Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Εγκαταλείπει το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ η Αυστρία

Τη διατήρηση του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας, που ισχύει από το 1955, και την εγκατάλειψη του ενδεχομένου μιας μελλοντικής της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της αυστριακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, υιοθετώντας τη Νέα Στρατηγική Ασφάλειας ως βάση για μια μελλοντική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και για το νέο προσανατολισμό του αυστριακού Ομοσπονδιακού Στρατού.

Στις 14 σελίδες του σχετικού εγγράφου του νέου Αμυντικού Δόγματος για την Αυστρία γίνεται αναφορά στις νέες προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες με τη διαπίστωση πως σύγχρονη πολιτική ασφάλειας δεν ορίζεται σήμερα αποκλειστικά και μόνον στρατιωτικά και με την επισήμανση ότι συμβατικές επιθέσεις κατά της Αυστρίας είναι μάλλον απίθανες σε ευθετό χρόνο, διατύπωση που, σύμφωνα με αναλυτές, ισχύει εδώ και πάνω από 20 χρόνια, μετά την πτώση του αποκαλούμενου «Σιδηρού παραπετάσματος».


Αντ' αυτού γίνεται αναφορά στην επίκαιρη μορφή απειλών όπως διεθνής τρομοκρατία, εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, περιφερειακές διενέξεις στις παρυφές της Ευρώπης, κυβερνοπόλεμος και κυβερνοεγκληματικότητα, οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά, αλλά και έλλειψη νερού, περιβαλλοντικές καταστροφές, αλλαγή κλίματος.

Στο έγγραφο διακηρύσσεται η στάση αλληλεγγύης που θα επιδειχτεί από τη χώρα απέναντι στους εταίρους της Ευρωπαικής Ενωσης σε περίπτωση ανάγκης, ακόμη και μέσα από μια συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Μόλις πρόσφατα, το ενδεχόμενο μελλοντικής ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ είχε απορρίψει κατηγορηματικά ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας Νόρμπερτ Ντάραμπος, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, επισημαίνοντας πως δεν τίθεται καν θέμα καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας.

Μεταξύ των δύο κομμάτων του «μεγάλου συνασπισμού» στην Αυστρία υπάρχει από παλιά διαμάχη στο θέμα ενδεχόμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ και εγκατάλειψης του καθεστώτος ουδετερότητας, διαμάχη που έχει τις ρίζες της και στην διαφορετική ιδεολογία των δύο κομμάτων, με τους Συντηρητικούς του Λαικού Κόμματος, να υπεραμύνονται εδώ και χρόνια της ένταξης στη Βορειατλαντική Συμμαχία.

Στο τελευταίο αυστριακό Αμυντικό Δόγμα που είχε θεσπιστεί το 2001 από την αμφιλεγόμενη δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση του τότε καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ και το οποίο αντικαθίσταται τώρα με τη σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, εμπεριέχονταν εκφράσεις και διατυπώσεις που υποστήριζαν ανοικτά την ένταξη στη Βορειατλαντική Συμμαχία, κάτι που αντιβαίνει καθαρά στο καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας που ισχύει στην Αυστρία από το 1955, αποκλείοντας συμμετοχή της Αυστρίας σε στρατιωτικούς συνασπισμούς.

Το Λαϊκό Κόμμα υποστήριζε εδώ και πολλά χρόνια την προοπτική μιας ένταξης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ως «αναχρονιστικό» το καθεστώς της αυστριακής ουδετερότητας. Επανειλημμένα όμως έχει αναγκαστεί να μετριάσει την υποστήριξή του αυτή από το γεγονός πως, ακόμη και δεκαέξι χρόνια μετά την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πάνω από 20 χρόνια έπειτα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι πολίτες της, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνεχίζουν να παραμένουν «πιστοί» στο καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας της χώρας τους και να απορρίπτουν κατηγορηματικά μια προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικό είναι, πως σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις τα αποτελέσματά τους φέρουν ποσοστά πάνω από το 70% των ερωτηθέντων να ζητούν τη διατήρηση της ουδετερότητας της χώρας σε κάθε περίπτωση, ώστε να θεωρείται πως η αυστριακή ουδετερότητα φυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» από τον αυστριακό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.