Επιθέσεις για την ανακατάληψη πόλεων στρατηγικής σημασίας εξαπολύει το καθεστώς Καντάφι. Ο Μπαν Κι- Μουν και ο Λίβυος ΥΠΕΞ συμφώνησαν για την άμεση αποστολή αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν και δεύτερη αεροπορική επίθεση εναντίον του στρατηγικής σημασίας λιμανιού Ρας Λανούφ, που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο ανταποκριτής του AFP που βρίσκεται στην περιφέρεια του Ρας Λανούφ τόνισε πως άκουσε ένα πολεμικό αεροσκάφος να πετά χαμηλά και αμέσως μετά είδε πυκνό καπνό να υψώνεται περίπου 400 μέτρα από φυλάκιο ελέγχου των αντικαθεστωτικών.
Οι δυνάμεις των επαναστατών απάντησαν με αντιαεροπορικά όπλα.
Νωρίς το πρωί, σημειώθηκε και άλλη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της πόλης, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Επιθέσεις για την ανακατάληψη τεσσάρων πόλεων στρατηγικής σημασίας στα ανατολικά και τα δυτικά της Λιβύης εξαπολύει το καθεστώς Καντάφι ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται πως κατορθώνουν να διατηρούν τον έλεγχο.
Σφοδρές μάχες δόθηκαν για τον έλεγχο της Μισράτα, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν στην Μπιν Τζαουάντ και το λιμάνι Ρας Λανούφ.
Είκοσι ένας άνθρωποι, ανάμεσά του και ένα παιδί, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χθες Κυριακή στη Μισράτα, 150 χιλιόμετρα από την Τρίπολη σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς, ανακοίνωσε ιατρική πηγή.
«Οι μάρτυρες είναι 21, ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί. Οι τραυματίες είναι 91 από αυτούς οι εννιά σε σοβαρή κατάσταση», τόνισε ο ίδιος γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Η πλειοψηφία είναι άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα αγόρι δυόμισι ετών. Δεν ξέρω τι όπλο χρησιμοποιήθηκε, αλλά δεν ήταν πυροβόλο», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών επιβεβαίωσε των αριθμό των νεκρών.
Ο ΟΗΕ ζήτησε να καταστεί άμεσα δυνατόν «να φθάσει η ιατρική βοήθεια προς τα θύματα των βομβαρδισμών στην πόλη Μισράτα.
Από το Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη ανακοινώθηκε ότι «οι πόλεις Ζαουίγια και Μισράτα, όπως κι άλλες πόλεις στον ανατολικό τομέα της Λιβύης, είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών».
Θέμα εβδομάδας είναι η πτώση του καθεστώτος Καντάφι εκτίμησε μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους ο πρώην υπουργός Εσωτερικών στρατηγός Γιουνίς.
Η Λιβύη είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Δύση συγκρατώντας την αλ Κάιντα, αλλά και τους λαθρομετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.
Ο Καντάφι τόνισε επίσης ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν δημιουργήσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τις βιαιότητες στη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, δήλωσε πως η Αφρικανική Ένωση θα στείλει στη Λιβύη επιτροπή έρευνας που θα αποδείξει ότι οι πληροφορίες για την ύπαρξη προβλημάτων στη χώρα είναι ψευδείς.
Ο Καντάφι επισήμανε πως βρίσκεται σε συχνή επαφή με άλλες αφρικανικές χώρες και πρόσθεσε: «Τους είπα ότι δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι η κατάσταση είναι υπερβολική, ότι υπάρχει πρόβλημα, όλα είναι ομαλά».
«Βρισκόμαστε σε επαφή και μάλιστα η Αφρικανική Ένωση θα στείλει επιτροπή που θα ερευνήσει τα στοιχεία για να επιβεβαιώσει στον κόσμο ότι όσα δημοσιεύονται στο εξωτερικό για τη Λιβύη είναι 100% ψέματα», κατέληξε ο Καντάφι.
Αποσπάσματα της συνέντευξής του στην γαλλική τηλεόραση μετέδωσε και το αραβικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχει χώρος για διάλογο με την κυβέρνηση Καντάφι και οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν με βάση ότι (ο Λίβυος ηγέτης) παραιτείται.
