Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Φωνές στο UMP κατά διαλόγου για το Ισλάμ

ΠΑΡΙΣΙ. Πριν ακόμη εγκαινιαστεί, ο εθνικός διάλογος για τον ρόλο του Ισλάμ στη γαλλική κοινωνία προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος γκωλικού κόμματος UMP και κινδυνεύει να μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υπήρξε και ο εμπνευστής του. Ο φόβος ότι το Ισλάμ υπονομεύει τις αξίες του λαϊκού κράτους -με νόμο του 1905 στη Γαλλία το κράτος διαχωρίζεται από την Εκκλησία- έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2012, ένα ζήτημα το οποίο θέτει κυρίως η γαλλική Ακροδεξιά.

Με στόχο να αποτρέψει τους δεξιούς ψηφοφόρους να στραφούν στην Ακροδεξιά, ο Σαρκοζί ενεθάρρυνε το κυβερνών κόμμα UMP να διοργανώσει δημόσιο διάλογο που θα αρχίσει στις 5 Απριλίου, με θέμα αν το Ισλάμ συνάδει με τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας. Μόλις όμως λίγες εβδομάδες νωρίτερα, βουλευτές και στελέχη του UMP εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για τη χρησιμότητα του διαλόγου. «Αν ο διάλογος πρόκειται να επικεντρωθεί μόνο στο Ισλάμ, αν πρόκειται να στιγματίσει τους μουσουλμάνους, τότε θα είμαι αντίθετος προς αυτόν», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. «Αχρηστο και επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον διάλογο για το Ισλάμ ο πρώην σύμβουλος του Σαρκοζί, Πατρίκ Ντεβετζιάν, ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός, Αλέν Ζιπέ, τόνισε ότι «ο διάλογος θα πρέπει να διατηρηθεί υπό έλεγχο». Η μοναδική πολιτικός που αντέδρασε εξαρχής θετικά στην πρωτοβουλία του Σαρκοζί ήταν η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που δήλωσε με σαρκασμό ότι ο διάλογος για το Ισλάμ θα βοηθήσει το κόμμα της να λάβει ποσοστό 25% στις εκλογές. Ενα από τα επιμέρους ζητήματα που το UMP επιδιώκει να θέσει είναι η κρατική χρηματοδότηση των ισλαμικών τεμενών, μετά την πολεμική που έχει προκαλέσει η δημόσια προσευχή των μουσουλμάνων εξαιτίας της έλλειψης χώρων λατρείας.

Με τον νόμο του 1905 απαγορεύεται στο γαλλικό κράτος να χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογουμένων για να ενισχύει οποιαδήποτε θρησκευτική πίστη. Ωστόσο, η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία και άλλα δόγματα λαμβάνουν εμμέσως επιχορηγήσεις για τη συντήρηση των ναών που θεωρούνται κομμάτι της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας. Οι ηγέτες των μουσουλμάνων της Γαλλίας ισχυρίζονται ότι το Ισλάμ στη Γαλλία δεν απολαμβάνει τέτοιο πλεονέκτημα και ότι οι μουσουλμάνοι δεν έχουν αρκετούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι των κατασκευή νέων τζαμιών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_04/03/2011_434687

1 σχόλιο:

  1. Πίκρα για τους μουσουλμάνους! Αλλά και εγώ δεν έχω αντίστοιχα δικαιώματα σε μουσουλμανικές χώρες! Γιατί να το παίζουμε εμείς "προοδευτικοί" προς εκείνους που δεν ξέρουν τι θα πει πρόοδος?!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.