Reuters, A.P., AFP
ΠΑΡΙΣΙ. Ενστάσεις γύρω από τη συζητούμενη επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη διετύπωσε η Γαλλία, αρνητική στο θέμα παρέμεινε η Ρωσία, ενώ αμφιβολίες για το εγχείρημα εξέφρασαν κατ’ ιδίαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έγραψαν ότι η στρατιωτική κινητοποίηση γύρω από τη Λιβύη έχει εν μέρει στόχο να ενθαρρύνει Λίβυους στρατιωτικούς να ανατρέψουν εκ των έσω τον Καντάφι, χωρίς να απαιτηθεί έξωθεν επέμβαση. Τα μέτρα δυτικής παρέμβασης που φαίνεται να προκρίνονται είναι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης, ώστε να μην μπορεί ο Μουαμάρ Καντάφι να προσλαμβάνει μισθοφόρους, ο εξοπλισμός των αντικυβερνητικών δυνάμεων και η παροχή προς αυτές πληροφοριών για τις κινήσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Σε κατάθεσή του στο αμερικανικό Kογκρέσο, ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Τζέιμς Μάτις, εξήγησε ότι για να επιβάλουν οι ΗΠΑ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη πρέπει πρώτα να βομβαρδίσουν την αεράμυνα της χώρας. «Πρόκειται για κανονική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε. Τη δεκαετία του ’80, οι ΗΠΑ εξαπέλυαν σε τακτά χρονικά διαστήματα βομβαρδισμούς εναντίον της Λιβύης, αλλά η τωρινή συγκυρία είναι διαφορετική. «Πρέπει να εμπλακεί το ΝΑΤΟ σε εμφύλιο πόλεμο στα νότια της Μεσογείου;», ρώτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. «Είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε πριν το κάνουμε».
Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη απαιτεί άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θεωρείται δύσκολο να χορηγηθεί αν δεν υπάρξει σαφής επιδείνωση της κατάστασης. «Από νομικής άποψης, υπάρχουν εμπόδια», είπε η Φλόρενς Γκάουμπ, του κολεγίου άμυνας του ΝΑΤΟ. «Οι συζητήσεις περί στρατιωτικής δράσης ενέχουν ένα στοιχείο διπλωματίας των κανονιοφόρων», έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Eπίδειξη πυγμής
«Οπως δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, πέρα από την ψυχολογική υποστήριξη προς τους διαδηλωτές, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα μπορεί να δράσουν ως επίδειξη δύναμης που θα ενθαρρύνει Λίβυους στρατιωτικούς να στραφούν εναντίον του Καντάφι. Η ανακοίνωση των αμερικανικών στρατιωτικών σχεδιασμών μπορεί να έχει αποτελέσματα ακόμη και χωρίς να διενεργηθούν επιχειρήσεις».
Από στρατιωτικής άποψης, η διενέργεια επιχειρήσεων στη Λιβύη δεν θέτει σημαντικά εμπόδια. «Ολόκληρη η νότια Ευρώπη είναι ένα γιγάντιο αεροπλανοφόρο», δήλωσε ο Σασάνκ Τζόσι, του βρετανικού ινστιτούτου RUSI. «Μπορούν να γίνουν αναγνωριστικές πτήσεις στα ανοιχτά, να παρεμποδιστούν οι επικοινωνίες του Καντάφι και να δοθούν πληροφορίες για τις κινήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων», προσέθεσε. «Θα με εξέπληττε αν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν ήδη δραστηριοποιηθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.