Ο Τζαντάλαχ Αζούς Αλ-Τάλχι, πρωθυπουργός της Λιβύης τη δεκαετία του΄80, ο οποίος κατάγεται από την ανατολική Λιβύη, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και απηύθυνε μήνυμα προς τους πρεσβύτερους στη Βεγγάζη, κάνοντας έκκληση για εθνικό διάλογο ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
Αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών, ο Αχμεντ Τζαμπρίλ δήλωσε στο Ρόιτερ, σχετικά με την έκκληση αυτή: «Γνωρίζω τον Τάλχι και απολαμβάνει του σεβασμού στη Λιβύη ως ένας άντρας που αντιτάχθηκε στον Καντάφι. Όμως έχουμε καταστήσει σαφές από την αρχή ότι προϋπόθεση των διαπραγματεύσεων είναι ότι ο Καντάφι θα παραιτηθεί. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος συμβιβασμός».
Οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη φοβούνται ότι ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να αντιδράσει σαν «πληγωμένος λύκος» και να επιτεθεί στις πετρελαιοπηγές, αν η Δύση δεν προσπαθήσει να τον σταματήσει με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, τόνισε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών από την Βεγγάζη.
«Η Δύση πρέπει να κινητοποιηθεί αλλιώς αυτός ο τρελός (Καντάφι) θα κάνει κάτι στις πετρελαιοπηγές. Είναι σαν ένας πληγωμένος λύκος. Αν δεν επέμβει η Δύση με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, θα σταματήσει την παραγωγή των πετρελαιοπηγών», προειδοποίησε ο Μουστάφα Γεριάνι, αρμόδιος για την επικοινωνία των αντικαθεστωτικών με τα μέσα ενημέρωσης.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ο Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει ως «τελευταίο χαρτί» του την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.
Ο Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, απαίτησε, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του, την Κυριακή, από το καθεστώς της Τρίπολης, να βάλει τέλος στις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον των πολιτών στη Λιβύη και παράλληλα προειδοποίησε ότι όποιος παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα θα κληθεί να λογοδοτήσει.
Ο Μπαν σε συνάντηση που είχε με τον πρώην ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Αμπντελιλά Αλ-Κχατίμπ, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη Λιβύη, του ζήτησε να ξεκινήσει επείγουσες διαβουλεύσεις με τις αρχές στην Τρίπολη αλλά και στις επαρχίες, για να διαπιστώσει τις υπάρχουσες συνθήκες από ανθρωπιστικής πλευράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του επικεφαλής του ΟΗΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι Γραμματέας του οργανισμού, συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα την Κυριακή και του τόνισε ότι, η Τρίπολη θα πρέπει να τηρήσει την ευθύνη που έχει να προστατεύει τους πολίτες της χώρας και να σεβαστεί τη λαϊκή απαίτηση για ειρήνη και αξιοπρέπεια.
Ο Μπαν και ο Λίβυος ΥΠΕΞ, συμφώνησαν για την άμεση αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να διαπιστώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προειδοποίησε το καθεστώς Καντάφι, να πειθαρχήσει άμεσα στα ψηφίσματα του οργανισμού, την περασμένη εβδομάδα και να σταματήσει την αδιάκριτη χρήση βίας εις βάρος πολιτών, διαφορετικά θα οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.
Την ίδια ώρα έχει ήδη αναχωρήσει για τη χώρα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ράσμουσεν: Πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας οι επιθέσεις εναντίον αμάχων
Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Λιβύη είναι πιθανό να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αν συνεχιστούν η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ δεν μπορούν να μείνουν απαθείς, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Οι γενικευμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισήμανε ο Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αν ο Καντάφι και ο στρατός του συνεχίσουν να επιτίθενται στο λαό της Λιβύης με συστηματικό τρόπο, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ θα παραμείνουν απαθείς», πρόσθεσε.
Ο Ράσμουσεν πάντως υπογράμμισε πως «το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να επέμβει» χωρίς την εντολή του ΟΗΕ ακόμα και αν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της συμμαχίας έχουν λάβει οδηγίες να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.