Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Oι «ημέρες οργής» συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε Υεμένη, Ομάν και Μπαχρέιν



ΣΑΝΑΑ. Αντιμέτωπος με μια νέα λαοθάλασσα, που απορρίπτει οποιαδήποτε συμβιβαστική πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και επιμένει στο αίτημα της καθαίρεσής του, βρίσκεται εκ νέου ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, ο οποίος βλέπει τον χρόνο να κυλάει σε βάρος του, παρά την αρχική προσδοκία ότι οι διαδηλωτές θα υποχωρήσουν με την υπόσχεση παράδοσης της εξουσίας οριστικά το 2013.

Χιλιάδες άτομα αξίωσαν την άμεση παραίτησή του στη μεγάλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Σαναά χθες, «ημέρα οργής» για δεύτερη φορά, που παρέσυρε στον ρυθμό των διαμαρτυριών και τις γειτονικές πόλεις Ιμπ και Ταΐζ. Θέλοντας να στρέψει την προσοχή μακριά από τις εκκλήσεις για την παραίτησή του, όπως μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο πρόεδρος Σαλέχ κατήγγειλε χθες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με μια δήλωση πρωτοφανούς σκληρότητας, ότι υποκινούν τους διαδηλωτές.

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί και στο Ομάν, όπου ο στρατός αναπτύχθηκε, χθες, βορείως της πρωτεύουσας Μουσκάτ και κοντά στα σύνορα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά τρεις συνεχείς ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Στο λιμάνι Σοχάρ, βασικό βιομηχανικό κέντρο του Ομάν, ο στρατός διέλυσε πυροβολώντας στον αέρα διαδήλωση περίπου 300 ατόμων. Ενα άτομο τραυματίστηκε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει με φορτηγά τη βασική οδική αρτηρία προς το Μουσκάτ, ζητώντας θέσεις εργασίας και πολιτική μεταρρύθμιση.

Δημοψήφισμα

Στην Αίγυπτο, εξάλλου, πηγές του στρατού ανέφεραν ότι επελέγη η 19η Μαρτίου για το δημοψήφισμα που θα αλλάξει το Σύνταγμα και θα προετοιμάσει τη χώρα για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παραίτηση του διορισμένου από τον Μουμπάρακ πρωθυπουργού, Αχμέντ Σαφίκ, την αποχώρηση του οποίου ζήτησε πλήθος διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ την Παρασκευή.

Στην Τυνησία, η πιο επιφανής προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Νεγίμπ Τσεμπί, ο οποίος ίδρυσε το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται επειδή είναι δυσαρεστημένος με την επιλογή του νέου πρωθυπουργού και τα άδικα, όπως τα χαρακτήρισε, κυβερνητικά μέτρα που τον εμποδίζουν να διεκδικήσει την προεδρία.

Στο Μπαχρέιν, τέλος, οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις έχουν πλήξει σοβαρά την τουριστική βιομηχανία. Οι αναλυτές μιλούν για «τσουνάμι» κατά της οικονομίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100032_02/03/2011_434399

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.