Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Μουσουλμάνοι και Σιχ αποφάσισαν κατά της εκδίκησης



The Guardian

Οταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε προχθές ότι οι ταραχές ανέδειξαν και τον καλύτερο εαυτό της Βρετανίας, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πόσο η δήλωσή του θα ταίριαζε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε ένα πρατήριο βενζίνης στο Μπέρμιγχαμ, 12 ώρες αργότερα. Εξω από το πρατήριο όπου σκοτώθηκαν τρεις Ασιάτες, συγκεντρώθηκαν 300 μουσουλμάνοι και Σιχ, για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την τραγωδία. Στη συγκέντρωση δεν υπήρχαν πολιτικοί, ούτε επίσημοι εκπρόσωποι της κοινότητας ούτε θρησκευτικοί ηγέτες. Υπήρχαν μόνον οι άνθρωποι που ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή και που προσπαθούν να διαχειριστούν την οργή και τη θλίψη τους.

Στο σημείο όπου σκοτώθηκαν ο Χαρούν Τζαχάν, 21 ετών, οι αδελφοί Σαζάντ Αλί, 30 ετών, και Αμπντούλ Μουσαβίρ, 31 ετών, οι συγκεντρωμένοι είχαν ανάψει κεριά. Τα τρία θύματα ήταν μέλη μιας ομάδας 80 ατόμων που φρουρούσαν το πρατήριο βενζίνης, όταν έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση που δέχτηκαν. Για τη διακρίβωση των αιτίων του θανάτου τους διενεργείται επίσημη έρευνα για δολοφονία, στο πλαίσιο της οποίας ανακρίνεται ένας άνδρας 32 ετών.

Αφού προηγουμένως προσευχήθηκαν, οι 300 συγκεντρωμένοι άρχισαν να διατυπώνουν τις απόψεις τους. Νωρίτερα είχαν εκφραστεί φόβοι ότι η συγκέντρωσή τους θα πυροδοτούσε νέο κύκλο ταραχών και λεηλασιών. Ακούγοντας τμήμα της συζήτησης είναι σαφές ότι στο πλήθος υπήρχαν ορισμένοι –μια μειοψηφία– που ήθελαν να εκδικηθούν την κοινότητα των μαύρων, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τον θάνατο των τριών. Οι απόψεις τους ωστόσο δεν επικράτησαν.

Δύσκολα εξηγείται το πώς αυτοί οι άνθρωποι, που συγκεντρώθηκαν εκεί στο σκοτάδι, κατέληξαν στο συμπέρασμα που κατέληξαν. Δεν είχαν ηγέτη και η συζήτησή τους ήταν ανοιχτή σε όλους όσοι ήθελαν να συμμετάσχουν και ακόμη και να διαφωνήσουν μαζί τους.

Μετά από μισή ώρα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πορεία που είχαν προγραμματίσει, δεν θα γίνει, εν μέρει για να μη θεωρηθεί ως ασέβεια στους συγγενείς και στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν συμφώνησαν όλοι – και δεν μπορούσε κανείς να ξέρει αν οι διαφωνούντες δεν θα τηρούσαν τη δέσμευσή τους και αν το ίδιο εκείνο βράδυ θα ζητούσαν εκδίκηση.

Ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της συγκεκριμένης κοινότητας στο Μπέρμιγχαμ, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, η συγκέντρωση στο πρατήριο βενζίνης στην οδό Ντάντλεϊ αποδεικνύει την αποφασιστικότητα πολλών πολιτών που δεν θέλουν να κλιμακωθεί η βία. «Πρέπει να πούμε στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα ανεχτούμε την τυραννία τους, αλλά δεν θα αντιδράσουμε. Είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε, αλλά δεν θα το κάνουμε», είπε ο 28χρονος Σιχ Χάρπτρετ Σινγκ. Οπως είπε, είτε οι συγκεντρωμένοι θα διαμαρτυρηθούν και τα ΜΜΕ θα τους χαρακτηρίσουν εξτρεμιστές είτε θα φερθούν «με ευγένεια», και θα χαρακτηριστούν μια ενωμένη κοινότητα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_12/08/2011_452479

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.