένων

Εντός του 2010, η Τουρκία αναγνώρισε την «Επιτροπή» των κατεχομένων για τις περιουσίες ως δικό της ένδικο μέσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε ότι η «Επιτροπή» αυτή αποτελεί, προς το παρόν, ένδικο μέσο της Τουρκίας (!) που πρέπει να εξαντλείται από τους Ε/κ ιδιοκτήτες. Αυτό υπερτονίστηκε από ορισμένους πολιτικούς και δικηγόρους και ανακυκλώθηκε από διάφορα ΜΜΕ με πρωτοφανή … προθυμία. Αποσιωπήθηκε όμως επιμελώς ότι, στην απόφαση του το ΕΔΑΔ σημειώνει πως ΔΕΝ υπάρχει υποχρέωση σε Ε/κ ιδιοκτήτη να πάει στην «Επιτροπή». Δεν διάβασαν την επόμενη πρόταση στην σχετική Απόφαση του ΕΔΑΔ; Κι ενώ οι κίνδυνοι στην «Επιτροπή» είναι απροσδιόριστοι και δεν αποτελούν ένα διαδικαστικό στάδιο όπως επιτήδεια εμφανίζεται, οι φορείς της τουρκικής προπαγάνδας στις ελεύθερες περιοχές παρασιωπούν και απειλούν τους Ε/κ ιδιοκτήτες με δήθεν «ΟΡΙΣΤΙΚΗ απώλεια της περιουσίας τους αν δεν πάνε στην Επιτροπή ως τον Δεκ 2011».


Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα τι θα γίνει μετά τον Δεκ 2011. Όμως, απέναντι στα ψεύδη υπάρχουν πραγματικότητες. Όταν ένας Ε/κ υποκύπτει στην «Επιτροπή» των κατεχομένων, το αποτέλεσμα είναι να χάσει οριστικά την περιουσία του αποδεχόμενος ποσό γύρω στο 5%-10% της αξίας της περιουσίας. Αυτό καταγράφεται σε τεκμηριωμένες μελέτες του κτηματολογίου μας. Για παράδειγμα, για μια περιουσία αξίας 100,000 ευρώ, η «Επιτροπή» προσφέρει από 5,000 ως 10,000 ευρώ (εξαρτάται από την περίπτωση). Για εκείνους που σκοπεύουν να αρνηθούν την πρόταση της «Επιτροπής» ώστε να προχωρήσουν μετά στο ΕΔΑΔ (όπως τους έπεισαν κάποιοι δικηγόροι), η παγίδα είναι χειρότερη! Η διαδικασία θα πάρει πάνω από 15 χρόνια στα οποία θα πληρώνουν δικηγορικά έξοδα από 2,000 μέχρι 5,000 ευρώ τον χρόνο και δεσμεύονται στο τέλος να πληρώσουν ποσοστό γύρω στο 10% στο όποιο ποσό αποδοθεί. Μετά από δεκαετίες, τελικά το ΕΔΑΔ αναμένεται να προσφέρει αποζημίωση για απώλεια χρήσης της περιουσίας που θα είναι λιγότερο από το 1/10 της εκτιμημένης αξίας που προσέφερε η «Επιτροπή» στα κατεχόμενα. Αυτή είναι η φόρμουλα. Στο παράδειγμα πιο πάνω, η «αποζημίωση» του ΕΔΑΔ αναμένεται στις 2,500 ευρώ, ποσό που δεν αρκεί καν για τα δικηγορικά έξοδα. Όμως, για μια περιουσία που αξίζει μερικά εκατομμύρια (π.χ. 5 εκατομμύρια ευρώ) και ο ιδιοκτήτης αποδέχεται το 5% της «Επιτροπής» (250,000 ευρώ), ο δικηγόρος θα εισπράξει 25,000 ευρώ επιπλέον από τα δικηγορικά έξοδα που θα διογκώνονται. Είναι τυχαίο που συγκεκριμένοι δικηγόροι σπρώχνουν με προθυμία τους ιδιοκτήτες στην «Επιτροπή»; Το κίνητρο για να διευθετηθεί η υπόθεση στην «Επιτροπή» είναι τεράστιο με θύμα τους ιδιοκτήτες και κερδισμένους την Τουρκία και τους δικηγόρους. Είναι τυχαίο που οι δικηγόροι αυτοί εναντιώνονται σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία δίνει διέξοδο στις παγίδες που έστησε η «Επιτροπή»;
Σύμφωνα με τις υποδείξεις δικών μας «φωστήρων» (ανάμεσα τους ο επικεφαλής ενός ΜΚΟ με χρηματοδότηση από το εξωτερικό), η Τουρκία θα πάρει τις περιουσίες μας δωρεάν μετά τον Δεκ 2011. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί ο Ερντογάν προέτρεψε τις τουρκικές τράπεζες να διαθέσουν κεφάλαια για εξαγορά Ε/κ περιουσιών τώρα, αφού θα μπορεί να τις πάρει δωρεάν σε μερικούς μήνες;
Μέσω της «Επιτροπής» η Τουρκία καθιερώνει μια διαδικασία την οποία οι Ε/κ ιδιοκτήτες αποδέχονται ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ με όλες τις καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους. Η δική μας ομαδική δράση προσφέρει διέξοδο στις τουρκικές παγίδες. Στον αγώνα αυτό, έχουμε να αντιπαλέψουμε την τουρκική δολιότητα και τουρκική προπαγάνδα εντός Κύπρου, αλλά και τους κάθε λογής εμπαθείς που ντυμένοι πατριωτικούς μανδύες υπονομεύουν ουσιαστικά την προσπάθεια για διασφάλιση του δικαιώματος του κυπριακού ελληνισμού στις ιδιοκτησίες του. Η ενημέρωση των ιδιοκτητών και η ομαδική μας δράση συμβάλλουν καθοριστικά στην αποκάλυψη των παγίδων στην «Επιτροπή». Επιπλέον, απέναντι στις μικρότητες, απαντούμε με μεγαλοψυχία. Διότι ο αγώνας αυτός τα αξίζει όλα. Η Κερύνεια τα αξίζει όλα.

Κώστας Μαυρίδης, Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ – Κερύνειας
mavrides@ucy.ac.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.